Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. január 10., szombat

Szabi "felül"

Méhemnek harmadik gyümölcse nem egy mozgásfejlődéi rekorder. Így volt ezzel a bátyja is.Lassan haladt,az egyik mozgásformáról komótosan lépett át a következőre.Végül hajrázott,mert 10 hónaposan elindult.Nem mondom,hogy nem örültem volna egy kicsit több kúszás-mászásnak,de most sok ilyen játékot játszunk.(kergetőzés négykézláb,meg csőben mászás,kúszás imitálása,tapsra váltás stb..)
Szabász jelenleg forogni vígan tud mindkét irányba.Hasról hátra,és vissza is.Ez már jó ideje megvan. Négy hónaposan fordult át először a hátáról a hasára.Utána nem sokkal vissza is.
Novemberben elkezdett hernyó mód mozogni,valami haladó mozgásformát próbált létrehozni,ami a kúszás előszobája.Sajna itt meg is rekedt a dolog,illetve hátrafelé halad már, vagy leginkább maga körül .Néhány alkalommal négykézlábra is állt ,és kb. egy szemvillanásnyi ideig tudott úgy maradni.
Itt tartunk most.Én próbálom segíteni,asszisztálni a dolgokat ,de nem sürgetem,mert majd fogja csinálni.Épp csak pici mozgatás van minden nap.
Tegnap azonban rákapott egy új dologra,ami igen tetszik neki.(Nekem kevésbé..illetve édes,csak inkább kúszna.Nyilván nem lehet ezt szabályozni amúgy,szóval azért örülök neki!)
Fogja magát ,és felhúzza ülésbe a hordozóban.Belekapaszkodik a fogókar két oldalába,és már ül is,de egészen előre dől.Délután be is kötöttem szegényt,mert félő volt,hogy a strandlabda feje előre rántja.
Másik újdonság-amit érdekes mód két anyukánál is olvastam mostanság-az a TAPS.
Már a szóra is összeüti általában a tenyerét.Aztán jön a mondóka hozzá,akkor meg hangosan kacag,és úgy üti össze.Meg kell zabálni.Így ma kismilliószor mondtam el :

Tapsi baba,tapsi!
Mit fog anya hozni?
Sárga ruhát,piros cipőt
abban fogsz majd járni!

A nagyok csak néztek,hogy micsoda papagájt szándékozom csinálni a kicsiből,és piros (?) cipőt adnék rá..
Szabász meg csak kacagott,és tapsolt.
Sajna az akkuink bemondták az unalmast,így még csak képet sem tudtam erről készíteni,nem hogy fényképzőgépes(vacak)mozgó felvételt.
Remélem holnap lencsevégre kapom ahogyan tapsol!

5 megjegyzés:

  1. Rusy, kérhetnék majd Tőled szakmai segítséget mozgásfejlődés ügyben? Kicsit aggódóm...

    VálaszTörlés
  2. Szia Rusy, hogyan lehet korrektül "segíteni" a kúszást például. Anni is forog mindkét irányba, bár hasról vissza hátra nehezebben, mert mérgelődik a lelkem, de aztán visszafordul. Ülni ugyanigy felül a hordozóban, pihiszékben.
    Kúszni próbálkozik, de vagy kézzel nyúl vagy csak a lábbal tolja magát, de kézzel nem segít.
    A lábához szoktam tenni a kezem, hogy azon támasszon be és kicsit tolom, de mint laikus fogalmam sincs ez jól van-e igy. Szóval, csak azt kérdem, hogyan tudok segíteni neki kicsit.
    Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  3. A kúszást nagyjából így lehet segíteni,ahogy írod.
    Érdekes dolgokat tenni a földre,a szeme elé,és hátulról megtámasztani a talpacskái,hogy onnan el tudja lökni magát.
    A lejtőt is be lehet vetni a kúszatásnál. Enyhe lejtőt kialakítani,ami kemény felületű,és feltenni rá a babát,aki lefelé kúszik a lejtőn.A lejtő segíti a mozgását(Mi pelenkázó lapon csináltuk párszor,alátámasztva,mert a súlya benyomja már.)
    Mászáshoz meg a hasa alá nyúlunk,és megtámasztjuk a mellkasánál,úgy ,hogy a lábai érintkezzenek az alappal.A fejét előre szegezzük,hogy ne lefelé nézzen.Kiváltódik a mászó mozgás,mi is haladunk előre vele.Lehet úgy is ösztökélni a mászás felé,hogy vastag sálat átviszünk a dereka alatt,és elemeljük vele a talajtól,úgy,hogy a végtagjai leérjenek.Itt is törekedni kell arra,hogy előre nézzen.

    VálaszTörlés
  4. Édes Szabcsek baba! Olyan cuki dolog ez a tapsikálás, Barni is ezt csinálja csak mi erre: Süti süti pogácsát, mamának papának, egyet meg a BArninak :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia Rusy,
    Köszi az irást, hát majd megpróbálom. Tudom, hogy nincsenek elkésve a gyerkőcök semmiről sem. Nagy a szóródás, hiszen tényleg van, aki 10 hósan jár és van aki 18 hósan és még sincs semmi baja. :)

    VálaszTörlés