Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. június 30., kedd

Mindenféle nap






Ma délelőtt az oltási ambulancián jártunk.Kész kaland volt,mert 3 gyerekkel ,egyedül mentem be a városba.
A srácok közül a két nagy oltódott.Kullancs okozta agyhártyagyulladás ismétlő oltását kapták meg.Petra a bárányhimlő ismétlőjét,Atesz pedig a hepatitisz elleni első oltását.Petra a hepatitisz oltásokon túl van,Atinak meg a nyaralás miatt javasolta a doktornéni.
Az oltóanyagok csekély 22 ezer Ft-ba kerültek.Kicsit lesápadtam,ami azt illeti.
Igazából annyi minden gördülhet a gyerekek elé,amitől nem tudjuk őket megvédeni,amire nem számítunk előre...Igazán mérges lennék magamra,ha olyasmitől lenne bajuk,amit ki tudtam volna védeni,de nem tettem.Mit se számít,hogy mennyiért.Tudom,hogy talán kevés az esélye pl..hogy hepatitiszt kapjon Atika...talán..Ne adja Isten mégis,akkor mit mondanék magamnak..miért nem védekeztem ellene?
Kalandos módon hazajöttünk,mert mint utóbb kiderül arra,amerre mentünk nem lehetett vissza is jönni.Nem lehet a kereszteződésben visszakanyarodni.Tudom,hülyén hangzik,de én kályhától tudok vezetni,főleg Budapesten.Apa elkalauzolt ,de elég parás volt a dolog.Végülis túljutottunk minden akadályon,sőt még annyi lelkierőm is maradt,hogy délután elmenjek Érdre.
Petra is,én is szépültünk.Petra igazán nagylányos frizurát kapott Szilvitől.(Azt mondta,hogy csak ő nyúlhat a hajához,és nagyon boldog volt az eredménnyel!) Köszönjük!
Én is megfiatalodtam,és szőke csíkokkal gazdagodtam.A gyerekek bandáztak,a lányok fotóztak, a picik ismerkedtek.Jól telt a délután,és még haza is értünk.
(A frizurámról saját kezűleg csak ilyen képet sikerült készítenem,amin leginkább az orrom látszik ;) )

2009. június 29., hétfő

Szép nyári nap

A héten vigyázok Petrus kis barátnőjére az oviból.Szünet van,és nálunk tölti az időt,kivéve a holnapi napot.
Délelőtt nagy bandázás folyt itt nálunk,mert átjött az unokaöcsém,Peti is hozzánk.Így 5 gyerek randalírozott a kertben.Fürödtek,rohangáltak, ABBA koncertet adtak.(Ugrálunk az ágyon,ahogy a néni a filmben.)
PETIKÉMNEK,és PALKÓ keresztfiamnak BOLDOG NÉVNAPOT ezen a szép nyári napon!

2009. június 28., vasárnap

Mire jók a szórólapok

Mint minden magyar háztartásba,úgy hozzánk is rengeteg szórólapot dobnak be nap,mint nap.
Az ember átnézi,választ belőlük akciós termékeket,aztán kidobja,vagy erre-arra felhasználja ezen újságokat.
Petra két éves múlt,amikor a postaláda tartalmát szókincsének bővítésére kezdtük használni.Főfogalom alá sorolva gyűjtögettük össze a képeket,hisz szinte mindenről található fotó a lapokban.
Akkor még én nyírtam ki a képeket,és csoportosítva felragasztottuk ,majd a képeket megnevezve sűrűn nézegettük őket.
Az ember agyában a fogalmi hálón közel ülnek egymáshoz a hasonló dolgok.Gyümölcsök,ételek,járművek stb..A homogén gátlás,mint "negatívum" is összefügg ezzel,hisz az egymáshoz hasonló dolgokat(hasonló alakú betűket pl.vagy citrom-narancs,eper-málna típusú tévesztendőket) könnyen keverjük,épp a hasonlóságuk miatt,és mert közel laknak azon a bizonyos hálón.Amikor szótalálási nehézségünk van, csak úgy tódulnak a gondolataink közé a keresett szóval rokon fogalmak.
Az ember tehát főfoglamak alá csoportosítja a dolgokat.Ezen fogalmi csoportok bővítésével növekszik a szókincs,és épülnek ki kapcsolatok.
Így mi ilyen főfogalmi füzetkét nézegettünk akkoriban.


Később láttam,hogy készült ilyen könyv is,ami hasonló képeket felhasználva vezeti be a kicsiket a szavak,fogalmak világába.Hasonlóképp csoportosít.Lépésről-lépésre A szavak a könyv címe.12 hónapos kortól kínál lehetőséget a tanulásra,egészen 3 éves korig . Több témában is akad ilyen könyvecske.Mi vettünk egy példányt,de a saját füzetkénket jobban szerettük.Használtuk később Atinál is.


Mára bővültek a képekkel kapcsolatos lehetőségek.Egyrészt ma már Petra maga is ki tudja vágni őket az újságokból,amivel fejlődik a finommotorikája.(Atika is próbálja,több-kevesebb sikerrel.)A főfogalmak jól mennek már,így más részterületek fejlesztésére használjuk.
Hallási észlelés pl.Milyen hangot hallasz a szó elején?Gyűjtsünk T hanggal kezdődő szavakat.A képhalom a gyerek előtt,és ő buzgón válogat,majd ragaszt.



A különböző áruházak kiadványai, különböző méretű képeket tartalmaznak,így akár készíthetünk ellentétpár memória játékot is belőlük,ha a képeket karton kártyákra ragasztjuk fel.(kisebb-nagyobb-hosszabb-rövidebb)Ez szintén jó szókincsfejlesztő gyakorlat.
A gyerekek nagyon lelkesek,igazán nagy örömöt lehet okozni pár kivágott,egyébként értéktelennek tűnő képpel is.
Vágtunk ki mobiltelefonokat is,melyeket a fülükhöz téve remekül elbeszélgettek. :)

Pizsama party

Szülinap





Délelőtt szülinapra voltunk hivatalosak,mégpedig a KIKA-ba.Anya összeszedte az összes bátorságát,és elvezetett odáig egyedül.(Nálam ez már nagy szó!)
A gyerekek nagyon örültek egymásnak,hisz amióta szünet van ritkábban látják a kis barátaikat.Atika kis csoporttárs lett 5 éves.Jópofa vetélkedők voltak,és ki is festették őket.Az egyik feladat az volt,hogy egyre kisebb újságpapíron kellett párokban táncolni.Nem volt kérdéses,hogy Petra ,és Atesz alkotott egy párt.Mindjárt bújtak össze,úgy táncoltak.A végén totál szorosan fogták egymást.Annyira édesek voltak.Mindjárt azt kellett gondolnom,hogy megérte ilyen bátornak lennem.
Szabi is engedélyt kapott a belépésre,bár a játszóházat csak 3 éven felüliek vehetik itt igénybe.Vidáman dobálgatta a pici labdákat,úgy tűnik ez minden babának bejön.
Hazafelé ismét szakadni kezdett az eső. :(

A fogtündér ismét készülhet hozzánk


Petruska hosszú kivárás után tegnap este(2009.06.27.) végre megengedte,hogy kihúzzam a felső 1-es, bal metszőfogát.Már lefektettük őket,amikor jött,hogy fáj neki.Jön alatta a másik,jól be is van dagadva az ínye.Gyanítom,hogy elég nagy lesz a fogacska először,az ő pici szájába.Apa megfogta,ahogy ő mondja "lefogta",és egy textilpelussal kihúztuk a fogat.
Pici fogatlan bába lett,de nagyon kis édes.A susogói kicsit interdentálisak lettek,mert kidugja a nyelvét a hang képzésekor,így kívánja zárni a rést.

2009. június 26., péntek

Esőnapok

Napok óta esik az eső,én pedig nem dolgozom gyerekekkel két hete,így ráugrottam saját,unatkozó gyerekeimre.Na,nem mintha nem tenném máskor is,de ezen két ok még intezívebben hatott.

Fejlesztő foglalkozásoknak vetettem őket alá. :)

A taktilis és haptikus érzékelés

A taktilis és haptikus érzékelést a virtuális valóságban a taktilis rendszer teremti meg. Ez a tapintás, a kézzel végzett felfedezés, valamint a tárgyak manipulációjának illúziója. Ezek az eszközök a virtuális környezettel való kapcsolattartásra az emberi test taktilis, kinesztetikus és motoros rendszerét használják.

Ez a kapcsolat két alaptípusra bontható:
- az emberi kéz, illetve test által kifejtett erőhatások és a testrészek helyzetének mérése,
- erőhatások és a test helyzetének közvetítése a felhasználó felé.

A haptikus rendszer az aktív tapintási érzékelés létrejöttéért felelős.
- a gravitáció keltette erők szimulálása,
- koncentrált erők és érzetek továbbítása,
- a végtagok aktív használatával érzékelt erőhatások megjelenítése a kibertérben.

Mi taktilis,tapintásos fejlesztésként smirgli betűket,számokat,formákat gyártottunk,és tapintottunk.

A tapintásos érzékletek egy ingermodalitás,ami a vizuális ingerekkel kiegészülve (intermodális kapcsolat) ad képet az agyunkban tárgyakról ,formákról.A specifikus érzékelés gyakoroltatásaként, a vizuális csatornát kizárjuk(ergo bekötjük a gyerek szemét) ő pedig így igyekszik felismerni a formát,amit tapint.Petra már jól ismer sok kis,és nagybetűt,így a nyomtatott betűk,és számok felismerésére is vállalkozott ,sőt nagyon jól ment neki.

A mozgásra is igen nagy igény mutatkozik,így oviszünetben,esőben.
Egy egyszerű,de igen komplex fejlesztési lehetőségeket felvonultató feladatot vetettünk be.
Számos játék a beceneve.Magába foglal testsémafejlesztést,mozgásos emlékezetfejlesztést,figyelmet fejleszt, irányokat gyakoroltat saját testen,,és módot ad a számlálás gyakorlására.Egyszerű műveletek végzését is lehetővé teszi,mozgásos formában.
6-ig játszottuk.
Minden számhoz kötünk egy mozdulatot.A gyermek a testrészeit mozgatja,megérinti,így fejlődik a testsémája.
1-fülek megfogása

2-csípőn a kéz

3-térdek érintése

4-vállak érintése


5-magasban mindkét kar

6-jobb kéz a fejtetőre

(Az illusztráció nem teljesen pontos,mert akad egy teljesen renitens elem,és Petra mindkét kezét teszi a fejtetőre az utolsó képen.)

Először sorban mondom a számokat,amikor úgy jól megy,akkor keverem őket.Nagyon jól szórakoznak,amikor jópárszor ua. a két szám ismétlődik,és nem győzik kapkodni a fülüket,meg a vállukat pl.
Ezután nehezítek,és nem verbális utasítás következik.Tapsolok,számolni kell,és így kapcsolni a mozdulatot.
Amikor ez is jól megy,akkor próbálkozunk egyszerűbb műveletekkel is.(Petra esetében működik már.)Mennyi 3+2= magasban mindkét kar.
Ezt is lehet tapssal nehezíteni,de ezt még nem vetettük be.
Így telnek hát az esős napok nálunk..
No meg spontán szerepjátékkal,melyet a piros kendő felbukkanása motivált.
Piroska,és az ő farkasa..öööö..kutyája,vagy mi..:)

Széchenyi


Tegnap a Széchenyi Fürdőbe mentünk Apával.
Soha nem járta még itt,pedig egy gyönyörű,patinás fürdőhelyről van szó,amely más élményt ad azért,mint a ma divatos wellnessfürdők.Azokat is imádjuk,de erre is kíváncsi voltam.
Ritkán megyünk kettesben el,mert hiányoznak a gyerekek,a közös élmények a legjobbak.Nehéz őket elhelyeznünk,mert...több okból is.Tegnap Orsi gardírozta őket,és bizony jól érezték magukat.
A fürdőzés szerencsére nekünk egyszerűbb,mert VIP vendégek vagyunk egy pár helyen.Hiába,vizes ember a mi Apánk.:)
Így nekiindultunk.
A hely valóban szép,a tisztasággal viszont akadnak gondok,ami meglepő.
Jó volt,kicsit kikapcsolódtunk.Váltottunk pár szót úgy,hogy senki nem vágott közbe. :)

Jacko

A kocsiban hallottam,hogy elment..
Gyerekkoromat ,ifjúkoromat végigkísérte a zenéje. A nyolcvanas években sajátos táncstílusát utánozták a fiatalok ezrei.Aggódott a Földért,és jótékonykodott.
Külsejének változását sokan követtük,és figyeltük aggódva,hogy mi is lesz ennek a vége..Ez mindig meglepett..Egy ilyen tehetséges,híres ember mennyire nem tudott azonosulni saját identitásával,bőre színével...
Az ő számaira roptuk a dizsiben,ezen számokra lassúztam a srácokkal,és csókolóztam először életemben.Nem rajongtam érte,de szerettem a zenéjét. Máig elolvastam,ha bármi megjelent róla.Pár éve a botrányokat,később egészségének romlását.Sokszor rémülettel töltöttek el tettei,de mindig örömmel hallgattam a zenéjét.
Elment,vele együtt a fiatalkorom romantikájának,hangulatának egy része is távozott.
Megdöbbentett a hír,hihetetlen..
Sajnálom..

Díjat kaptam Ágitól!

Díjat kaptam Ágitól! http://kicsikeim.blogspot.com/
A szabályok a következők:

1. tedd ki a díjat a blogodba
2.linkeld be azt,akitől a díjat kaptad
3.nevezz meg legalább 7 blogot
4.hagyj üzenetet a díjazottjaidnál

Én a díjat adnám:
http://zsofimano.freeblog.hu/
http://xdora8.blogspot.com/
http://ez-az-innen-onnan.blogspot.com/
http://endaaj.blogspot.com/
http://dilidomino.freeblog.hu/

gondolom bőven lesznek átfedések!
Lépek,értesítem a díjazottakat! :)

2009. június 25., csütörtök

ó-ió-ció-áció-káció-akáció-VAKÁCIÓ!!!!!!

A mai nappal nálam is kitört a VAKÁCIÓ!
Legalábbis így tekintek a dologra,független attól,hogy jövő héten még jelenésem van az intézmény vezetőjénél,egy "face to face" elbeszélgetésre,ami a minőségbiztosítás része,és önértékelés a célja.
Elvileg 22-én került volna sor erre,és magára az utolsó munkanapra,de Ateszka betegsége miatt lehetőséget kaptam a munkáim halasztott befejezésére,amire ma kerítettem sort.
Reggel elmentünk,hogy az ominózus útlevelek végre a megvalósulás útjára lépjenek.A srácokat lefényképezték,hát nagyon jó show volt.Szabi annyira vigyorgott,és élvezte a helyzetet,hogy várni kellett a fotózással.Édesek lettek.
Amikor végeztünk, a munkahely felé vettem az irányt.Lezártam minden lezárandót,és leadtam minden leadandót.Elköszöntem attól,akit ott találtam,és megtértem picinynek nem mondható családom körébe.
Sok tanulsága volt az elmúlt 5 hónapnak.Jó volt,és mozgalmas.Én még sosem dolgoztam anyaként, gyerekek mellett,és bizony be kell látnom,hogy nem könnyű.Sok energiát igényel,és igen változatos napi szerepeket követel meg az embertől.A munka jó terápia is,sok "nehéz" gondolatot is száműz az ember fejéből,mert nincs már rá annyi szabadideje.6 év után újra fel kell venni azért a tempót.
Sok, nagyon értékes embert ismerhettem meg,akiket kollégáimnak mondhatok,és sok új tapasztalatra ,ambícióra leletem.Kicsit újra megtaláltam régi önmagam,ami jó volt,és építő.Motivált arra,hogy lefogyjak,hogy újra figyeljek magamra,hogy képezzem magam,és ebből a lelkesedésből a gyerekeimre is tudjak sugározni új ,friss energiákat.
A végére elfáradtam,nem kicsit,nagyon.Jó lesz ez a két hónap itthon,együtt!Nagyon vártam.
Rögtön meg is ünnepeltem a dolgot,és kedves,"mozizós" barátnőmmel egy jó kis vígjátékra mentünk el este.Apák vigyáztak a csordára,mely 5 főből állt,és enyhén leamortizálta lakást.(Jelen esetben az övéket..)
Ettünk a film előtt egy gyrost is,ami persze végigfolyt a felsőmön.
A film szuper volt Nász ajánlat a címe.Amikor indultunk volna haza,hát nem találtuk a pareszban az autót..pedig egyikünk sem szőke,de nem figyeltük,hogy hol álltunk meg. Rövidke para,és keresés után ráleltünk.(pancseranyu 3-4-5...)
Hazaérve összeszedtem a 3 gyereket,és az apjukat+ barátnőm kislányát,aki ragaszkodott hozzá,hogy nálunk aludjon.Hiába,hugika kell,hát szerzünk!
A gyerekeket rövidke közelharc után sikerült ágyba dugni.Holnap,ha minden igaz Apa elvisz fürdőzni is,kivételesen csak mi ketten.
Hiába,itt a VAKÁCIÓ!

2009. június 23., kedd

Pancseranyu


A mai nap a pancserságról szólt,mégpedig az enyémről.
Történt ugyanis,hogy hiába várakoztam 3 gyerekkel,órákon át az okmányirodában.
Nyaralni szeretnénk menni,és ehhez útlevelet kell csináltatnunk a 3 manónak.
Itthon utána is jártam,hogy milyen okmányok,feltételek szükségesek az útlevél elkészítéséhez.Feketén- fehéren szerepelt ott,hogy az Édesapára,mint olyanra is szükség van.Az okmány kiállításához mindkét szülő aláírása kell.
Mindezt jól meg is jegyeztem,és a születési anyakönyveket is előkotortam.
Ma reggel beszéltünk telcsin Apával.A ház ura kitalálta,hogy mielőbb el kell készítettni a gyerekek úti okmányait,így ha már úgyis itthon vagyok,menjek el a srácokkal.Uccu' bizony,én a kocsiba szuszmákoltam mindhármat,feledvén másik felem ,és a születési anyakönyvek jelentős szerepét az eljárásban.
Sorszámot húztunk,és letáboroztunk a váróban.Valamiféle hiányérzet mocorgott a fejemben,de nem tudtam mit kezdeni vele.
Volt gyereksarok,ahol Atesz,és Petra elrajzolgatott.Szabi először bátortalanul fogta a lábamat,majd ő is nekiindult.(Rohamosnak mondható a napokban zajló fejlődése,mert mára a járást mondanám a legjelemzőbb helyváltoztatásának.) az ügyfelek vegyes érzelmeket tápláltak a csemeték irányába.Kényszeredett mosolytól,a korábbi számozású jegy odaadásáig terjedt a repertoár.Mondjuk az mindenkinél csapott a biztosítékon,amikor is Szabi kb. 200db. Kinder figurát borított saját fejére,és a környezetére..Az asztalon volt lehetőségként,és ő megnézte.Összeszedtük.
Aztán ebédszünet következett.Ezt nem vártuk ki,addig elmentünk a Dm-be.Visszaérve már csak úgy hármonegyed órát vártunk,mint utóbb kiderült a semmire.Hatalmas,felszabadító érzés járta át a szívemet,amikor a piros kijelzőn a "bácsi" száma jelent meg(kb. 23 éves volt) aki volt olyan kedves,és nekünk adta a sorszámát.
A bent dolgozó"néni" hamar lelohasztotta az örömömet.Megkérdezte,hogy komolyan Apa nélkül érkeztünk-e.Hamar megvilágosodtam,és ismét beláttam,hogy egy igazi pancser vagyok.
Holnap soron kívül bemehetünk,legalább ennyi pozitívum van a dologban.A gyerekek kaptak a nénitől egy-egy Raffaellot,ha már az okosnak kevéssé mondható édesanyjuk kitette őket ennek.
Hiába,agyilag le vagyok amortizálva.
A rajzokat hazahoztuk.Petra készített ott egy gyönyörű kis tehenet.A falon volt fenn,amit ő lemásolt.Az ábrázolt állat az események tükrében..mondhatni más értelmet nyert..

Délután pedig....mardos a lelki,mert leütöttem Ateszt a horoló nyelével.Pancseranyu2!
Gazoltam,ők meg sertepeltéltek.A horoló eldőlt.Én meg még mondtam is,hogy milyen jó,hogy nem esett egyikőjükre sem. Lehajoltam érte,és emeltem fel,hát Atesz is épp így cselekedett.
Az eredmény az lett,hogy pont belehajolt az ívbe,így jól szemen csapta a nyél.Nagyon sírt.Nem volt elég baja,még pancseranyu is leüti.
Egy ilyen állapotú pancseranyu rohangál egy veszélyesen bátor egyéves után is a lakásban,és szedi le különböző bútordarabok tetejéről.Kész csoda,hogy még nem esett le sehonnét.
Ma bevette a korábban "szoptatósnak" mondott fotelt is a hódítási körébe.Szerencsére ez nem túl magas.
Holnap Apa is itthon lesz,így pancseranyu felügyelet alá kerül,ami valószínűleg rá is fér.




Kontroll,Si-Hu-Hu,és esti mese



Tegnap voltunk kontrollon Ateszka fülecskéjével.A Madarászba mentünk,és ott akkor megejtettük Petra rendszeres kontrollját is.
Reggel,az indulás előtt Apa mondott egy megdöbbentő mondatot.
Rám nézett,és megkérdezte,hogy a Baross utcába is megyünk-e.
Kérdeztem tőle,hogy miért kéne mennünk.Mire azt felelte,hogy megnézni Szabi kistesóját.Mindehez olyan férfias,huncut mosolyt társított.
Gondolom benne is felidéződött a tavalyi tavasz,amikor gyakran mentünk UH-ra a Madarászból.
Én persze belementem abba a kérdéssorba,ami bővebben fejtegeti a kistesó kérdéskört.Ő továbbra is huncut mosollyal mondogatta,hogy nem-nem,nem lesz több gyermekünk.
Azért csak motoszkál benne is a téma.Petra is fültanú volt,és monoton skandálásba kezdett,miszerint szeretne egy hugikát.
A kontrollon minden rendbe volt,Atesznak szednie kell tovább az antibigyót,és csütörtökön újra meg kell mutatni.

Az esős napok nehezebben telnek,de elvagyunk.Iskola előkészítést folyik,és játék úgy spontán módon.
Délután éppen vonatozni támadt kedvük a manóimnak,ami meg is örökítettem,de élvezhetetlen sötét lett.Szabi is aktív résztvevő,ő a fütty.Sikít,de a tempót nem veszti el a nagyok közt.
Este apa olvasta a mesét.Mind a 3 gyerek ott nyüzsgött,Apa meg gyerekeknek szánt pizsiben olvasta az Anna,Peti és Gergő-t.Hiába,azért néha csak el tudnám képzelni a hugikát. :)

2009. június 21., vasárnap

13

Utólag döbbentem rá,hogy kedves gyermekem tegnap volt 13 hónapos.
Hiába,elmúlt 1 éves,és a hófordulók azért veszítettek a jelentőségükből. :-)
Milyen is most?
Az elmúlt egy hónapban történt azért pár változás,a legjelentősebb talán a személyiségében.Sokkal akaratosabb,és rámenősebb lett.Több a hisztike,a sírás,nyüsszögés.Amit kitalál,azt tűzön-vízen át elérné,és amikor ebben akadályoztatva érzi magát,akkor kiakad.
Agresszívebb is lett.:) Nap,mint nap lekever pár pofont a család aprajának,nagyjának...csak úgy jópofaságból.Amikor valami van a keze ügyében,akkor képes azzal arcon csapni.Ma épp egy pici mappával,ami a szemem sarkát találta el.Azt is jól tudja,hogy a csapás az áldozatból az "AÚ" hangot váltja ki,így ő már a cselekmény kivitelezése közben AÚÚÚzik.Jó lenne erről leszoktatni.
Talán azt mondhatom, így 13 hónaposan,hogy jár,megy.Kimegy a nappaliból a konyhába,a foteltől a WC-ig is elsétál.Sokat megy a bútorok közt is ide-oda.Az azért nem igaz,hogy már ez a fő helyváltoztató mozgása,mert még leginkább mászik,de ezt már járásnak nevezném,és nem "tovaesésnek".
Mindenre felmászik.Asztalok teteje,számítógép forgószéke,és fel is áll rajtuk.Kész életveszély a pasi.
Imádja a kutyákat,főként Bélusék Morci kutyáját.Az ugatását bárhol meghallja a lakásban,és mindjárt ő is mondja,hogy VU-VU-VU.Amikor meglátja a kutyát, szó szerint extázisba esik,és folyamatosan mutat rá,illetve ugat.
A számítógép igen vonzó számára,több alkalommal korlátozott működésű állapotba hozta,a folyamatos nyomkodással.Épp ezért már manuálisan is kikapcsoljuk a vasat.
Tökéletesen megtanult pohárból inni,már ritkán kell emiatt átöltöztetni. :)Inni továbbra is keveset iszik,leginkább vizet,és pohárból.A babatejet viszont cumisüvegből fogyasztja,amitől jobban félrenyel,mint a pohártól.Ezt az italt viszont nem fogadja el másból,csak üvegből.Ki érti ezeket a szokásokat?
A napja elég rendezett.Reggel úgy 6 körül kiabál már,mert megszokta,hogy időre kelünk.Igazi "BIÓ" ébresztőóra.Reggelire tejpépet eszik,vagy tejbegrízt babatejből és grízből.Amikor dolgozom és Apával van,akkor második reggeliként esznek kenyérfalatkákat,kiflit,zsömlét stb..Hétvégén szintén.
Délelőtt lakásrámolás,mászás,nyüzsgés.10 körül tízórai,ami általában egy joghurt,de néha kettő.
Utána alszik egy nagyot,van úgy ,hogy akár 3 órát is.
Pici rámolás után ebéd.Leginkább főzelék szokott lenni.Most már nagyjából mindent eszik,amit mi,így sokszor azt kapja,ami az ebéd.Nagyobb darabosra pépesítve fogyasztja az ételeket.Eszik már tojást is,és a főzelékek is rántással,habarással készülnek.A tej az,amit még soká nem szeretnék adni neki.
Délután a kertben szokott nyomulni a manó.Hintázik,toliautózik,homokozik,sövényt metsz a kezeivel..stb..Rövidke alvás délután is akad.5 óra körül uzsonna,ami mindig gyümölcs.
Este a tesókkal fürcsizik a nagy kádban.Nem minősíteném a fürdő állapotát,a fürdés végeztével.
Vacsira eszik ismét kenyérkedarabot,sajtot,zsömit...épp amit.Végül iszik úgy 150ml babatejet.Ebből kóstolt már a Mildibé,Milumil,Dm,Nestlé kínálatából.Az előre elkészített babatejek nem jöttek be neki.Leginkább a DM hármas jelű,és a Milumil 1 éveseknek való ízlett neki.Tettem már kakaót is a bébitejcsibe,vagy turmixoltam már bele banánt is.A szopit persze egyik se helyettesíti....leginkább az én pici lelkemben,de örülök,hogy ezeket legalább iszogatja,mert gyatra a napi folyadékfogyasztása.
Szókészlete "Atja"szóval bővült,amit Attilára mond.Most a "bivou" hangsort használja sokat,például Petra is ez.
Súlya közel 11 kg a nagy mérlegen.Hosszát nem tudom.
Egy sötétke felvétel a járásról..
Ilyen a legminibb pasim1év+1hónaposan.:)

Apa...?

Tegnapelőtt bevásárolni voltam a 3 gyerekkel.Egyedül voltunk,Atesz jobban volt,pelenka meg kell az aprónép hátsójára,így nekiindultunk.
Toltam a bevásárlókocsit,benne ült Szabika.A gyerekek meg mellette sertepeltéltek.Hol ezért,hol azért nyavalyogtak egy kicsit.
Szabi egyszer csak hátrafordult, a kocsi menetirányának megfelelően.Abból az irányból közeledett egy srác fehér ingben,és nyakkendőben.Pont így van felöltözve Apa,amikor a munkahelyről hazaérkezik.Szabika husis ujját a fiúra emelvén közölte,hogy:
APA!!!
A srác elmosolyodott.Válaszként kezét védekezően maga elé helyezte,és azt mondta,hogy:
Nem én voltam!
Jót mulattunk a dolgon.Hiába,akinek hiányzik Apa,az bizony másokban véli felfedezni.
Gyakorta így volt ezzel a másik kettő is.Úton-útfélen látni vélték Apát,és mondták is.Lett' légyen az villamos,vagy busz,ahol utaztunk ,előfordult ezen pici tévedés.
Vajhon mit gondolhatnak rólam az emberek..? :)

2009. június 19., péntek

Szandi


Szabi első "igazi" szandija hétfőn került megvásárlásra.Klasszikus,hagyományos,csatos szandi,és nem is különösebben márkás.
Lehet,hogy régimódi vagyok,és merev,de nekem ez szimpatikusabb,mint a ma divatos,puha talpú cipők.Hiába,ezt szoktam meg,és olyan gyorsan változnak az ajánlások,hogy az ember tényleg elbizonytalanodik.
5 éve ,mikor Petra,és 3 éve,amikor Atika volt első cipős korszakban,még sehol nem ajánlottak puha talpú cipőt,sőt az ortopédián is jól felhívták a figyelmem,hogy milyen is legyen a lábbeli.A puha talphoz annak, akkor semmi köze nem volt.Bokát jól fogó,lábat jól tartó,"hagyományos"cipőről volt szó.Azt sem ajánlották,hogy a gyermek épített közegben sétáljon mezítláb,maximum fűben,terepen.Zokniba se járassam sokat..mondták,és írták.Ma nem így van ez.
Ezek után valahol jobban átérzem,hogy a mai nagyiknak miért lehet nehéz belátniuk,hogy ma a szoptatást propagálják,lehetőleg minél hosszabb ideig,és az első 6 hónapban kizárólag..Régen közel nem így volt.Nyilván én szopi párti vagyok továbbra is,csak el tudom képzelni,hogy furcsa lehet a változás.
Visszatérve tehát,vettem egy helyes, 20-as szandit,nem is horror áron Szabinak.Nagyon tetszett neki,nevetett,és próbálta a lábára tenni,tehát jól tudta mire való.Eddig is volt amolyan "kocsiszandija",meg cipője,ami persze már "igazi" volt.Ez a szandi jónak tűnik,a talpa ugyan nem "olyan" puha,de hajlékony,nem merev..Stabilan áll,és lépeget benne.Úgy gondolom,hogy előbb-utóbb úgyis "hagyományos",talppal rendelkező cipője kell legyen a gyereknek,és meg kell tanulnia abban is járni.Lehet,hogy ez butaság a részemről,de eddig két manóm is hasonló lábbeliben koptatta a világ útjait első lépéseivel,és elmondhatom,hogy semmi baj a lábukkal.Remélem később sem lesz,és főként nem a cipőválasztás végett!
Sőt,az is igaz,és talán hiba is,hogy manapság bizony sokszor viselnek már "kínai" vászoncipőt nyáron,vagy "kínai" gumiszandit a strandon.Mind olcsó darab,és valószínűleg nem felel meg az ajánlásoknak.Az viszont tuti,hogy az összes ovisnak ilyen típusú cipőcskék vannak a lábacskáin.A váltócipők meg végképp egyformák,mind ilyen.(Főként miután az óvónénik ilyet kértek,mert fehér a talpa,és nem fogja be a linóleumot.)Alig győztem jeleket rajzolni rájuk,hogy össze ne tévesszék.Sőt,a mozgásfejlesztésre járó gyerekek is szinte mind ilyenben nyomultak.
Lehet,hogy ilyen helyen lakunk,és másol márka megy...?Ez elképzelhető,de nem biztos.
Miért futok ezen ennyi kört?Azért,mert jár rajta az agyam.Hogyan is van ez akkor...?Be kell vallanom,hogy nem tudom.Egyévesen nyilván hangsúlyosak az első cipők,de 3 évesen már sokunk,sőt itt szinte mindenki kínait is ráad..?Nekem ez furcsa.Bár sokan tán most azt gondolhatják,hogy ők aztán soha nem fognak..Nem tudom!
Nyilván mindenki a legjobbat szeretné,és mindenki másban látja azt.Mást tart fontosnak,és másra fektet hangsúlyt.Nekünk,nekem ez,a hagyományos,ami jónak tűnik.Ezt jól körberágtam.. :)
Végül egy kis érdekesség,mert van ám ilyen ajánlás is!Siesta oldalán..

http://siestacipo.hu/home.php

Mivel a gyermekláb igen képlékeny, rendkívül fontos, hogy már gyermekkorban megelőzzük a különféle lábbetegségeket. Amikor a gyermek már lábra áll és elkezd járni, akkor nagyon lényeges, hogy milyen cipőt hord.

Fontos, hogy a cipő hátsó része jól tartsa a gyermek sarkát függőleges helyzetben, megfelelően erős kérge legyen, hogy ne engedje a sarkat befelé fordulni, mert akkor lúdtalp alakulhat ki.

Kisgyermeknek helytelen sarokkéreg nélküli szandál viselése! A két lábon járás, a felegyenesedett testtartás jelentős terhet ró az apró gyereklábakra. Ha kezdettől fogva egészséges cipőbe bújtatjuk a kicsiket, jó eséllyel megelőzhetjük a lúdtalpat és az ebből fakadó panaszokat.

A Siesta cipő tökéletesen illeszkedik a lábra és biztos tartást ad a gyermek lábának.

Milyen legyen az első cipő?

Ügyelni kell arra , hogy egy kicsit magas szárú legyen, hogy fogja a kis bokájukat. Fontos, hogy a cipő talpa puha, orra csapott legyen, mert a babák eleinte lábujjhegyen járnak.
A Siesta cipők harántemelősek. Figyelni kell, hogy megfelelő cipőt vásároljuk, mert ha túl kicsi vagy túl nagy, a harántemelő nem oda kerül, ahova kell.

Legyen-e betét a cipőben?
Egészséges lábú gyerek esetében elég a harántemelő, ami a további fejlődést segíti elő.
Ha problémás a gyerek talpa, az ortopéd orvos által ajánlott talpbetétet használjuk, de ezt csak egyenes talpú cipőbe rakjuk.

Adjunk-e újszülöttre cipőt?
Ha már feláll, akkor már előnyös lehet, hiszen így kevésbé csúszik el, előtte felesleges.
Az első hónapokban plüss, kötött, pamut, kord, kocsi cipő ajánlott

Mekkora cipőt vegyünk?
A gyerek pontos lábhosszának, szélességének és magasságának megfelelő méretnél /ne nyomja a körmét/ egy ujjnyival nagyobbat.

TORNA:

Ha már ügyesen jár a kisgyerek, elkezdhetjük a rendszeres otthoni lábtornát! Felnőtteknek is csak javára válik. Eredményt csak akkor várjunk, ha valóban naponta végezzük.
- Mutassuk be a kicsinek az óriásjárást. Lábujjhegyen, magas tartásba nyújtott kézzel utánozzuk az óriásokat.
- Utána járkáljunk néhány kört külső talpékünkön.
- Üljünk le a földre, és körözzünk lábfejünkkel néhányszor.
- Szórjunk szét kisebb tárgyakat a szőnyegen, és próbáljuk lábujjainkkal megragadni, és az odakészített dobozba tenni. Ebben nagyon ügyesek szoktak lenni a kicsik.
- A lábujjak lazításáról se feledkezzünk el: lábujjhegyen állás, járás, váltakozva sarokállással.

"A szakemberek többsége továbbra is a betétes és főleg a kemény, zárt kérgű cipő viseltetését javasolják a kisgyermekeknek. Az ezt ellenzők az ilyen lábbeliket általában nem ártalmasnak, hanem szükségtelennek tartják. Mindkét tábor véleménye megegyezik abban, hogy lehetőség szerint természetes és egyenetlen talajon történő mezítlábas járás (lábtorna) a legjobb módszer az egészséges lábboltozat fejlődésének elősegítésére. Sajnos a városokban élő kisgyermekeknél ez ritkán kivitelezhető, és éghajlatunk sem kedvező ebből a szempontból. Én a sok éves tapasztalatokkal alátámasztott betétes cipő viseltetést fogadom el és ajánlom a hozzám forduló szülőknek."


Dr. Gömöri Ágnes

"Az éppen járni tanuló babákra nem szükséges keménytalpú cipőt adni. ők még sokat állnak lábujjhegyen, leülnek a sarkukra, kúsznak is még. A kemény cipő ilyenkor kényelmetlen. Ha viszont csúszós a padozat jó, ha adunk rá csúszásgátlóval ellátott zoknit és persze más a helyzet, ha hideg kövön próbálkozik a baba. Elég, ha akkor adunk cipőt a kicsire, ha már önállóan járkál és a nap nagy részét így tölti. Ez lehetőleg Siesta cipő legyen."


Dr. Gömöri Ágnes

Javul


Ateszka jelentősen jobban van.
Nem lázasodik be,nem is fájlalja a kis fülét.Étvágy nem sok akad,de majdcsak megjön az is.
A fülébe kis vattapamacsot kell tenni,ami a váladékot összegyűjti.Néha mondogatja,hogy hallja amint "folyik a víz" a füléből.Ilyenkor ki is cseréljük gyorsan a pamacsot.Szerencsére nem bőséges a "víz",így hétfőn visszük kontrollra,ahogyan a doktorbácsi előírta.
Nagyon kis "anyáska" mostanában,a betegség miatt végképp.Vigaszul még a hátamon is cipeltem egy picit,mert ő is hátizsák akart lenni,ahogy az öccse.Ezt se gondoltam volna soha.
Olyan kis drága,ahogy mutogatja a kerítésnél a bedugott fület az unokatesónak.Bizony nagy hőstett volt az a szúrás.Néhol ki is színezi a történetet,miszerint a tű a másik fülén ki is jött.A hallgatóság meg ámulattal vegyes ijedelemmel hallgatja a történteket.Nagyon kis cukika.

2009. június 17., szerda

Fülszúrás

Este a Bethesda kórház ügyeletén jártunk.Atinak felszúrták a fülét.
Napközben jobban volt,játszott,de estére ismét fájlalni kezdte a fülét,sőt egyre jobban.Az indulás mellett döntöttünk.
Középfülgyulladása van,és a bal fülénél szivárgott át a váladék,így a doktor bácsi a szúrás mellett döntött.
Magamat hibáztattam ..persze,de azt mondta,hogy ez akár pár óra alatt is kialakulhat,súlyosbodhat.Ettől még nem nyugodtam persze meg.
Nagyon sírt,már amikor mentünk.A két karomban cipeltem be a kórházba,és minden szörnyű emlék egyszerre rohant rám.Aztán le is kellett fognom,amíg kitisztították a kis fülét,annyira sírt,és küzdött.Kapott érzéstelenítő vattapamacsot,és várnunk kellett 20 percet,hogy hasson.Végig könyörgött,hogy menjünk haza.Én meg öleltem,és vigasztalni próbáltam.Aztán ismét bementünk,és le kellett fognom újra.Az orvos felemelte a tűt,és dugta be a tölcséren át,én meg szorítottam össze a szemem,és erősen fogtam a kisfiam.Ennél rosszabb semmi nincs a világon.Az a hang,ami a szívemet zúzza össze,amikor fáj nekik valami.Az a hang ,amit olyan sokszor hallottam.
Amikor végeztünk olyan rémülettel nézett rám,és alig várta,hogy felvegyem.Végre kimentünk,és beszálltunk a kocsiba a többiekhez.Szabi sírt,Petra aludt,apa ideges volt.
Nem tudom,hogy mi árthatott meg,mi okozta hirtelen ezt.
Talán a strandolás?Előtte is szipogott,de nem volt vészes.Talán szívnom kellett volna gyakrabban az orrát?
Múlt hónapban mutattam is orvosnak,mert akkor is szipogott,de nem volt semmi gáz.Pár hete is rosszul volt picit,feje fájt,és felment a hője,de egy napig tartott az egész.Nem tudom...
Annyira sajnálom,amikor fáj nekik valami,hisz olyan picik még.
Eléggé magam alá estem.Remélem hamar javul majd a pici pasikám.Annyira szeretem!

2009. június 16., kedd

Kiskori duma

Ma a sógornőmmel felidéztük,hogy milyen édes dumája volt Petrának.Én szóról-szóra nem is vágtam úgy a dolgot,ahogyan ő.Nagyon jó volt megélni az érzést,ami ezekhez a sete-suta kis szavakhoz kapcsolódott.Az első nagy csoda!
Petrusnak ugyanis esti rituáléja volt.Amikor már verbális utasítássá tudta formálni igényeit,bizony jó diktátor módjára nekilátott parancsolgatni.Ezen szokásához amúgy máig ragaszkodik,bár vannak lázadások az őt szolgáló nép körében.:-)
Nos,a 2 éves forma lány már akkor utasítgatott minket,mégpedig az esti lefekvés kapcsán.

"Csudd de ajtót, tacsold le vijanyt,tataj de!"

Magyarán->Csukd be ajtót,kapcsold le villanyt,takarj be!
Emlékszem mennyire aranyos volt!Olyan nagy lett,és azt veszem észre,hogy sok régi dolog kiesik a fejemből.Miket mondtak,milyenek voltak..
Ezért is jó,ha az ember ilyesforma blog írására adja a fejét.
Ezek hosszú évek múlva is szívet melengető,arcot felderítő emlékek,melyeket visszaolvasni is igazán jó lesz!

Megjöttek!!! :-)

Jól érezték magukat,de hiányoztunk nekik!
Atika szeretett volna hazajönni,ennek oka a megfázás volt,amit a "vizes" napnak tudok be.Estére fülfájássá fejlődött a dolog.Reméljük hamar lecseng!Holnap nem mennek oviba,sőt gyanítom,hogy ebben a tanévben már nem.
Petrusban pedig két kullancsot is találtam,amit a bátyámék segítségével engedett csak kiszedni."Valaki fogjon le!"-> mondta..
Remélem ,hogy nem voltak fertőzöttek a dögök!Valamiért imádják Petrát.
Mamipapi is elfáradt,egy időre kigyerekeskedték magukat.
Öröm volt nézni,ahogyan Szabi örült a tesóknak,és ahogyan ők magukhoz ölelték a picit.

2009. június 15., hétfő

Hordozás


Amikor Petra kicsi volt,néha láttam anyukat az utcán,akik hordozókendőben vitték a babájukat.Akkoriban,és azóta is igen nagy babakocsi őrült voltam/vagyok,így nem igazán fogott meg a dolog.
Nekem kengurum volt,abból sem valami extra darab.Néhány próbálkozás után el is ment a kedvem tőle,mert fájt mindenem,és a gyerek sem érezte magát jól benne.
Atinál sem változott sokat a helyzet.Akkoriban vettem egy elég nagy ,két irányból tolható Pierre Cardin kocsit,amivel igen nehezen boldogultam.
Két gyerekkel kész kaland volt a játszótérre is lejutni,főként,hogy akkor még lakótelepen laktunk,a 11. emeleten.A lift kicsi volt,a két éves Petra gyakran elfáradt a séta közben.Olyankor a hatalmas babakocsi lábtartójára térdelt,és így toltam őket.Közlekedni így végképp lehetetlen volt,mert a padkákra sem tudtam felemelni a két gyerekkel"terhelt" kocsit.
Szabinak már egy kisebb,sportosabb járgány vettünk,bár a márkához hűek maradtunk.Több okunk is volt,hogy sok pénzt ne áldozunk babakocsira.Fő ok az volt,hogy javarészt kocsival járok,és kertes házunk van,ahová már könnyebb kitenni levegőzni a csecsemőt.
Aztán egy netes fórumon hallottam ismét a hordozó kendőről.Topiktársunk egy igazi "térítő" ,aki bizony megfertőzött mindenkit a hordozás szeretetével.
Megvallom,először idegenkedtem tőle,főleg attól,hogy a hátamon vigyek egy pici babát.Aztán elkezdődött az ovi,és minden reggel küzdenem kellett a babakocsi csomagtartóba helyezésével,ki-be rakásával.Akkoriban topiktársunk egy új eszközt,a mei tai hordozót ismertette meg velünk,ami nekem szimpi volt nagyon,mert egyszerűbbnek láttam a kendő megkötésénél.
Az ára borsos volt,így varrattam egyet,később pedig egy igazán profit varrt nekem Annus.
Mára megtörtént,amit sose gondoltam volna..Rendszeresen a hátamon hordozom Szabit.(Sose mond,hogy soha..)
Így megyünk az oviba,és nem kell babakocsit rángatni.
így megyünk bevásárolni,és marad hely az árunak is a kocsiban.Így locsolok a kertben..A szomszéd épp ezért hitte már a gyermeket permetező, háti készüléknek is.
Amiért írok erről..
Több oka is van.Főleg ,mert tényleg jó.
Másrészt igazán jó magyar közvélemény kutató eszköz.
Mennyire merevek,és újat ,mást nehezen fogadók az ember..Értem itt magam is,hisz először én is furcsáltam..
Sokan először nem is észlelik,hogy mi van a hátamon,vagy hátizsáknak hiszik.Szó szerint levesestál nagyságú szemekkel néznek rám,amikor felfedezik,hogy mit is rejt a hátizsák.
Vannak aztán a "gyermek kínzó gonosz némber" arckifejezést öltők,akik nemtetszésüknek hangot is adnak.Megfullad szegény,és stb..Nyilván,már csak ez lehet az ember célja,főleg amikor hangosan kacag,és vidáman nézelődik a gyerek..
Vannak ,akiknek nagyon tetszik a dolog,és érdeklődnek iránta.Az biztos,hogy szinte mindenkiből kivált valamiféle reakciót,hogy nem 4 keréken gurítom a gyerekem.
Ma egy bevásárló központban épp a pénztáros néni varázsolt el.Igazán tetszett neki a dolog,és elmondta,hogy ő is sokat hordozta a babáját anno kenguruban.Mondta,hogy biztosan szép egyenes lesz ettől a hátam.Olyan kedves volt,és nyitott.
Lehetnénk mindannyian azok,mert lehet,hogy lemaradunk valami jóról!

2009. június 13., szombat

Vizes Nap

Ma volt Apa munkahelyének gyermeknapi,családi rendezvénye.
A Vízmű mindig kitesz magáért,ahogyan most is.A Római parton lévő,saját strand területén rendezték meg a családi napot,ahol rengeteg program,sok finom étel-ital várta a kicsiket,és nagyokat.
Volt tombola,és menetleveles akadályverseny a srácoknak.Klassz játékok várták őket állomásonként.A lepkefújó elefánt óriás változata,struccfutás,célba dobás,szörfdeszkán egyensúlyozás...az elkészült menetlevelek végül sorsoláson vettek részt,ahol szintén klassz nyereményeket lehetett volna nyerni.
Ott voltak aztán a medencék is,amelyek magukban is igazán vonzóak a srácoknak.
Akadt játszóház a piciknek,tele Montessori játékokkal,volt arcfestés,és kreatív sarok,ahol leginkább én alkottam a merített papír virágokat.
Finom ételek közt válogattunk,degeszre ettük magunkat...sajnos..
Felsorolni is hosszadalmas a sok jobbnál,jobb lehetőséget.
Nem csoda,ha a nagyok alig akartak a végén eljönni.
Szabi is elvolt.Nem vittük babakocsit,aminek egy tanulsága akadt.Nagyon nehezen alszik el nélküle,és borzasztóan hangosan.A nyár szempontjából nem mindegy ezen tapasztalat,mert biza a tervezett nyaraláson én a hátamon,babakocsi nélkül szerettem volna vinni.Majd kialakul.
Apa is jól érezte magát,főleg a nyilazás tetszett neki.Igazán vagány mód,nyakában a gyerekkel lövöldözött a célra.(Tapadókorongos,gyermekjátékról beszélek..)
A program helyszínét végül az utolsók közt hagytuk el.A kicsikéimre azonban újabb programok várnak,mert jöttek értük a Mamiék,és elvitték őket magukhoz,egy pár napos nyaralásra.Szabit nyilván nem,mert ő azért még kicsi,de a két nagy biza ma reggel táskát pakolt anyai segítséggel,és a strand elől már a papi vitte el őket.
Nagyon hiányoznak persze,és hazafelé elég csendben voltunk Apával.Azt is tudom viszont,hogy milyen jó is a nyaralás a maminál..Amikor kicsi voltam,én is rengeteg nyarat töltöttem a nagyszülőknél,és mind feledhetetlen.
Holnap Maciparkba mennek,aztán pizzázni...A hét során több strand is útjukba esik majd.Már előre örültek.
Hiányoznak!

Szülinap ismét






Szabika szülinapját amúgy családilag,mamiékkal még nem ünnepeltük meg.
A teraszon állt a kisház összes alapanyaga,így a hely szűkössé vált,és a résztvevők közül is akadtak betegeskedők.Tegnap végre mindenki jól volt,és a ház sem volt már útban.Szabi tehát ismét ünnepelve lett.Kellemes, grillezős családi délutánt tartottunk.Az egy négyzetméterre eső fiú gyermekek száma igen magas volt,így nem csoda ,ha néha kisebb atrocitások is akadtak.Szabi például zokszó nélkül ráült Palira a kisautóban.Gondolta,hogy az bizony, az ő járgánya.Palkó viszonzásul a homokozóban nézte szabit lovacskának,ergo ráült a hátára.Ennek hatására Szabász kóstolt egy kevés homokot is.
Petra meg a kisasztalnál rendezte az apró férfiakat.Segítkezett a mustár kinyomásában,meg az étkezés általános lebonyolításában.Hiába,egy nőnek hamar rá kell éreznie erre..
A 3 héttel ezelőtti helyzethez képest jelentős változás még,hogy Szabi már nem veri ki az ember kezéből a tortát,hanem hatalmas lendülettel tömi..