Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. június 28., vasárnap

Mire jók a szórólapok

Mint minden magyar háztartásba,úgy hozzánk is rengeteg szórólapot dobnak be nap,mint nap.
Az ember átnézi,választ belőlük akciós termékeket,aztán kidobja,vagy erre-arra felhasználja ezen újságokat.
Petra két éves múlt,amikor a postaláda tartalmát szókincsének bővítésére kezdtük használni.Főfogalom alá sorolva gyűjtögettük össze a képeket,hisz szinte mindenről található fotó a lapokban.
Akkor még én nyírtam ki a képeket,és csoportosítva felragasztottuk ,majd a képeket megnevezve sűrűn nézegettük őket.
Az ember agyában a fogalmi hálón közel ülnek egymáshoz a hasonló dolgok.Gyümölcsök,ételek,járművek stb..A homogén gátlás,mint "negatívum" is összefügg ezzel,hisz az egymáshoz hasonló dolgokat(hasonló alakú betűket pl.vagy citrom-narancs,eper-málna típusú tévesztendőket) könnyen keverjük,épp a hasonlóságuk miatt,és mert közel laknak azon a bizonyos hálón.Amikor szótalálási nehézségünk van, csak úgy tódulnak a gondolataink közé a keresett szóval rokon fogalmak.
Az ember tehát főfoglamak alá csoportosítja a dolgokat.Ezen fogalmi csoportok bővítésével növekszik a szókincs,és épülnek ki kapcsolatok.
Így mi ilyen főfogalmi füzetkét nézegettünk akkoriban.


Később láttam,hogy készült ilyen könyv is,ami hasonló képeket felhasználva vezeti be a kicsiket a szavak,fogalmak világába.Hasonlóképp csoportosít.Lépésről-lépésre A szavak a könyv címe.12 hónapos kortól kínál lehetőséget a tanulásra,egészen 3 éves korig . Több témában is akad ilyen könyvecske.Mi vettünk egy példányt,de a saját füzetkénket jobban szerettük.Használtuk később Atinál is.


Mára bővültek a képekkel kapcsolatos lehetőségek.Egyrészt ma már Petra maga is ki tudja vágni őket az újságokból,amivel fejlődik a finommotorikája.(Atika is próbálja,több-kevesebb sikerrel.)A főfogalmak jól mennek már,így más részterületek fejlesztésére használjuk.
Hallási észlelés pl.Milyen hangot hallasz a szó elején?Gyűjtsünk T hanggal kezdődő szavakat.A képhalom a gyerek előtt,és ő buzgón válogat,majd ragaszt.



A különböző áruházak kiadványai, különböző méretű képeket tartalmaznak,így akár készíthetünk ellentétpár memória játékot is belőlük,ha a képeket karton kártyákra ragasztjuk fel.(kisebb-nagyobb-hosszabb-rövidebb)Ez szintén jó szókincsfejlesztő gyakorlat.
A gyerekek nagyon lelkesek,igazán nagy örömöt lehet okozni pár kivágott,egyébként értéktelennek tűnő képpel is.
Vágtunk ki mobiltelefonokat is,melyeket a fülükhöz téve remekül elbeszélgettek. :)

1 megjegyzés: