Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. június 19., péntek

Szandi


Szabi első "igazi" szandija hétfőn került megvásárlásra.Klasszikus,hagyományos,csatos szandi,és nem is különösebben márkás.
Lehet,hogy régimódi vagyok,és merev,de nekem ez szimpatikusabb,mint a ma divatos,puha talpú cipők.Hiába,ezt szoktam meg,és olyan gyorsan változnak az ajánlások,hogy az ember tényleg elbizonytalanodik.
5 éve ,mikor Petra,és 3 éve,amikor Atika volt első cipős korszakban,még sehol nem ajánlottak puha talpú cipőt,sőt az ortopédián is jól felhívták a figyelmem,hogy milyen is legyen a lábbeli.A puha talphoz annak, akkor semmi köze nem volt.Bokát jól fogó,lábat jól tartó,"hagyományos"cipőről volt szó.Azt sem ajánlották,hogy a gyermek épített közegben sétáljon mezítláb,maximum fűben,terepen.Zokniba se járassam sokat..mondták,és írták.Ma nem így van ez.
Ezek után valahol jobban átérzem,hogy a mai nagyiknak miért lehet nehéz belátniuk,hogy ma a szoptatást propagálják,lehetőleg minél hosszabb ideig,és az első 6 hónapban kizárólag..Régen közel nem így volt.Nyilván én szopi párti vagyok továbbra is,csak el tudom képzelni,hogy furcsa lehet a változás.
Visszatérve tehát,vettem egy helyes, 20-as szandit,nem is horror áron Szabinak.Nagyon tetszett neki,nevetett,és próbálta a lábára tenni,tehát jól tudta mire való.Eddig is volt amolyan "kocsiszandija",meg cipője,ami persze már "igazi" volt.Ez a szandi jónak tűnik,a talpa ugyan nem "olyan" puha,de hajlékony,nem merev..Stabilan áll,és lépeget benne.Úgy gondolom,hogy előbb-utóbb úgyis "hagyományos",talppal rendelkező cipője kell legyen a gyereknek,és meg kell tanulnia abban is járni.Lehet,hogy ez butaság a részemről,de eddig két manóm is hasonló lábbeliben koptatta a világ útjait első lépéseivel,és elmondhatom,hogy semmi baj a lábukkal.Remélem később sem lesz,és főként nem a cipőválasztás végett!
Sőt,az is igaz,és talán hiba is,hogy manapság bizony sokszor viselnek már "kínai" vászoncipőt nyáron,vagy "kínai" gumiszandit a strandon.Mind olcsó darab,és valószínűleg nem felel meg az ajánlásoknak.Az viszont tuti,hogy az összes ovisnak ilyen típusú cipőcskék vannak a lábacskáin.A váltócipők meg végképp egyformák,mind ilyen.(Főként miután az óvónénik ilyet kértek,mert fehér a talpa,és nem fogja be a linóleumot.)Alig győztem jeleket rajzolni rájuk,hogy össze ne tévesszék.Sőt,a mozgásfejlesztésre járó gyerekek is szinte mind ilyenben nyomultak.
Lehet,hogy ilyen helyen lakunk,és másol márka megy...?Ez elképzelhető,de nem biztos.
Miért futok ezen ennyi kört?Azért,mert jár rajta az agyam.Hogyan is van ez akkor...?Be kell vallanom,hogy nem tudom.Egyévesen nyilván hangsúlyosak az első cipők,de 3 évesen már sokunk,sőt itt szinte mindenki kínait is ráad..?Nekem ez furcsa.Bár sokan tán most azt gondolhatják,hogy ők aztán soha nem fognak..Nem tudom!
Nyilván mindenki a legjobbat szeretné,és mindenki másban látja azt.Mást tart fontosnak,és másra fektet hangsúlyt.Nekünk,nekem ez,a hagyományos,ami jónak tűnik.Ezt jól körberágtam.. :)
Végül egy kis érdekesség,mert van ám ilyen ajánlás is!Siesta oldalán..

http://siestacipo.hu/home.php

Mivel a gyermekláb igen képlékeny, rendkívül fontos, hogy már gyermekkorban megelőzzük a különféle lábbetegségeket. Amikor a gyermek már lábra áll és elkezd járni, akkor nagyon lényeges, hogy milyen cipőt hord.

Fontos, hogy a cipő hátsó része jól tartsa a gyermek sarkát függőleges helyzetben, megfelelően erős kérge legyen, hogy ne engedje a sarkat befelé fordulni, mert akkor lúdtalp alakulhat ki.

Kisgyermeknek helytelen sarokkéreg nélküli szandál viselése! A két lábon járás, a felegyenesedett testtartás jelentős terhet ró az apró gyereklábakra. Ha kezdettől fogva egészséges cipőbe bújtatjuk a kicsiket, jó eséllyel megelőzhetjük a lúdtalpat és az ebből fakadó panaszokat.

A Siesta cipő tökéletesen illeszkedik a lábra és biztos tartást ad a gyermek lábának.

Milyen legyen az első cipő?

Ügyelni kell arra , hogy egy kicsit magas szárú legyen, hogy fogja a kis bokájukat. Fontos, hogy a cipő talpa puha, orra csapott legyen, mert a babák eleinte lábujjhegyen járnak.
A Siesta cipők harántemelősek. Figyelni kell, hogy megfelelő cipőt vásároljuk, mert ha túl kicsi vagy túl nagy, a harántemelő nem oda kerül, ahova kell.

Legyen-e betét a cipőben?
Egészséges lábú gyerek esetében elég a harántemelő, ami a további fejlődést segíti elő.
Ha problémás a gyerek talpa, az ortopéd orvos által ajánlott talpbetétet használjuk, de ezt csak egyenes talpú cipőbe rakjuk.

Adjunk-e újszülöttre cipőt?
Ha már feláll, akkor már előnyös lehet, hiszen így kevésbé csúszik el, előtte felesleges.
Az első hónapokban plüss, kötött, pamut, kord, kocsi cipő ajánlott

Mekkora cipőt vegyünk?
A gyerek pontos lábhosszának, szélességének és magasságának megfelelő méretnél /ne nyomja a körmét/ egy ujjnyival nagyobbat.

TORNA:

Ha már ügyesen jár a kisgyerek, elkezdhetjük a rendszeres otthoni lábtornát! Felnőtteknek is csak javára válik. Eredményt csak akkor várjunk, ha valóban naponta végezzük.
- Mutassuk be a kicsinek az óriásjárást. Lábujjhegyen, magas tartásba nyújtott kézzel utánozzuk az óriásokat.
- Utána járkáljunk néhány kört külső talpékünkön.
- Üljünk le a földre, és körözzünk lábfejünkkel néhányszor.
- Szórjunk szét kisebb tárgyakat a szőnyegen, és próbáljuk lábujjainkkal megragadni, és az odakészített dobozba tenni. Ebben nagyon ügyesek szoktak lenni a kicsik.
- A lábujjak lazításáról se feledkezzünk el: lábujjhegyen állás, járás, váltakozva sarokállással.

"A szakemberek többsége továbbra is a betétes és főleg a kemény, zárt kérgű cipő viseltetését javasolják a kisgyermekeknek. Az ezt ellenzők az ilyen lábbeliket általában nem ártalmasnak, hanem szükségtelennek tartják. Mindkét tábor véleménye megegyezik abban, hogy lehetőség szerint természetes és egyenetlen talajon történő mezítlábas járás (lábtorna) a legjobb módszer az egészséges lábboltozat fejlődésének elősegítésére. Sajnos a városokban élő kisgyermekeknél ez ritkán kivitelezhető, és éghajlatunk sem kedvező ebből a szempontból. Én a sok éves tapasztalatokkal alátámasztott betétes cipő viseltetést fogadom el és ajánlom a hozzám forduló szülőknek."


Dr. Gömöri Ágnes

"Az éppen járni tanuló babákra nem szükséges keménytalpú cipőt adni. ők még sokat állnak lábujjhegyen, leülnek a sarkukra, kúsznak is még. A kemény cipő ilyenkor kényelmetlen. Ha viszont csúszós a padozat jó, ha adunk rá csúszásgátlóval ellátott zoknit és persze más a helyzet, ha hideg kövön próbálkozik a baba. Elég, ha akkor adunk cipőt a kicsire, ha már önállóan járkál és a nap nagy részét így tölti. Ez lehetőleg Siesta cipő legyen."


Dr. Gömöri Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése