Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. április 29., szerda

Kramer kontra Kramer....Kafka Margit,Várnai Zseni..és mindennapi gondolatok a szülőségről,változásról..

Van egy film,ami már gyermekkoromban is mélyen megérintett,de mióta szülő lettem,és talán felnőtt is,igazán megértettem.Ma már látom a benne rejlő jelképeket,és bizton állítom,hogy gyönyörűen beszél rengeteg fontos dologról.A film a Kramer kontra Kramer.1979-ben készült,de mondanivalója örök érvényű.Minden szülőnek kötelezővé tenném,hogy épülésünkre szolgáljon,hogy segítsen megérteni azt,hogy mi is az,ami igazán fontos.
A történet közismert,de röviden összefoglalja ez a pár sor.

Ted Kramer imádja családját: feleségét és hatéves kisfiát, de azért a munka a legfontosabb számára, minden mást a karrierjének rendel alá. Egyik este arra ér haza, hogy Joanna, a felesége szárazon közli vele: elhagyja, hogy az anyaszerepből kiszakadva végre megpróbálja megvalósítani önmagát. Így a gyerekkel járó összes gond az apára szakad, aki kénytelen újra felépíteni az életét: megtanulni a gyereknevelés csínját-bínját, s mindeközben az állását is megtartani. Ted főz, vásárol, takarít, játszótérre jár, s megérzi és megérti tündéri kisfia minden vágyát és félelmét. Kisebb-nagyobb zűrök mellett is olyan ajándék ez, amiben kevés apának van része. S másfél év után, miután a legapróbb részlet is a helyére került, ismét megjelenik Joanna... Az egyre gyorsabban rohanó világ veszélyben lévő kapcsolatait, kiüresedő értékeit és újra megtalált esélyeit egy válás krónikáján keresztül bemutató filmet 1980-ban öt Oscar-díjjal jutalmazták.


Ma ismét eszembe jutott ez a film.Van benne egy jelenet,amit eddig sosem sikerült sírás nélkül végignéznem.Amikor az apa biciklizni tanítja a kisfiát.Biztatja, segíti,és a gyerek elindul önállóan a bringával,sőt gyorsan távolodni is kezd.Az Apa büszkén néz utána,majd óvatosságra inti,hogy vigyázzon magára,el ne essen,lefényképezi,majd sokatmondóan néz utána csendesen..
Olyan sok mindent elmond ez a jelenet,és olyan egyszerű képekkel teszi ezt.Mi segítjük,biztatjuk a srácokat,hogy egyre ügyesebbek legyenek,és önállóbbak.Ők pedig azzá lesznek,de ezáltal gyorsan "távolodni is kezdenek tőlünk" mi pedig messziről aggódunk,szurkolunk tovább.(Petra 4.5 évesen tanult meg önállóan bringázni,és akkor élesben is megéltük ezen jelenetet,itt a poros kisvárosi utcánkban..)
Miért is járt ez az eszemben?A nagyok oviban élik napközben a vidám gyerekkorukat,és mondhatom ,hogy igen jól érzik ott magukat mindketten.Teljesen jól belejöttek már a dologba.Kialakultak a kapcsolataik,viszonyrendszerük.Hol van már az,amikor a kezemet fogva,kicsit félszegen mentek oda? Mennyit bátorítottam Ateszt,és töröltem néha fájó szívvel a könnyeit..Ma már jól hajtja azt a "biciklit",ami az ovis élet.
(Reggelente ,amikor álmosan öltözködnek,én meg kapkodva készülök,szuszakolom őket a kocsiba,és indulunk..Benyomom a zenét,ami nem lehet más,csak valami gyerekeknek szóló vigalom.Általában hamar felébrednek,és hangosan ordítjuk mindhárman a bugyuta szöveget az előadóval együtt.Igen,ilyenkor annyira látom,hogy a dolgok nagyon a helyükön vannak.)
Kitavaszodott,és délután hazaérve rögtön rohannak a kertbe,játszanak estig,bringáznak a többiekkel az utcán.Ott vagyok én is,de leginkább a felvigyázó szerepében,hisz ők nagyon jól elvannak a kortársakkal,meg egymással.
Este aztán arra gondolok, amikor megpuszilom őket az ágyukban,hogy biza a "bicikli" jól gurul alattuk,és én szurkolok már most.
Ez persze így természetes,és ez az érzés csak erősödni fog..Ambivalens érzés..
Aztán ott van Szabi,aki az "EMELJ FEL" időszakában van még.Amikor meglát már nyújtja is a kicsi kezeit,hogy vegyem fel.Amikor álmos ,a vállamra hajtja a kis fejét.Neki még én vagyok a világ,és most ül még csak fel a bringára.
Aki szülővé válik megéli ezt,és nem egy csodálatos vers,prózai iromány foglalkozik a szülői lét ezen ambivalenciájával,a gyermek önállóan megtett első nagy lépéseivel,melyekkel rögtön el is indul valahová..távolodik...
Foglalkoztat ez a gondolat,mert szembesülök nap,mint nap a változással.
Foglalkoztat,mert mindjárt itt az ANYÁK NAPJA.
Foglalkoztat,mert lassan Szabi is meg fogja tenni az első lépéseit,de jelenleg is igen ügybuzgón fedezi fel a világot.
Verset említettem az imént.A "biciklis jelenet" nem egy versben megjelenik.Mindjárt két kedvencemben,melyek igazán jól megfogalmazzák ezen furcsa, egymásnak ellentmondó érzéseimet..


KAFFKA MARGIT
Petike jár

Két harcsaszájú, picike jószág,
Butácska, édes gyerektopán,
Tétova - együgyü, tündéri nesszel
Most tipeg által egy ócska szobán.
Ébred a szivem játékos kedve,
Elborít hófehér virágeső.
Amikor látom, a kacagásom
Hangosan, édesen csapkod elő.
Sok régi holmim, szürke iráson
Úgy fut, iramlik száz furcsa sugár,
S én ennek is, annak is kiáltani vágyom:
- Tip-top. Megindult. Petike jár!

Még fogja erősen az asztallábat,
És nyitva az ajka és úgy kipirul.
Hős emberi lázzal, tüzes akarással
E rózsarügyecske megállni tanul.
Most-most! Elhagyja és indul előre.
Hogy csetlik-botlik, mily tévedező!
Tip-top! S aprózva, közbe megállva
Koppan vitézül a törpe cipő.
Már ideér. Most nyújtja a karját.
- "Csak lassan, okosan, Peti fiam!"
Megered szaporán, elesni nem ér rá.
Előrehajlik - s az ölembe' van.

Tetszik a játék, kezdheti ujra.
A karszék mellé kerülök én,
- Nagyhosszút lépne, nagyhamar elérne.
S fölbillen szegényke az elején.
Remeg a szája, sírni szeretne,
Szétnéz: sajnálja-é valaki?
Gondolkozik. majd felkél szepegve
S uj erővel fog ujra neki.
Rózsaszin ujját előretartva
"Tip-top " - így indul óvatosan.
Halkan selypítve biztatja magát, hogy:
"Csak las-san, okos-san, Peti fi-am!"

S elnézem hosszan, homályos szemmel,
Borus káprázat szállt le reám,
Tünnek az évek. Megöregedtem.
Egyedül lakom ócska szobán.
S ím, néha erős lépés zaja hallik.
Jön egy daliás, ifju legény:
Te vagy? Mit adjak? Kávét-e? Kalácsot?"
"Tip-top " - öregesen járom körül én.

S míg sok vidám csínyjét, nagy küszködését
sorra beszéli kacagva, vigan -
reszketve, ijedten suttogom én el:
"Csak lassan,
csak lassan, okosan, Peti fiam!"

Egyszerűen gyönyörű!

Mindjárt a másik:



VÁRNAI ZSENI
Úgy megnőttél, szinte félek

Amikor még piciny voltál,
olyan nagyon enyém voltál,
engem ettél, engem ittál,
rám nevettél, nekem sírtál.

Mikor később nagyobb lettél,
mindig messzebb, messzebb mentél,
először csak a kiskertbe,
aztán a nagy idegenbe.

Ha itt vagy is, csak elnézel,
akkor is nem engem érzel,
nem anyádat, nem apádat,
valami más csillagtájat.

Úgy megnőttél, szinte félek,
már a válladig sem érek,
alig-alig hihetem már,
hogy ölbéli bubám voltál.

Én voltam-e óriási,
vagy Te lehettél parányi?
Sosem voltál nehéz nékem,
nem éreztem gyöngeségem.

Melletted most kicsiny lettem,
ágaskodik háta lelkem,
nőni akar, hogy elérjen,
hegyormodig hogy felérjen.

Húzol engem Te fölfelé
mint a napfény maga felé
fát, virágot, lombos ágat -
fölemeled az anyádat.

2009. április 24., péntek

Szabi,mint tényező

Elérkezett hát azon időszak is,amikor a legkisebb igen jelentős tényezővé válik.Mire gondolok?
Na ja,mondhatnánk,hogy eddig is az volt,mert hát születésétől kezdve hangot adott igényeinek,anyán is osztozni kellett vele stb..Igen,ez tény.
Mostanra viszont mobilis, önálló hatalmas akarattal rendelkező,ezt hangosan ki is fejező,törtető,romboló térhódítóvá lépett elő.
Az utóbbi napokban ugrásszerűen fejlődött a mozgása,a humora,a "verbális kifejezőkészsége".
Amikor pl. a távirányítókkal játszik rögtön két "felettes" akad,aki elvenné azokat tőle.Rövid közelharc után le is "távirányítótlanítják" a zsenge gyermeket,aki erőteljes szemöldökráncolás közepette,hangosan kiabál támadói felé,kifejezvén nemtetszését. Hanghordozása alapján melegebb éghajlatra küldi őket.
Ezen 4-6 éves bölcs,jólnevelt gyermekek nevelési célzattal lépnek fel a virágföld kidobálása,és annak elfogyasztása kapcsán is.A közelharc ilyenkor is kifejlődik,és a szemöldökráncolással egybekötött nemtetszés is jól hallható.(Apjuk szerint épp úgy kiabál a nagyok felé,mint amilyen hanghordozással néha én fegyelmezem őket...)
Ezen felettes szervek akkor is fellépnek,amikor a kisméretű a WC-ben tesz látogatást(Hja kérem,nyilván ők hagyják nyitva annak ajtaját,de ez másodlagos kérdés.)és erős késztetést érez arra,hogy abba a vizes,néha szörcsögő érdekes dologba belenyúljon.Ugyan,hisz a család összes tagja betér ide rövidebb időközönként,csakis valami érdekesség lehet ott.
A nagyobb méretű tagok játékairól ne is beszéljünk.Sajnos nem marad már nyugalomban semmi.Legyen az építmény,vagy autópálya,akár kisszéken alvó ikerbabák..Minden rombolás alá kerül,lehetőleg hangosan dumálva,és széles vigyorral.Az még nem egészen érthető ezen zsenge ember számára,hogy ez miért vált ki másokból hangos sírást.
Ő csak továbbáll,mint aki jól végezte dolgát,vagy nekiveselkedik guggolásokat végezni valamely bútorba kapaszkodva.Közben néha popóra tottyan,és HÁPPÁ szóhasználattal kommentálja is a dolgot.
Tegnap lépegetett is párat a fűtőtest mellett,meg valamely nap a járássegítővel is.Sajna ezen alkalmatosság "eleséssegítővé" avanzsált,mert a zsenge gyermek épp fordítva kezdett neki a tolásának.
Miért vérzett tegnap a nyelvem?Azért,mert amint van két percem,és szokás szerint a földre ülök le,ő azonnal késztetést érez arra,hogy felmásszon rám.Lehetőleg rugózzon is párat,meg kacagva néhány igen kedves pofont is adjon nekem.A rugózást tegnap épp akkor kivitelezte,amikor meg akartam őt puszilni viszonzásul a kedves közeledéseiért.Nem jól jött össze,mert elharaptam a nyelvem.
Ezen történések mellett még nem tettünk említést a CD,DVD tokokról,melyek sűrű rendszerességgel repülnek ezerfelé,hogy lehetőség szerint édesanyánk is kellően mobilis legyen,és ne túl sokat üljön a hátsó felén.
Estére aztán úgy elfárad ezen zsenge hajtás,hogy már az öltöztetés,pelenkázás alatt leragad a szeme,de még ilyen félbódult állapotában is képes huncut mosolykákkal megajándékozni a személyzetet.
Imádom ezt az időszakot!
Ilyenkor annyi báj,annyi csodálkozás van bennük,és minden napra tartogatnak valami újat.Most,hogy nagycsalád lettünk ez még érdekesebbé,hangosabbá,zűrösebbé vált.
Nagyon élvezem!Bár bevallom,egy kicsivel kevesebb virágföld porszívózással ki tudnék egyezni.

2009. április 22., szerda

"SLYIKER" kollekció ,tavasz-nyár




Köszönjük szépen a szép ruhákat Sly néninek,és szépséges lányainak!Hatalmas volt az öröm!
Annusnak köszi a kollekció leszállításáért!

2009. április 21., kedd

A hármas bűvöletében,avagy a "Krisztusi kor"és három gyermek..












Április 22-én, CSILLA napján,33 évesen..

Játék

Játékot kaptam Annustól!
Mi lennék ha:

- hónap lennék: július

- hét napja lennék:kedd


- nap egy időpontja lennék: dél

- bolygó lennék: Föld

- tengeri állat lennék: delfin

- berendezési tárgy lennék: kanapé

- bűn lennék:falánkság


- történelmi személy lennék:Szent István

- folyadék lennék: víz

- drágakő lennék: gyémánt

- fa lennék: cseresznye

- madár lennék: galamb

- szerszám lennék:csavarhúzó

- virág lennék: pipacs

- időjárás lennék: nyári

- mesebeli lény lennék: sellő

- hangszer lennék: zongora


- állat lennék: kutya


- szín lennék: kék

- érzelem lennék: szerelem-szeretet

- hang lennék: ének

- elem lennék: föld

- dal lennék: May it Be

- film lennék: Szív hídjai

- könyv lennék: Madárka

- étel lennék: Rántott sajt

- hely lennék: tengerpart

- íz lennék: édes

- illat lennék: kisbaba illata

- hit lennék:református

- testrész lennék: fej

- arckifejezés lennék: mosoly

- tanóra lennék: történelem

- rajzfilm lennék: Mackótestvér


- mértani alakzat lennék: kör


- szám lennék: 21

- ruhadarab lennék: nadrág


- ékszer lennék: gyűrű


- kiegészítő lennék: öv

- szeretet megnyilvánulása lennék: ölelés

- rovar lennék: pillangó

- gyümölcs lennék: görög dinnye

- smink lennék: természetes

- épület lennék: Sagrada família

Küldöm: Zsebinek,és Pittiaginak!

2009. április 20., hétfő

11


Szabász-Babász ma 11 hónapos.
1 hónap,és itt a szülinap!
Milyen is Babász mostanság?
Épp olyan tündér ,mint az ezt megelőző összes napon,héten,hónapban.
Amikor mosolyog,huncut egészen "vicsorgós",bohókás arcot vág.Szégyenlősen el is bújik ilyenkor.
Rengeteget álldogál,mindenhol feláll,és mindent próbál elérni.
Mászik rendületlenül,és hatalmas tempóban.
Imádja a labdát.Amikor meglátja már ragyog is az arca.
A tesókkal nagyon jól elbandázik,szeret a szobájukban rámolni,lehetőleg valami igen apró,veszélyes kütyüt.(legó,kirakó,Pötyi..)
Szeret hintázni,és a kertben létezni.Eljátszik az ágyikóban a teraszon,vagy nézelődik a hátamon,néha üldögél a babakocsiban.
A legtöbbet ismételgetett"szava" a baba.Néha a helyzetnek megfelelően alkalmazza a HOPPÁ szót,ami HÁPPÁ-nak hangzik.
A Csip-csip csóka néha utánzó mozgást vált ki. Megfogja az ujjaival a másik kézfejét,és le-fel mozgatja.
Pápázik,és a megnevezett személyt keresi a tekintetével.
Enni kevésbé eszik lelkesen,mint a betegsége előtt.
Kedvence minden főzelék.Előfordult már olyan is,hogy megevett belőle két nagy üveges bébiételnyit.Amikor letettem az első üveget üresen,elkezdett hangosan sírni,így újabbat kellett melegíteni.
Gyümik elég nehezen csúsznak,és most már a tejpépek,joghurtok sem a kedvencek.
A szopi jelen állapot szerint nagyon ritkán,és kb 5 szívásnyi ideig tart.Leginkább a semmivel egyenlő.A próbálkozások zöme sírásba torkollik,és eltaszít mindkét kezével.
Nagyon bántott a dolog,de be kell látnom,hogy nem tudok mit tenni.Eddig szopizott,most már elutasítja.Hiába szeretném én,ha ő nem akarja.Nem erőszakolhatom rá,még akkor sem,ha nekem nagyon hiányzik ez a fajta kapcsolat vele.Nagyon szép időszak "volt" a SZOPTATÁS időszaka,és örülök,hogy 11 hónapig aktívan megélhettem ezt a csodás kapcsolatot.(Eddig összesen 30 hónapig szopizott a 3 gyermekem.Nekem ez nagyon jó érzés!)Ameddig félálomban pár korty erejéig elfogadja,addig megkínálom vele,de ez már messze nem ugyanaz..
Súlya 10200g a felnőtt mérlegen ülve.Hosszát nem mértük,mert igen balhés volt az esti öltözés.
Ilyen tehát a szívem Babásza ma,és mostanság!
Fantasztikus érzés együtt látni a 3 manót.Amíg nem volt nagycsaládom nem ismertem ezt a hangulatot.Érdemes kipróbálni,mert megéri!Rengeteg munkával,feladattal jár,és néha bizony igen fáradt az ember,DE nagyon szép dolog!Ahogy figyelnek egymásra,és szeretik egymást,az mindent igazol!

2009. április 19., vasárnap

Hétvége




A hétvége mindig a pihenés fogalmával társult,legalábbis elméletben.
Egy ideje rá kellett jönnöm,hogy az ember hétvégén próbálja bepótolni mindazt,amivel hétköznap elmaradt.
Mi is egész hétvégén csináltunk valamit.
Ma végre pihiztünk is picikét.Délután bementünk Apa munkahelyére motorozni,görkorizni.
jöttek velünk Annusék is.
A gyerekek élvezték a teret,mi beszélgettünk.néhány balesettől eltekintve jól telt az idő.
Apa picit vitte motoron a srácokat,ez hatalmas élmény volt számukra.
Hazafelé elugrottunk a TESCO-ba 5 gyerekkel.Nem voltunk egyszerűek,de valahogy a vásárlás végére sikerült jutnunk.
Holnap ismét hétfő..
Készítettem pár képet erről a rohanó hétvégéről,bár a mai délutánról ismét nem sikerült..A fényképező másként gondolta.

2009. április 17., péntek

Kalapok


Mostanában sokat rohangálunk.
Szeretnénk befejezni végre az előkertet,és rendet tenni a teraszon.
Délutánonként általában utánajárunk valaminek,este jön a locsolás,pakolás,vacsi,fürcsi..miegymás.
Remélem mire beköszönt a nyár rend lesz végre apró kertünkben.
Lótás-futás közben a srácok erre-arra vágynak.Tegnap épp egyforma kalapra.
volt is benne sikerük!Sajna Szabi méretében nem lehetett kapni,de szerencsére van egy eléggé hasonló neki is.
Ma három kalapos törpével lótottunk-futottunk.
(Ráadásul ma láttam képet azonos létszámú gyermekcsoportról .Ők is testvéri viszonyt ápolnak,és hasonló kalapot hordanak.)

2009. április 15., szerda

Hoppá

A mai nap igen sokszínűre sikeredett ismét.
Délelőtt buliztunk a srácokkal odakint.Ment a hancúrozás az utazóágyban,amit kitettünk a teraszra.(Amíg kertészkedünk,meg pakolászunk Szabi eljátszik benne,de hosszútávon nem felel meg a célnak.Nem vagyok nagy híve,de lehet,hogy beruházunk egy járókába.Kizárólag a teraszra.Vittem én a hátamon gyomlálás közben,de amint leguggolok nyüszít.)
Olyan birkózást lecsaptak a srácok hármasban,hogy öröm volt nézni.Szabi is igen tevékeny résztvevőnek mutatkozott.Mászik a nagyokra,közben magyaráz,és kiabál..
Sajnos szopizni nem igazán akar.Az utóbbi napokban párszor rákapott ugyan,de igen rövid ideig tartott.
Legtöbb esetben elutasító.
Egyre többet magyaráz,és este megfigyeltem valamit.Az etetőszékben ülve előszeretettel dobál le mindent.Ilyenkor mi HOPPÁ felkiáltást szoktunk hallatni családilag.
Ma este elég jól kivehetően,és következetesen használta ezt a szót,miután a ledobott tárgy után nézett.
Hiába,egyszer az én fiam is elkezd beszélni.



Kicsi a rakás,nagyot kíván!

2009. április 14., kedd

IKEJA

Ma IKEJÁZNI voltunk,ahogy Atikám mondja.
Sajnos a teraszon használt garnitúránk tavaly tönkrement.Most jófofát láttam, elfogadható áron,így elmentünk.Árnyékolás is kell a teraszra,mert nagyon süti a nap.Nem vittünk babakocsit,mert ha az bekerül a csomagtartóba,akkor más már nem.
Az áruház előtt felkötöttem a hátamra Szabit.Első utunk az étterembe vezetett,ahol a gyerekek hatalmas lelkesedéssel követelték a "husigolyós" ebédet.Imádják!Én is,de most vega tálat vettem,mert zöldségnapom volt.
Ahogy a sorban álltunk néhányan megnéztek hátamon a gyerekkel.Egyszer csak megpillantottam egy másik anyut,aki babaerszényben cipelte a manóját magán.Nagyjából Szabival volt egykorú a kisfiú.Összenéztünk az anyukával,többször össze is mosolyogtunk.Jópofa helyzet volt.Legalább nem csak engem bámultak.
Ebéd után a manók betértek a játszóházba,mi meg vásárolni.
Megvettük az áhított garnitúrát,meg egy nagyobb méretű napernyőt.
Vettem pár apróságot is,sodrófát,meg jópofa jégkrémkészítőt.No,arra már régen vágytam.Annyira ötletes.Jégkrémforma tartályok,benne műanyag pálcikával.Házilag tölti meg az ember,és fagyasztja le.Így talán egészségesebb jégkrém kerül a kezükbe.Csináltunk itthon egy alma-körte -joghurt kombinációt._A gyümiket turmixoltam,bele a joghurt,és úgy a formába.Holnap ki is próbálják.
Apának sajna vissza kellett menni egyedül,mert csak később szembesültünk azzal,hogy ez a cucc nem fér így be a kocsiba.A hátsó ülés nem hajtható le a három gyerek alatt.
Közös erővel,bár kicsit későn összeszereltük a szerzeményt.Különösen jó volt,hogy a párnákat Petra kötötte fel a két székre,meg a padra.Nemrégiben sikerült megtanulnia tökéletes masnikat kötni.(Anya kicsit megizzadt!)
Most már jöhet a vidám,grillezős időszak!




Ebben készítünk jégkrémet

2009. április 13., hétfő

Húsvét Hétfő

Volt ma locsolás,és tojáskeresgélés a fűben..
Délután bandázás az utcánkban lakó srácokkal,görkorizás,bringázás,koszolás ,és bealvás.
Atika néha bátran,néha bátortalanabbul kelt útra a hozzánk érkező(Főként szomszédokból álló.)locsoló apukákkal,hogy viszont képviselje családunk férfi tagjait.Apukája dolgozott ma,így az érkezők kísérték át magukhoz,ahol elmondta a ház női tagjainak a maga kis versét,locsolt,begyűjtötte a jussát,és hazakísérték!Nagyon büszke voltam rá!
Úgy 11 körül megjelent a bátyám feje a kerítés felett.Megjöttek vidékről,hogy locsoljanak.Innentől ő vitte magával az unokaöcsit.Amikor együtt láttam őket,a maga két fiát,meg az enyémet,ahogy mentek locsolni..Bizony a szentimentális fejemnek se kellett több!Megkönnyeztem.Olyan igazi,régi,nagycsaládos érzés volt,ahol a nagybácsi viszi apja helyett locsolni a fiút.Ilyenkor felrémlik bennem a közös múlt,meg az összetartozás,meg a folytonosság..Sok minden..
Bátyámék nagyon kitettek magukért,mert tojásvadászatot is rendeztek a kertben.A gyerekek kutatták a csokikat,én csodáltam őket.
Aztán megint jött a meghatódás is,mikor a nagyobbik unokaöcsém Szabihoz szólt..annyira kis gondoskodó,olyan érzelem teli,ahogy a pici uncsiöcsinek örül.A pici persze rá is úgy néz,mint egy Félistenre.Ilyenkor ismét elönt a folytonosság,meg az összetartozás hulláma.
Tényleg fontos a család,a nagyobb értelemben vett része is.Minden konfliktus,és nehézség ellenére jó,hogy testvérek vagyunk,és itt vagyunk egymásnak!Ilyenkor érzem át,hogy milyen jó a gyerekeimnek!Testvér igenis kell!
Délután volt utcagyerekeskedés,ami szintén nosztalgikus.Én is ilyen maszatos, bandázós aprótalpú voltam.Olyan jó hangulat van,amikor az utcán repesztenek fel-le a srácok a motorokkal,bringákkal.
Sokat dolgoztam a pár tavaszi nap alatt,amíg szünet volt.Vannak feladatok,melyek sosem fejezhetők be teljesen,és mindig akadnak újabbak,és újabbak..
Aztán vannak ezek a felemelő,boldog pillanatok,és van újabb energia is!



2009. április 12., vasárnap

Húsvét

Ma hozzánk is eljött a nyuszika!
Már este izgatottan feküdtek le a porontyok.Reggel jött a szokásos 6 óra körüli kelés.Már akkor leskelődtek ki az ablakon.(Éjszaka a teraszra,Szabi ablakába csempésztem az ajándékokat.)Apa tegnap beszerezte a nem lapos csokikat.Amikor reggel hazaérkezett ő is kirakta ezeket a párkányra.
Megreggeliztünk ,és még hálóingben indult a kukucskálás,leskelődés.Végül Petra szúrta ki az ablakban lévő holmikat.
Nagy volt az öröm!
Szintén hálóingben próbálgattuk a görkorit,raktuk össze a trükkös pályát,és pörgettük,rakosgattuk a macis tornyot.A gyerekek csak úgy ragyogtak!
Később a kertben ki is próbálta a rövid,egyenes szakaszon Petra a járgányát.
Napközben kerteztünk,Apa rakta le a köveit,én meg füvet nyírtam gyomláltam.Kezd már alakulni a kép,csak egyszer befejeznénk a kocsibeállót.
Atika a teraszon játszott a trükkös pályával,és közben hangosan beszélt az autókhoz.
"Nem félsz,hogy neked megyek?" stb..Azt hittem megzabálom.
Szabika hintázott ma,meg mosolygott sokat.Sajna az evés elég gyatra nála,és szopizni végképp nem akar.Már amikor a szopis fotelhez közelítek vele elkezd feszengeni,sírni.Este meg én sírtam emiatt egy jó nagyot.Hiányzik,hogy olyan közel legyen hozzám.Nem voltam még felkészülve erre a változásra.
Késő délután elmentünk görkorizni.A Kék tó volt a célpont,ott laknak barátaink,akik Szabászra vigyáznak.Náluk szép,egyenes az aszfalt ,nem olyan mart ,mint itt nálunk.
Csajóca nagyon ügyesen löki már magát,nem is gondoltam,hogy ilyen gyorsan belejön.
Este vacsi,fürcsi,pici játék.
Tegnap ,és ma festettünk tojást is,azt még csodálgattuk picit így estére.Petra tervezi,hogy kinek melyiket adja.
A locsolós rész nem a kedvencem,gyerekkoromban sem volt az,de ez vele jár!
Petra még lefekvés után is soká mondogatta,hogy imádja az ő kis görkoriját!
Én meg őt!
Kellemes Húsvétot Mindenkinek!






2009. április 11., szombat

Kocsiajtó

Nemrégiben olvastam itt egy ismerősnél,hogy miután a gyereket,meg annak tartozékait kipakolta a kocsiból és útjára indult..épp csak a kocsiajtót felejtette el becsukni.Ezt nyilván csak visszatérve vette észre.
Ma elmentem a 3 gyerekkel a DM-be.Vettünk Szabinak élelmet,meg popsijára kencét.Hazafelé a virágoshoz is beugrottunk pár Büdöskéért.A bátyámék ,és a szomszédok is elutaztak.Hétfő helyett ma vitték a szemetet,így minden elutazó engem kért meg,hogy húzzam be a kukát az utcáról.Kiszálltunk,karomon a gyerek,a másikkal rendezem Atit,meg Petrát.Húzom a kukákat.Kapkodok,mert Ati közben erősen kapaszkodik a férfiasságába,és ordít,hogy pisilni kell.Petra szomjas,Szabi meg izzad.Babakocsit kirántom a csomiból,anyósülésről elő a csomagokat,virágokat.Kulcsokkal bíbelődök,berontok a kertbe,majd a lakásba.Gyerekeket pisiltetem,itatom..Csomi kipakol.Szabi próbál szopizni,de 10 szívás után jobbra el..Akkor jön a kanálba fejés,azt öntöm a gyerek szájába,és így örömmel nyeli.(Azt gondolja nyilván,hogy bőven van szabadidőm...)Megteszek mindent,csak igya még egy ideig valahogy..
Épp cseng a telefon is.Szembe lakó szomszéd csajszi hív,hogy tudom-é azt,hogy az anyósülés ajtaja tárva -nyitva van a kocsin.Mondom,hogy nem tudom.Biztos ez,nem viccel?Én olyan alapos szoktam lenni.Esetleg már nem?Ennyi gyerek mellett már nem látom át a dolgokat?
Megnyugtatott,hogy ez már vele is több alkalommal előfordult,kvázi nem ritka.Itt a tavasz,és mi női vezetők kicsit bohókásak lettünk.Hja kérem,megnézném a férfi sofőröket,ennyi gyerekkel,kütyüvel,meg feladattal..
Így jártam tehát..

2009. április 10., péntek

Lapossá rejtegetett húsvéti édességek

A húsvéti nyuszi idén is kapott szelek szárnyán feladott levelet tőlünk.
Ennek olyan értéke is volt,hogy Petra édes, girbe-gurba nyomtatott nagybetűkkel írta rá a címzettet,meg volt rajta sok szép rajz.Este mindig beveszem az ablakból ezeket a levélkéket,és a komódba dugom el emlékül.Van karácsonyi,télapós,fogtündéres,húsvéti nyuszis..
A nyuszi(alias APA) remekül helyt is áll,mert pl. tavaly fel is kellett hívnunk a nyuszit telefonon,és Apa remek alakítást nyújtott.
Ma pedig elment ,hogy a kívánságokat beszerezze.Lett rózsaszínű görkori sisakkal,ami picit nagy(rám is jó)és lett Dínó trükkös pálya is,amit Atika "Dínó tükrös pálya" elnevezéssel illet.Szabásznak nem látott semmi jót a nyúl,mert amik a kínálatban akadtak,azok már leginkább vannak,vagy nagyon hasonlóak.Holnap még újabb beszerzés várható,reméljük akad vásárlásra érdemes dolog is..
A nyúl dolgát tehát 2/3 részt befejezvén édességeket vetett még a kosarába,kiválogatva a minőségibb csokikat.Kevesebb legyen,de az csokiból.
Mindez a csomitartóban várta az estét,amikor a gyerekek elalszanak,és a lakásban eldughatóvá válnak az ajándékok.Apa nyúl napközben kertészkedett,sonkát főzött..Anya nyúl meg berohant a melóhelyre,délután takarított,utána meg barátoknál csodálta az új kerti játszóteret nagyobb gyerekestől.(Nagyon lelkesek voltak a gyerekek,menni kellet.Anya nyúl igyekezett mindenkitől távol tartani magát,mert húsvétra nem a betegséget hozná..)Fürdetett,etetett mindenkit,altatott.
Amikor meggyőződött arról,hogy a gyermekek valóban alszanak,kiment a csomitartó tartalmáért.Akkor esett le,hogy már nincs tél,és a kocsi ráadásul fekete...Eszméletlen meleg tud benne lenni.
Minőségibb csoki ide,vagy oda..elolvadt.
Apa nyúl,és Anya nyúl kisebb szócsata keretében a másik felelősségét bizonygatta az édességek külsejének,állagának változásért.
Most az a legnagyobb reményünk,hogy holnap nyitva lesz még valami,és nem kell fedősztori..(Jó szokás szerint,utolsó pillanatra kell ezt hagyni..)
Szabi túl jó gyerek,így nehezen vennék be,hogy épp ő nem kapott semmit!(Na jó,csak viccelek ám..)
Az is elég morbid,hogy a nyuszinak elromlott a szépérzéke ,és deformálódott nyulakat hoz ajándékba..
Ezek a szülők(nyulak)kicsit jobban is figyelhetnének az apró részletekre!

"Divat molett nőknek" kontra -12kg

Imént rápillantottam az oldalamon épp aktuális reklámra.Ez volt a címe.
No,tessék!A reklámokat ugye igazítják azért a tartalomhoz.
Az újévi fogadalomhoz híven fogyózom.Március 16-tól kezdődően a 90 napos fogyiba vágtam bele.
A szilveszteri súlyomhoz képest most 12 kg-mal vagyok kevesebb.Jó,ez még nem is olyan sok,mert közben néha elkanászodtam,de amióta a 90 napos tart,már 6 kiló lement rólam,és még nem telt el egy hónap.
Nem is írtam volna erről,mert a végén szeretném dokumentálni,hogy mire jutottam,de ez a reklám megihletett.
A kellő kontraszt végett képet sem teszek fel a végéig.Elég az hozzá,hogy egyre többen veszik észre a változást,ez pedig remek motiváció.
Igaz ma épp zöldségen éltem,és jön a Húsvét...de kibírom!

2009. április 9., csütörtök

A pléden+Szabi tavaszi kollekció





Hatalmas bánatom...

Szabi nem akar szopizni.Tegnap is alig fogadta el,és amint szopihoz készülődtünk erős sírással taszított el,kapkodott a füléhez.
Ma reggel szívott párat,és ismét hasonló volt a reakciója.Azóta minden próbálkozásom így végződik.
Nagyon szomorú vagyok.Tudom,hogy ez összefügg a betegséggel,és fájhat neki valami,hisz kanállal is nehezebben etethető.Továbbra is kínálom,és reménykedem,mást nem tehetek.Szerettem volna minimum egy évig szopiztatni őt.Sajnos adódhat hasonló helyzet,amit nem tudunk kivédeni,és hiába akarom én,ha a gyereknek kellemetlen ,és elutasítja..
Mindig nehezen viseltem ezt a változást.Úgy érzem,hogy egy korszak lezárul ilyenkor.Amikor arra gondolok,hogy nem lesz meg ez a kapcsolat köztünk,hogy nem fogom hallani ahogy kortyolja az anyatejet,nem látom,ahogy fogja a forrást,ahogy elalszik szopi közben..nagyon bánt.Tudom,hogy ez a fejlődés velejárója,és egyszer elérkezik ez a pillanat,de mégis nehéz.

Bunker





Hol alszik délután a két nagyobb manó?Bunkerben.
A kisebb kanapé mögött van egy jó kis hely,oda imádnak bebújni,és bunkert építeni.Itt jobban esik az alvás is.