Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. november 9., hétfő

Petra és a suli

Petrus már 2 hónapja iskolás.Mostanra már elég jól kialakultak a dolgok.
Az osztályban megtalálta a helyét,társaságát.Két kislánnyal van nagyon-nagyon jóban,de igazából mindenkivel elvan.Úgy látom,hogy ahhoz is hozzászokott,hogy az embert nem szeretheti,kedvelheti mindenki.Van olyan is,hogy valaki nem viszonyul hozzánk túl pozitívan.(Az oviban elég kicsi csoportba járt,és nem voltak negatív tapasztalatai,vagy ritkán.)
Összességében szeret suliba járni.
Kedvenc tantárgya a matematika.Szépen megy neki.A bontást,és az összeadást vették ötös számkörben.A tájékoztatóba kapott két csillagot is matekból.Egyiket egy hibátlan tudáspróbára,a másikat pedig órai munkára.Az is hibátlan volt neki.(Sok csillag akad a feladatok mellett.A tájékoztatóba kevesebbet írnak,azok az igazán komolyak.)
Olvasni is szeret.Feltűnő lett a betűéhsége.Bármerre járunk,mindent elolvas.Az összes táblát,feliratot.Folyton gyakorol,és próbálkozik.Szépen összeolvas 2+2-es szavakat szótagolva,illetve ma kezdték el a 3 betűből álló szavak összeolvasását.Ez kicsit nehezebb szokott lenni a gyerekeknek.16 betűt ismer a nyomtatott kisbetűk közül.Az írott betűk közül pedig kettőt tanultak meg.(Késleltetett írástanulás,eddig csak betűelemeket vázoltak.Az a -i írott változata megy már.Itthon a m betűt is írtuk már..)
Olvasásból is akad sok-sok csillag a könyvben,és kettő ebből is van a tájékoztatóban .Mindkettő verstanulás.
Írás...Nos,ezt kevésbé szereti.Kicsit monoton,és van,hogy a napköziben összecsapja.A napközisnek meg a mennyiségi ellenőrzés a munkaköri elvárása,így nem javít nagyon bele.Maximum nem ad rá csillagot.Gonosz anyu itthon kiradírozza,és újraíratja.Ilyenkor szoktunk összekapni.Ő a fejemhez vágja,hogy maximalista vagyok,mert ez a munkám.(fifikás egy nő.) Toporzékol kicsit, hogy az jó úgy,és Ildikó néni ezt mondta,Gizi néni meg azt..Én szépen elmondom,hogy csak jót akarok neki,hogy szép legyen a munkája..Nem szép,nem jó,ha a hurokvonalnak nem egyenes pl. a szára,és nem szabad kapkodni..stb..Végül megcsinálja szépen,csak ez a csata ne lenne.A nyomatéka még erős egy kicsit,de azért alakul.
Énekből is ügyes.Sok-sok nótát ismer már,és a furulyán is lejátszik kb. 5 dalocskát.Hétvégén a Művészetek Palotájában voltak hangversenyen.Nem bánom,hogy végül az énekes osztályba írattam,mert szereti.
Lelkes a testnevelés óra kapcsán is.Környezetből meg búzát ültettek kispohárba,aminek arcot rajzoltak,és most várják,hogy nőjön a búzahaj..
A készségtárgyakról kevesebb derül ki,mert nem kerülnek haza a produktumok.
A múlthéten volt versmondó verseny.Az őszi szünetben tanultunk egy hosszú,Bartos Erika verset.Mackóbarlang a címe.Ateszka is pikk-pakk megjegyezte.Nem Petra jutott tovább az iskolai versmondóra,de csillagot kapott a tájékoztatóba,mégpedig a szorgalmáért.Édes volt,mert egyik osztálytársa lett az iskolai versmondó győztese,és Petra olyan lelkesen közölte ezt velem,mintha legalább ő nyert volna.Örültem,hogy ilyen tisztán tud együtt örülni mások sikerének,még akkor is,ha nagyon bántotta,hogy ő most nem nyert.
Délutánonként gyakorolgatunk.Furulyázunk,olvasunk,próbáljuk rávenni magunkat az írásra is.A matek is előkerül,de azt pikk-pakk megoldja.Atesz is odatelepszik mellé a maga kis foglalkoztató füzetével,és színez,irányokat gyakorol,próbálkozik.A ceruzafogásán,vonaltartásán van még mit gyakorolni..Nyilván kicsi még,és nincs semmivel elkésve.
Ma az írás is nagyon szépen,és lelkesen ment Petrának.Minden sor után kiszaladtak megnézni a konyhába új barátjukat,Pufit.
Imigyen állunk tehát az iskolával.Örülök,hogy szereti,és minden reggel lelkesen indul el.(Holnap reggel betekintést is nyerhetek,mert iskolai nyílt nap lesz.)
Atesz

1 megjegyzés:

  1. Az első szülőiig azt hittem, hogy Matyi rém rondán ír, aztán ott megtudtam, hogy a legszebben író fiúk közé tartozik:-DD Addig én is javítgattam neki a füzetét. Azóta békén hagyom, minimális kontrollként vagyok már csak jelen nála.
    Amire nem bírom rávenni, az az, hogy szorgalmit csináljon. Pedig aztán semmi extrát nem szoktak kapni. Még az sem veszi rá, hogy a szorgalma példásról jóra "romlott"

    VálaszTörlés