Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2010. május 14., péntek

Hogyan neveld a sárkányodat..

Múlt héten vasárnap ez a film volt a családi programunk.
Szabi persze nem jött még,neki ez nagy falat lenne.
A gyerekeknek nagyon tetszett a film,főleg azért,mert ez volt az első 3D élményük a moziban.Illusztrálom majd,hogyan is néztek ki a szemüvegekben.
Nekem is tetszett!Szorosan illeszkedett ahhoz a szemlélethez,amit én magam is igyekszem képviselni.
Sok hasonlóságot véltem felfedezni a filmben az AVATAR c. nagymozihoz.
Miért írom,hogy azt képviseli,amit én is szeretnék?
Azért,mert egy fogyatékos,akadályozott személy,sárkány oldja meg a cselekményben megjelenő konfliktust,nehézséget.
Az Avatar főszereplője egy mozgássérült katona,az Így neveld a sárkányodat főszereplője egy hiányos farkú,repülni képtelen sárkány.A főszereplő fiú pedig amolyan falu bolondja, aki mindent elbaltáz,aki nagyon más,mint a többiek.
Mindkét filmben sárkányok is röpködnek,vagy valamiféle sárkányhoz hasonló lények.
Mindkettőben ott feszül az ember által generált konfliktus,és az ellenséges felek egymásról alkotott sztereotípiái,melyek akadályozzák a másik megismerését sőt,kifejezetten rossz elképzeléseket hagynak életben.
A két film mondanivalója ugyanaz számomra.Az Így neveld a sárkányodat c. filmben el is hangzik,hogy :
"A földhöz kötött sárkány,halott sárkány!"
Igen,mindenkinek lehetőséget kell adni,akár egy protézissel,hogy szárnyaljon.Igen,meg kellene jobban ismernünk egymást,és lerombolni a régi elképzeléseinket,melyeket akadályozott embertársainkról őrízünk.
A falu bolondja, a szerencsétlen MÁS,mint a többi figura végül diadalmaskodik,de elveszíti az egyik lábfejét a harcban.Épp úgy sérült lesz,mint a sárkánya.Épp olyan,mint akitől korábban ő maga is nagyon félt.
Szerintem gyönyörűen felépített gyermekfilmről van szó.Igazán jó szocializációs lehetőségeket ad,hisz rávilágít ezekre a nagyon fontos hasonlóságokra,az elfogadásra,és arra,hogy mindenkiben ott a lehetőség bármire.
Ez tényleg kapcsolódik a későbbi társadalmi integrációt megcélzó oktatás ,nevelés kérdéséhez,mely világszerte erősödik.
A gyakorlat persze sajnos más,és a valóságban gyakran a csendesebb,visszafogottabb gyerekek számára sem terem igazán babér..de ez ismét egy másik poszt..
Mégis,azt hiszem jó lenne,ha a szemléletünk változna,és hinnénk abban,hogy bár egyikünk sem tökéletes,mindenre képesek lehetünk.
Íme a mozifilm kiegészítése a szemcsis gyerekekkel.


A földhöz kötött sárkány,halott sárkány cáfolására pedig egy gyönyörű film a szülői szeretetről,és arról,hogy miként lehet szárnyakat adni.(Vigyázat,megrázó!)

1 megjegyzés:

  1. Mi is megnéztük még márciusban(vagy április elején,nem is emlékszem) és mikor vége lett pont ez jutott nekünk is eszünkbe,hasonlít az AVATARhoz,gyerek verzióba!
    nagyon nagy élmény volt a gyerekeknek és nekünk is!

    VálaszTörlés