Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2011. március 16., szerda

Játékok házilag

Régebben írtam már,az úgynevezett "cukorkás" játékról,ami a színek kombinálásával dolgozik.Fejleszti a figyelmet,lényeges elkülönítését a lényegtelentől,színek egyeztetését..stb..
A játék nem olcsó,én tavaly a munkámhoz használtam,néha itthon is kipróbáltuk.Úgy döntöttem most,hogy mit nekem betegség,meg mandula,én ezt pár száz forintból kivitelezem saját kezűleg.(Amúgy közel 7000Ft alaphangon.)
Dekorgumiból csináltam meg a játékot,a sablon pedig egy tejes kupak volt a dobozos tejről.Olyan jó méretű,épp a célnak megfelelő.Egy ideig eltartott a színek kombinálása,bár itt ugye a sorrendet nem is vesszük figyelembe.Vágtam,ragasztottam,és pár óra alatt elkészült a dolog.Kell még hozzá 3 db,színekkel rendelkező dobókocka.Ezt több játékboltban már önmagában is árulják,mondhatni elfogadható áron.A 3 kockával egyidejűleg dobott színeknek megfelelő cukorka megtalálása a cél.A gyerekek imádják!Egymás elől el is lehet vadászni,ha valaki előbb látja meg a soron következő játékos által dobott színkombinációt,az lecsaphat rá.Így még izgalmasabb,és bejön a képbe a gyorsaság.Mi így is játszottuk.Tanít a versenyszellemre,kudarc tűrésére,ami a nagyok esetében fontos is!
Virágnál pedig láttam egy jó ötletet,ami a vizuomotoros koordináció fejlesztésére kitűnő.(Tisztelettel adózom a kolléganő minden ötletéért!Hihetetlen..otthonoktatás,receptek,6 gyerek..)
Úgy rémlik,hogy gyerekkoromban,matek órán használtunk hasonló dolgot,csak műanyagból.Nem tudom miként becézték,de mióta a pályán vagyok,magam nem találkoztam vele.Virág is szögekkel variált,én követtem a példáját.Kicsit szellősebbre hagytam a közöket,mert azért egy nagycsoportos keze még könnyebben dolgozik így.(Az ő gyerekei már nagyobbak.)
Megspékeltem a dolgot azzal,hogy egy ponthálós,ceruzás feladatot használtam mintaként.Nem ceruzával kellett kitölteni a lapot,hanem a táblán gumikkal.(Ez a "ponthálós" dolog nagyon nehéz a srácoknak,és a legtöbb ovisnak gond,még tanköteles korban is.Komplexitása nehezíti meg,hisz figyelni,számolni kell a pontsorok,pontoszlopok számát,tájékozódni kell közöttük,pontosan fel kell ismerni a látott formát,és megfelelően elhelyezni ebben a rendszerben.Nem mindegy a látott ábra iránya sem..stb..)A gumikat meg csipegetni,illeszteni kell,szóval a kezecskék is ügyesednek.Atinak ugyan láza van és beteg,de azért próbálgatta,sőt még Petra is talált benne kihívást.




5 megjegyzés:

  1. De jó lett! :)
    És miért nem vagyok én olvasód??? Sürgősen pótolom!

    VálaszTörlés
  2. Már én is szemeztem ezzel a cukorkás játékkal,de drágállottam.Most,látva ,hogy milyen jól megcsináltad házilag,hozzáfogtam én is. /köszönöm az ötletet!/A színek variálásánál viszont elakadtam....Minden variációhoz 1 cukorkát csináltál?Összesen hány darab lett?
    Üdv,Judit

    VálaszTörlés
  3. Az eredetiben negyven akárhány(46?)cukorka van.Azt hiszem ez sem a teljes lehetőség,ami a variációk számát illeti.A férjem elkezdte levezetni ugye,de én matekból sosem voltam annyira jó,hogy ezt bírja az idegrendszerem..:)
    Én azt hiszem,hogy az enyém sem teljes 43 db van.
    Én úgy csináltam,hogy először minden színből vettem egyszínűt.Aztán elkezdtem a két színnel rendelkező kombinációkat.Közben írtam is,hogy mi van már meg.Mégis sikerült két kombinációt duplán elkészíteni.
    Végül csináltam, a 3 színnel rendelkezőket.
    Bevallom,ez nem egyszerű része a dolognak.Bár nem teljes így sem,de elég jól lehet játszani vele,értem ezalatt azt,hogy nem kell sokszor dobálni,akad variáció.Nem kell sokat várni a megoldásokra.
    remélem tudtam segíteni!

    VálaszTörlés
  4. Az eredetiben 41 van,és a férjem szerint az jó is.
    Azt,hogy ezt hogyan kell kiszámítani,ne kérdezed!:) Valamikor..úgy 19 évesen tanultam utoljára ilyesmit,és akkor se volt a kedvencem!

    VálaszTörlés
  5. Igen,tudtál segíteni!A matek nekem se volt a kedvencem...:-)Elkezdtem összeszorozni a lehetséges variációkat és akkora szám jött ki,hogy gondoltam jobb ha megkérdezem tőled mennyit csináltál!Az eredeti játékleírásban úgy emlékszem a kisebbek azokat vehetik le a terítőről,amelyeken bármelyik kidobott szín szerepel.Az nyer aki többet le tud szedni.
    Köszönöm mégegyszer!
    Szia,Judit

    VálaszTörlés