Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2011. február 20., vasárnap

József Attila

Petra tanul.Verseket olvas a suliban,költőkről tud meg fontos információkat. József Attiláról is több szó esett már,a tanítónéni bizony részletesen elmesélte az életrajzi adatokat,érzelmi töltettel gazdagította az Altató c.verset(anya gyerek kapcsolat,kötődés).
Petra azt is megtudta (már)tőlünk,itthon,hogy a költőt Pistának hívták a nevelő szülei mondván,hogy Attila név nincsen.Apa (aki nem egy humán emberke) jól ismeri József Attila történetét.Attila név nincsen! Ez persze minden Attilának "fájó" pont,független az irodalomhoz fűződő viszonytól.Petra arról is hallott apától,hogy mennyire örült József Attila,amikor hallott a Hunok királyáról,Attiláról.
Ateszka meg csak hallgat.Látens tanulás zajlik nála,és egyszer csak előrukkol a dolgokkal.
Minap az óvóbácsihoz ment oda,és vázolta fel József Attilával kapcsolatos tudását.
Elmesélt gyakorlatilag mindent,ami az alsó tagozaton, ebben a témában szükséges.Diskurzust folytattak a költő sajnálatosan hamar bekövetkezett halálról is.Ati ezt is hallotta Petrától.Az óvóbácsi amellett tört pálcát,hogy a költő szerelmi bánatában vettette magát a vonat elé.(Ma már ugye az is kérdéses,hogy tényleg öngyilkos lett-e..)
Büszke vagyok Atira,mert ma,amikor a Bakuganok,meg a különböző TV-s játékok,szuperhősök merülnek fel gyermeki témaként,ő fogékony volt erre is.Tudom,talán nem ért meg mindent,de érdekli,és ez a legfontosabb.

2 megjegyzés:

  1. Jó volt ezt olvasni. Van JA-nak több olyan verse, - az Altató-n kívül is ,amit kicsik is szerethetnek, érthetnek. Vagy csak a ritmusát érezhetik, mint a Medvetánc-nak. :o) (Jobb, ha nem értik)

    VálaszTörlés
  2. A lánykám másodikos,és most nemrégen tanulták az Altatót.
    A tanítónéni úgy adta oda nekik,hogy öröm volt hallgatni a gyereket.Persze,hogy beszélgettünk,és volt egy csomó kérdése a lánykámnak.Az lenne az ideális,ha mindig ilyen nagy kedvet tudnánk csinálni(mi pedagógusok) az ismeretek megszerzéséhez.Innen bővült a dolog,és motiválódott még a tesó is.

    VálaszTörlés