Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2011. január 19., szerda

Fejlesztős

Különösebb dolog nem kell hozzá,csupán öntapi tapéta.
Alap formákat vágunk ki,majd felragasztjuk soronként őket.Legjobb valamiféle táblázat formába.Erre a legjobb a kő,járólap.(Ne zokniban szökdeljünk rajta!)
Mire használhatjuk?
- Az irányok,viszonyfogalmak gyakoroltatására.Mi van a kör alatt,felett,bal oldalán..
- A sorok,és oszlopok viszonyának,metszetinek gyakorlására.Mi van az első sor,második oszlopában? Ez elősegíti majd a tankönyvekben való tájékozódást,és magába foglalja az olvasás irányát is.Balról-jobbra..
- Irányok,testséma egyeztetés gyakorlását,amolyan tenyerelős,gabalyodós játék formájában.Tedd a jobb kezed a körre,a bal kezed a téglalapra,a jobb lábad a nyolcszögre stb..
- Auditív emlékezet fejlesztésére+ sorrendiség gyakoroltatására, mozgásos tevékenységgel egybekötve.Csípőn a kéz,és páros lábon szökdelünk. Először 4 elemet mondunk el instrukcióként.(pl. háromszög-négyzet-kör téglalap..)A gyermeknek meg kell jegyezni ezeket,és a sorrendjüket a hallottak alapján,majd a megadott sorrendben szökdelni rajtuk végig.Egyre hosszabb sorok megjegyzését várjuk el..
- Vizuális minta követésére.Amerre én szökdelek,arra szökdelj te is!Utánozz!
- Vizuális emlékezet,sorrendiség mozgással. A mintákat egy adott sorrendben,egy lapon megjelenítjük.Miután a gyermek jól megnézte, elvesszük a mintát,és emlékezetből kell rajta végigszökdelnie.
- Szem-kéz koordináció..Célba dobás pl. babzsákkal.Dobd a kék babzsákot a négyzetre..stb..
Sorolhatnám még a lehetőségeket,de csak fantázia kérdése.
A kicsik pedig szintén tanulnak belőle,hisz a lakás egy adott pontján minden nap látnak minimum egy kupac formát..Innen indulunk,meg a hozzá kötődő elnevezéssel..No jó,néha szökdel is a kicsi,persze össze-vissza..
A játékot színes öntapival meg lehet bonyolítani.Minden forma más színű,így a sorrend,a szabály megadása különböző szempontok válogatása mentén folyhat.Adott esetben csak a színek szerint..Nekem egyszínű narancs volt most..


2 megjegyzés: