2011. január 19., szerda

Fejlesztős

Különösebb dolog nem kell hozzá,csupán öntapi tapéta.
Alap formákat vágunk ki,majd felragasztjuk soronként őket.Legjobb valamiféle táblázat formába.Erre a legjobb a kő,járólap.(Ne zokniban szökdeljünk rajta!)
Mire használhatjuk?
- Az irányok,viszonyfogalmak gyakoroltatására.Mi van a kör alatt,felett,bal oldalán..
- A sorok,és oszlopok viszonyának,metszetinek gyakorlására.Mi van az első sor,második oszlopában? Ez elősegíti majd a tankönyvekben való tájékozódást,és magába foglalja az olvasás irányát is.Balról-jobbra..
- Irányok,testséma egyeztetés gyakorlását,amolyan tenyerelős,gabalyodós játék formájában.Tedd a jobb kezed a körre,a bal kezed a téglalapra,a jobb lábad a nyolcszögre stb..
- Auditív emlékezet fejlesztésére+ sorrendiség gyakoroltatására, mozgásos tevékenységgel egybekötve.Csípőn a kéz,és páros lábon szökdelünk. Először 4 elemet mondunk el instrukcióként.(pl. háromszög-négyzet-kör téglalap..)A gyermeknek meg kell jegyezni ezeket,és a sorrendjüket a hallottak alapján,majd a megadott sorrendben szökdelni rajtuk végig.Egyre hosszabb sorok megjegyzését várjuk el..
- Vizuális minta követésére.Amerre én szökdelek,arra szökdelj te is!Utánozz!
- Vizuális emlékezet,sorrendiség mozgással. A mintákat egy adott sorrendben,egy lapon megjelenítjük.Miután a gyermek jól megnézte, elvesszük a mintát,és emlékezetből kell rajta végigszökdelnie.
- Szem-kéz koordináció..Célba dobás pl. babzsákkal.Dobd a kék babzsákot a négyzetre..stb..
Sorolhatnám még a lehetőségeket,de csak fantázia kérdése.
A kicsik pedig szintén tanulnak belőle,hisz a lakás egy adott pontján minden nap látnak minimum egy kupac formát..Innen indulunk,meg a hozzá kötődő elnevezéssel..No jó,néha szökdel is a kicsi,persze össze-vissza..
A játékot színes öntapival meg lehet bonyolítani.Minden forma más színű,így a sorrend,a szabály megadása különböző szempontok válogatása mentén folyhat.Adott esetben csak a színek szerint..Nekem egyszínű narancs volt most..


3 megjegyzés:

  1. Ez nagggyon tetszik, mi is kipróbáljuk! Nagyon köszi, hogy megsoztottad:))

    VálaszTörlés
  2. De jó. Mi is élvezzük és a gyerekek sem unatkoznak!

    VálaszTörlés