Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2011. január 23., vasárnap

Ember

Az én srácaim teljesen átlagos gyerekek.
Goodenough, az emberrajz teszt megalkotója szerint a gyermekek úgy nagyjából 36 hónapos koruk körül rajzolják általában az első,értékelhető emberalakot.Ezen életkor előtt(sok-sok hónappal..) a percepciós szintjük,a világról való ismereteik, a szenzo-motoros integrációjuk nem teszi lehetővé a felismerhető emberábrázolást.
Én ebben hiszek,mert az én tapasztalatom is ez,és minden eddigi,a témában szerzett ismeretem ezt támasztja alá.(Más kérdés,hogy emiatt vitám is volt már,de nem bánom..)
Goodenough azt is megfogalmazta,hogy a rajz tükrözi a gyermek ismereteit,képességeit,egész személyiségét,szenzo-motoros integrációjának szintjét. Felismerte,hogy az emberrajz színvonala,és az értelmi fejlettség szoros összefüggést mutat.Éppen azért az RQ általában megegyezik az IQ értékével,vagy legalábbis hasonló eredményt ad.
A rajzelemzés különböző szempontok szerint zajlik.Az RQ számításánál azt a 36 hónapot is figyelembe vesszük,ahol az emberábrázolás megkezdődik.
Nos,a hosszú bevezető csak azért dukált ide,mert az első,nagyjából felismerhető emberalakokat átlagos időben,32 hónaposan vette papírra a mi legkisebbik fiunk.
A főbb részek rajzolása közben nem a pont-pont vesszőcske hangzott el,hanem megnevezte a testrészeket.(Pont,pont vesszőcske séma szerű ábrázolás tanítására alkalmas,ami nem a gyermek saját észlelésén,tapasztalatán alapszik,hanem tanított dolog.Főként akkor történik ez a séma szerű ábrázolás,ha a szülők "tanítgatják" embert rajzolni a gyermeket.Erre a gyerekek általában maguktól is kedvet kapnak kellő időben,és megfelelő ingerek,ismeretek birtokában.A gyerekek spontán nem pálcika emberrel indítanak,hanem fej-láb emberrel..)
Szabi rajzolt egy fej-láb alakot,és egy "törzzsel" is rendelkező formát..nagyjából..
Annyira büszke volt rá,hogy majdnem megzabáltam!

1 megjegyzés: