Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2010. november 20., szombat

Kettő meg egy fél

Pontosan ennyi éves a legkisebb.
Olyan kicsi,és mégis olyan nagy már.
A hosszát nem igen mértük mostanában,ahogy a súlyát sem.Azt viszont mérik a bölcsiben,és 15 kilónál is több a gyermek.Ezért tesz is,mi tagadás imádja a hasát.Félti az ételt,amit megszerez(legkisebb kölyökkutya effektus) azonnal behabzsolja.A bölcsiből pl. az uzsonnával kezében távozik,úgy fél órával az ebéd elfogyasztása után.Mire átsétálunk Atiért a szomszédos oviba,morzsa nem sok sem marad meg az uzsonnából.Hiába,rég volt az az ebéd.
Most a virsli a kedvence,álmából felkelve is rögtön azt kér.Apropó kérés,apropó beszéd...
Gyakorlatilag mindent kifejez már verbálisan.Szépen kér,és meg is köszön.Látszik a közösségi szocializáció hatása is nála.Tudja a bölcsis csoporttársai,gondozói nevét.Vannak barátai,akiket sokat emleget.Néha sztorizgat is a bölcsiben történt dolgokról.Ezt pl. imádom nála.Kivel játszott,ki harapta meg,és miért.Nagy harcos amúgy.Nem könnyen ad ki a kezéből dolgokat,hisz ezt is megtanulta itthon.(Ismét hivatkoznék a legkisebb kölyökkutyára.)Múltkor nem tudtam lebeszélni egy apró könyvecske beviteléről.Délután darabokban került elő.Hiába,más is meg akarta nézni,és küzdeni kellett érte.Ettől függetlenül imád menni a bölcsibe.Az apjának minden nap elmondja a bölcsi utáni telefonbeszélgetés során,hogy jó volt a bölcsiben!
A családtagok nevét is felsorolja.Én vagyok a "Csillag anya" Csilla után szabadon.A csillagnak van értelme,a Csillának meg nincs.A suli előtt pedig előre kiabálja a portásnak,hogy P. Petráért jöttünk.
Mondókákat ismeri,és a Cini-cini muzsika a kedvence,de nem egy exhibicionista.Én elkezdem mondani,akkor simán folytatja,de szerepelni,azt nem igen akar.
A játéktevékenysége is korának megfelelően érett.Kifejezetten szereti az irányított játékot.Vegyünk le valamit a polcról ,és csináljuk.Elég kitartó a figyelme is,ami meglepő,mert fiú gyermektől én nem egészen ehhez vagyok szokva.Látva a korban felette állót.Kedvencei közé tartoznak a gyöngyök,kirakók,lego,építőkocka. Egyezteti a színeket,válogatja őket.
Szeret gyurmázni,a kinyomó tetszik neki leginkább.Hangosan kiabálja a kinyomott gyurmakukacokat látva,hogy jön a kaki.Nem kell mondanom,hogy kiktől tanulta.
Alkotni is szeretne velünk,de ebből több atrocitás is származik.Általában épp arra a lapra ragaszt firkál,amire a nagyobbak valami maradandó értéket alkottak.Ezt olyan gyorsan teszi,hogy szinte képtelenség megakadályozni benne.Festeni szeret a leginkább,bár ehhez nekem kell pár szem nyugibogyó. :)
Közös játék..Nos az igazság jelenleg az,hogy bár ők hárman egy nagy csapat,mégis Szabi az,aki gyakran nem kívánatos személy.Korban a nagyok közel állnak egymáshoz,véd és dac szövetség köti őket,és máshol járnak fejlettségben is.Van úgy,hogy Szabit teli torokból üvöltve találom a becsukott gyerekszoba ajtaja előtt.Lebontja ugyanis a bunkit,lerombolja a várat,kitúrja a srácokat innen-onnan.Sajnálom,de értem is a dolgot.Próbálom elvenni az élét,és a nagyokat nagyobb érettségre sarkalni,ami persze nehezen várható el tőlük.Nyilván nem könnyű,de ez a csepp fiú csak közéjük akar tartozni,és saját eszközeit használja ehhez.Gyakori,hogy Petrát erős önvád,és lelkiismeret furdalás gyötri egy-egy ilyen beszélgetés után.Akkor megölelgeti,magával viszi a kicsit.Ati már keményebb játékos,"férfi a férfi ellen"motívum alapján nem is mindig finomkodik.Nem egyszerű na.
Idővel persze majd változik ez is,ahogy Szabi nő,és érik.
Borzalom ,hogy mennyire makacs,és dacos.Most kezd tetőzni a dolog.Nem akar fürdeni,nem óhajt beszállni a kádba.Utóbb kijönni sem akar,mindezek miatt hisztizik is ezerrel.Amikor nem óhajt együttműködni,akkor előadja a rongylábjanit,akit nem lehet lábra állítani.Bárhol lefekszik,és ordít.Igen ám,csak én sem most jöttem le a falvédőről.Petra még csak-csak megetetett ezzel,de Szabinak már nehezebb dolga van.Kedvencem,amikor kéri az ételt,pl kenyeret felvágottal.Egyenesen ordít érte.Aztán amikor megkapja ellöki,nem kéri,tovább ordít.Amikor elvesszük előle,akkor szintén ordít,hogy mégse adja.Múltkor egy ilyen eset kapcsán nemes egyszerűséggel felfaltam,amit ide-oda tolt.No,ez ki is ütötte nála a biztosítékot.(bumesz anya)
Másik kedvenc az autó.Csak úgy lehet kiszedni hátulról,ha a két nagy is bent van.Akkor nem tud merre menekülni.Ugyanis kicsatolja magát,és mindig az ellenkező oldalra tolakszik át,mint ahol az ajtót nyitjuk.Közben finoman szólva kiröhögi az embert.Ez akkor a legjobb,amikor bevásárló szatyor,és iskolatáska is lóg az emberen,és minimum még egy gyerek kiabál,hogy bepisil,ha nem nyitom ki azonnal a ház ajtaját.

Tegnap apánál szakadt el a cérna,és úgy döntött rázárja a kocsi ajtaját,hátha megijed a gyermek.No jó, nem hagyta ott,csak kísérletezett.A kis srác meg kinevette,megijedni eszében sem volt.
Szóval ilyesmiképp zajlanak napjaink a két és féléves Szabcsival. Amikor nevet,a szeme sem áll jól,és ez így tökéletes!

1 megjegyzés:

  1. Rongyláb :-) Ismerős:-)
    Már 2,5 éves.még előttem van, amikor nagy pocakkal egymás erősítettük meg abban, hogy bezony a magzatvízed folyik:-)

    VálaszTörlés