Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2011. július 14., csütörtök

Szolgálat...?

OFF!
Ez a bejegyzés most igen csak rólam szól,és nem vidám.Ki kell engednem ezt,bár a téma nem a gyerekeimhez kapcsolódik,de mégis hozzánk,mert általam érinti a családom.
Rég óta érnek bennem dolgok,valamiféle nagy szintézise a világnak.Gyakorta vagyok amolyan filozofikus hangulatban.Ez talán az életünk periódusaitól is függ.Ezekről a gondolatokról április óta készülök írni,de sosem szedtem kellően össze magam.
Megírom majd,egyszer biztosan.
Voltak depis, önmagamat kereső ösvényeim,lázadó perceim az elmúlt hónapokban,így 35 évesen,nagyjából az út közepén.
Talán egy új struktúra rajzolódik az ember előtt,és magában az emberben is.Önismeret,célok,utak..sok dolog.Mégis,amikor megkérdeztem önmagam,hogy elégedett vagyok-e az életemmel,most így 35 évesen,hát azt mondtam,hogy NAGYONIS!Még a nehézségek ellenére sem cserélnék senkivel.Úgy gondolom,ezt így érezni, gondolni minden ember számára nagy dolog!Eljutni ide talán egy út..
Köszönhető volt ez az érzés a munkahelyemnek is,amiről most írni fogok.
Tavaly augusztusban váltottam,és milyen jól tettem!Nagyon erősnek éreztem magam,döntöttem,megfeleltem,és kezembe vettem az életem eme szegletét.Én döntöttem úgy,hogy valami nem jó nekem,és azon változtatok.
Nem akartam nevelési tanácsadóban dolgozni,sem pedig pedagógiai szakszolgálatnál.Okom volt rá bőven,de ezt inkább a szakmabeliek érthetik.Az időbeosztástól kezdve,a munka személytelenségén át,a gyerekekhez kötődő szeretetkapcsolat hiányával bezárólag(Van olyan gyerek akit egyszer-kétszer lát az ember,többé soha.Csak egy vizsgálat ideje alatt..)
Óvoda...kedves,formálható korosztály,mindig ugyanazon gyerekek.Lehet dolgozni,fejleszteni,és szeretetet adni..Isteni! A vezetőség szuper,szakmai munkát elismerő,azt jutalmazó,megbecsülő,családbarát..Minden OK!
Aztán..Jön egy telefon,hogy a környék egyik nagy településén megalakult a kistérségi pedagógiai szakszolgálat,ami "bekebelezi" az összes intézményben dolgozó gyógypedagógust,logopédust.Eszi,nem eszi ez van!Vagy átmegyek oda dolgozni,vagy megszűnt a munkahelyem.(mellesleg 2 nappal a telefon előtt kaptam meg a kinevezésem..cirka 4000-ig.)
Ez most ugrott.Marad a szakszolgálat,ami ugyan azt ígéri,hogy sok változás nem lesz..csak..
-Tegyél le 5 éven belül egy szakvizsgát. Félév/170ezer forint.Támogatni nem tudja,de kell,mert különben nem dolgozhatsz szakszolgálatnál.(KI akart ott dolgozni?)Mellesleg én most is szakdogát írok,és úgy voltam vele,ha az egyetemi képzést letudom,hát pár évig nem erőltetem magam.Majd talán egyszer PHD..
170ezer? még én fizessek,amikor nem is akartam itt dolgozni?
-Hetente-kéthetente járjak le a 21km-re lévő településre,ahol a szakmai team fog gyűlni.NEEM!Ezt már a nevelési tanácsadóban sem szerettem,de ott legalább helyben dolgoztam,nem kellett még nekem utazgatni
-A béren kívüli juttatásokat majd az önkormányzat adja nekem tovább..Miért adná,ha nem ő lesz a munkáltatóm,hanem a kistérség?
-Ott dolgozhatok,ahol eddig.Több verzió is felmerül..Lássak el esetleg 750 gyereket! Az sok,akkor csak a gyógypedagógiai eseteket..Az meg kevés..Korai gondozást vigyem akkor én itt,az oviban+a gyógypedagógiát.Nem a szívem csücske a korai gondozás!!!!Nem szeretem az ilyen,nem ön indította változást!!!
Mi lesz a munkaidővel? A gyerekeim nem jártak napközibe.Most sem kértem egyiknek sem..Egyáltalán,én nem akartam munkahelyet váltani!!!A fejem felett miért döntenek?
Valami elöl elmenekültem tavaly Augusztusban,ami nem volt jó nekem.Ez a valami,mondhatni utánam jön,és mégis bekebelez.Szakvélemények,dokumentációk,statisztika..
Hát így,ez lesz a szolgálat.Szolgálat többféle értelemben is.Meg kell értem ennek a dolognak a mélyebb okát.Valamiért mégis ezt kell csinálnom,így kell dolgoznom?Próbálom szolgálni,vagy váltok,és tovább keresek.
Az óvónénik szeretnek,sajnálják a dolgot,ahogy én is.
Majd kitisztul a fejem,mert dönteni persze én magam szeretek,főként a korom előrehaladtával.Nehezen viselem ,ha a fejem felett teszik,de ez kérem MAGYARORSZÁG!
SZOLGÁLAT!!! sorry

2 megjegyzés:

  1. Hát .... én is így gondolom, mint te... Nem könnyű a helyzeted és valóban sok-sok ész mentes döntés és utasítás van a pedagógiában. Hát igazat megvallva én is tartok sok dologtól és tuningolom magam, hogy ne vegyek mindent magamra és ne akarja megváltani a világot.
    És még akkor úgy tálalnak sok mindent, hogy neked és a gyereknek tesznek vele jót! Sőt ezért a jó munkáért még legyél hálás...na nem húzom fel magam, mert nem érdemes. vannak neked is otthon akik téged teljesen , lelkesen és örömmel várnak és fontos, hogy egy nyugis anyukát kapjanak!

    VálaszTörlés
  2. Huhh, ez tényleg nehéz. Ami elől menekültél, most utánad jött. Két dolgot tehetsz, vagy kipróbálod, hátha mégiscsak egy hajszállal jobb, mint gondolod elsőre (bár az ember nem egy hajszállal akar jobbat a rossztól, ugye...) vagy még most váltasz. Nagyon nehéz, az biztos, át tudom érezni, pedig nem vagyok a pedagógiában...csak a munkakörülményeidre gondoltam. Ami nem tetszik az embernek, természetszerűleg váltani fog....drukkolok, hogy könnyen és jól döntsél!!!

    VálaszTörlés