Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2011. június 29., szerda

Omis szavakban

Képekben már megörökítettem a nyaralást.Szavakban még nem tettem.
Kesze-kusza a fejemben,ahogy mindig.
Joggal mondhatom,hogy vitte a pálmát,ami a családi nyaralásainkat illeti.
Rengeteg szép hely van a Földön,és sajnos nem birtokolhatjuk mindet.Vannak népszerű,tradicionális,sokszor drága helyek.Vannak aztán országok,melyek tán keletebbre fekszenek,nem olyan nagy történelmi múlttal,és szereppel rendelkeznek,mint pl. Olaszország,Spanyolország, Görögország..Ráadásul a volt szocialista tábor részét képezték..stb..
Mégis..Nekünk most egy ilyen ország kicsinyke városa lopta be magát a szívünkbe,mondhatni százszor jobban,mint a tavalyi olasz nyár.Bibione klassz hely,igaz nyaraló központ.Tömegüdültetéssel.
Omis a háborítatlan természet ereje.Hatalmas hegyek szakadnak bele a tengerbe,melyeket átszel egy gyönyörű folyó.Szó szerint lehengerel az az erő,amit megérez itt az ember.
Az óváros sikátorai,lépcsői,és a sokszínű tengerpart.(Vannak a folyó hordalékából létrejövő homokos partszakaszok,és kavicsos partok is.)Az óvárosban főkötős nénik a lépcsőkön,köveken rakott tűz felett sütik a halat,mint a görög idős hölgyek.Hasonlók a házacskák is,és talán a hangulat is.(Bár az olasz építészet hatott rá inkább.)Két erőd is található itt.Mirabella,és Fortica(Starigrad).Mindkettőt meghódítottuk.
Mirabellát nem volt nehéz,mert sokat nem kell mászni a sikerért.
Fortica viszont a hegy tetején van,több,mint 300m magasan a tengerszint felett.
Apa,és Szabi csak egy darabig tudtak jönni velünk.Egyikőjük kicsi,a másikuk pedig tériszonyos.
A két naggyal felmásztunk.Tanulságos menet volt.Nem volt könnyű,de tanító jelleggel bírt.Néha megütötték a lábukat,vagy egy-egy növény csapódott a testükhöz.Én az életet hoztam példának,mint vérbeli filozofikus anya.Az élet is egy nehézségekkel tűzdelt út,és meg-megüt,megcsap.Felmásztunk,és legyőztük a hegyet.Megérte!A látvány gyönyörű,a siker pedig jó érzés.(Ők pedig a Karate kölyök c. film egyik jelenetére hivatkoztak,ahol a kisfiú is felmászik egy magas hegyre.Imádom őket!)Lefelé,hogy hűek legyünk magunkhoz..magyar népdalokat énekeltünk ordítva..
Sokan mondják,hogy igazi vakmerő emberek vagyunk.3 kisgyerekkel több,mint 800km távolságra elmegyünk nyaralni.Mindenki jól bírta az utat is,és a nyaralást is.Vakmerőként még raftingon is részt vettünk,természetesen a 3 gyerekkel.
Egy magyar szervező intézte a programot,de a kormányos a csónakon már csak horvátul,és angolul értett.Bár kedvezve a népeknek,pár szót mondott magyarul is.
" Evezz ba...meg,kapsz pálinkát!"
Erre amúgy a magyar szervező tanította meg a horvát srácokat,mondhatom jellemző.Szupi volt,mert a gyerekeim tanulékony mivoltának köszönhetően az egész kanyonban ezt skandálták hangosan.Jó,hogy más nem értette,mert mi voltunk egyedül magyarok.Szabi alig látszott a mentőmellényben,kobakban.Néhol igen csak parázott,és sírt.Tréningezzük őt.A kormányos közölte is velem,hogy Pavarotti a fiam.Aztán megnyugodott,és még evezett is.
A part gyönyörű volt.Mi inkább a sziklás ,kavicsos részt kedveljük.A homokos parton felkeveri a víz a homokot,nem látni az alját,nekünk nem elég vadregényes.A kavicsos sokkal szebb,és tisztább.A gyerekeket dobálta az apjuk,ugráltak,búvárkodtak.Atit elbűvölte a sok tengeri herkentyű.Mi is vettünk hát felszerelést,amivel apa nem fogott rákot.Nekem sikerült.Büszke is voltam magamra.Felmásztam az erődre,és rákot fogtam a fiamnak!
Sokat sétáltunk,ettünk,ittunk.
Volt persze egy csomó hiszti,meg könyörgés,amolyan szülői idegrendszert próbáló szituációk.Ezt vegyünk,meg azt vegyünk...
Pizza!Petra 20 percet siránkozott,hogy ő nem eszik a pizzából,miközben Atika leborította a pizzával teli tányérját az asztal széléről.Pörgött a tányér a macskakövön,jó kis hangja volt a sikátorban.Nem is néztek meg minket,kicsit sem..
Szóval szuper volt.Az emberek kedvesek,segítenek.Rengeteg helyen beszélnek pár szót magyarul.A vendéglőkben mindenhol akad magyar menü is.
Meg van minden,ami egy klassz nyaraláshoz kell.Vadregényes táj,hegyek,folyó tenger.
Szórakozás,nyüzsgés, finom ételek..Kalózok lakták valaha a várost,így jellemző vonása a kalóz kultúra.Kalózos minden..Ajándéktárgyak,programok stb..
Az árak is csak icikét-picikét drágábbak,mint itthon.
Nos,ez az a hely,ahová vissza is mennénk még egyszer!
OMIS
http://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/omis.html

4 megjegyzés:

  1. Tyűű, nagyon izgalmas lehetett! Az meg, hogy 3 gyerekkel raftingolni! Atyaég! :-D szokniuk kell, hiába :)

    VálaszTörlés
  2. Szinte magam előtt látom:-))

    VálaszTörlés
  3. Végig néztük a képeket és Csani azt mondta a vadvízi evezésnél, hogy Na ezt nem próbálnám ki! Bátrak vagytok! Nagyon jók a fotók és látszik, hogy tele van örömmel és élménnyel!

    VálaszTörlés
  4. :) A képeket valamiért nem engedi letölteni a gépem.(: De! Tavaly mi is itt nyaraltunk. Pontosan ezt mondtam én is, amikor hazajöttünk, ez volt a legjobb gyerekes nyaralásunk. Pedig olyan időnk volt, hogy a tengerben nem is tudtunk fürödni. Gyönyörű környék, csupa kaland, piknik a Cetina partján, malomkerék nagyságú kenyér, lakókocsi, házi olíva olaj, hal, kalózok. Visszavágyom én is...

    VálaszTörlés