Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2011. október 30., vasárnap

Mindenféleségek ..Halloween pumpkin

Annak ellenére,hogy mindenki totál nyűgös volt a mai nap során, elég sok dolgot csináltunk.
Narancssárga lufiból tököcskét..
Faragtunk aztán igazi tököt,amit jelen esetben szűz kézzel tettünk.Erre ugyanis még nem volt példa,max a tervek szintjén.
Festettünk gurigából is tököt,illetve bébiételes üvegből készült lámpás előkészületeibe is belefogtunk.
A napokban találtam egy jó kis kreatív boltot,itt a szomszédban,konkrétan Taksonyban. Vettem itt fonalakat,mi mást is..no meg gyöngyből készíthető állatkát a gyerekeknek.
Ma ezt is megfűztük. Eme tevékenység Petra részéről némi hisztivel volt fűszerezve,mert Ati nem, akarta mindjárt az összeset elkészíteni,és hasonlók.
Petra amúgy tegnap is,ma is szülinapra volt hivatalos.Délután tehát oda is elruccantunk.A fiúkkal sütöttünk addig egy pár tepsi pogácsát,kirakóztunk stb..
Készültek tehát mindenféleségek..






2011. október 22., szombat

A legjobb ..

Ati olyan szerencsés,hogy az igaz barátságot már oviban megismerhette.
Én magam is ilyen szerencsés voltam,mert az akkori érzések,így közel 33 év múlva is éppolyan valódiak,és közel olyan élettel teliek.
Nem napi szintűek,de az igazi,megfoghatatlan kapcsot,hangulatot kevesek közt, mellette,az ovis barátom mellett érzem máig.(ahogy idén Augusztusban Füreden..)
Ati ma Bencénél játszott,múlt héten Bence volt nálunk.
Volt ereszd el a hajam itt is,és Bencééknél is.
Igazi egymásra találás,az a régi harmónia.
Ők nagyon együtt voltak az oviban.
Sajnos Bence Budapestre jár suliba.
Négyen voltak jóban kisfiúk,és hárman együtt is maradtak a suli kapcsán.
Bence nem.Atihoz viszont ő áll a legközelebb.
Este fekszik a kicsi fiam az ágyban,és elmélázik az élet nagy dolgain.Végig veszi a mai nap klassz pillanatait,amikor is térden csúsztak,ordítottak Bencéék folyosóján.
Aztán kérdez..
-Mi lesz,ha a Bencének majd lesz újabb jobb barátja is ,mint ő?
Mit mondhatnék,csak nézem a bánatos szemét,és tudom,hogy egy igazán emberi érzés talált rá.Érzékeny,mint én magam,és nehezen lép tovább,nehezen enged el...
Nyugtathatnám,hogy most is jóban vannak,és itt vannak a hétvégék..De az mégsem olyan,mint amikor minden nap együtt voltak az oviban.Olyan már nem lesz,mert mára nagy iskolások.Ati jól érzi magát,a helyén van,csak épp nem maradtak ők ketten együtt.
Az idő telik,és változnak a dolgok.
Mégis hatalmas dolog,hogy egy kis gyerek ilyen szép érzéseket fogalmaz meg.A szeretett személy távolodásától, elvesztésétől való félelmét.
Azt,hogy mennyire jó,és fontos szeretni azt a másikat.
Őszintén szólva meg is sirattam a szavait,de az idő megy,és a világ változik.
Talán..itt lesznek a hétvégék..

2011. október 17., hétfő

Mit kell tudni..? Avagy iskolaérettség..

Vigyázat!hosszú lesz,de TALÁN fontos!Kitartás!
Eltelt a tanév eleje.Idén is elvégeztem a tanulási zavar prevenciót szolgáló,óvodai szűréseket.
Adatok,nevek,minden különösebb felismerhetőség nélkül írnék erről,és az iskolára való alkalmasságról.
Két hete szülőire is hívtak ebben a témában óvodapedagógus kollégák.
Évek óta részt veszek az ovis korcsoport ilyen jellegű szűrő vizsgálatain,és általános tapasztalatokat fogok itt megjeleníteni.
A szakma jól tudja,hogy a tanulási zavarral küzdő gyerekek száma évről-évre nő.Okokat lehet kutatni,nekem is megvan a teóriám.
Mellesleg gondolatébresztő beszélgetésbe bonyolódtam egy közismert,kedvelt blogon.A téma épp a beiskolázás volt.Tartsuk-e vissza a gyermeket még egy évet az óvodában,ha különösebb,jelentős ok nem indokolja.?Indok-e a terhelés,és a tananyag,a követelmény mértéke magában?
Ez a megoldás a később jelentkező tanulási problémák ellen?
Miután egyre növekszik azon gyermekek száma,akik akár csupán szülői döntés,és mindenféle különösebb ok nélkül maradnak vissza..várhatnánk jogosan a tanulási problémák csökkenését.A gyerekek ugye elvileg,biológiailag érettebben mennek suliba,hisz egy évet ráhúztak..Mégis..SAJNOS a tanulási problémák évről-évre,mondhatni rohamosan nőnek.
Mi a szakmában tapasztaljuk,hogy az arány lassan megfordul.Korábban kisebb létszámot tett ki a fejlesztésre szoruló gyermekek halmaza,mint akik nem szorultak ilyen jellegű segítségre.Ma eljutunk oda,hogy jelentősebb az a hányad,akinek járnia kell valamiféle fejlesztő foglalkozásra.
Azt tapasztalom(saját tapasztalat) hogy a szülői tudatosság csökken.Amikor pici a gyerek a szülők mindent elolvasnak vele kapcsolatban.Mit kell tudnia,vagy hol tart a magzat a fejlődésben,akit a szívük alatt hordanak.
Ahogy telik az idő,jellemzően változik valami.Nem a szeretet,mert az megvan,hanem a tudatosság.
A hozzám kerülő gyerekek zömét megkérdem arról,hogy mit csinálnak otthon.
A válasz 90% esetében a TV,illetve a számítógép.
Talán elcsépelt,de így van..
MIT IS KELL TUDNI?
I. MOZGÁS
Az iskolába készülő gyermek nagy mozgásai szabályosak.Mászás,kúszás megfelelő kivitelezéssel.(mászás ellen oldali végtagok együttmozgásával)
A gyerekek zöme nem érti az utasítást! Nem tudják mit jelent négy-kéz-láb mászni!!!
Alig akad gyerek,aki a kúszást szabályosan kivitelezné.

Statikus,dinamikus egyensúly tekintetében ..egyensúlyi helyzetet minimum 10-15 mp-ig fenn tud tartani,kvázi eddig megáll fél lábon,korrigálás nélkül.Adott vonalon,tyúklépésben végig tud egyensúlyozni úgy,hogy nem billen ki a helyzetből.
Egy lábon némelyek meg sem tudnak állni úgy,hogy ne kellene korrigálniuk!
A primitív reflexek meglétét is vizsgálja a szakember,amennyiben van ilyen képesítése.
Nagyon sok gyermeknél nem épülnek le ezek a
fejlődést akadályozó reflexek.

Labdát kell tudni pattogtatni,ráadásul mindkét kézzel.Legalább úgy,hogy 10-15 pattintás sikeres legyen.Szem-kéz koordináció.
A GYEREKEK ZÖME NEM TUD LABDÁT PATTOGTATNI! Rápattintják a lábfejükre,vagy nem kellő erősséggel pattintják,vagy épp túl erősen.

A feléjük dobott labdát el kell tudni kapni,és azt megfelelően "várni" is kell.
A gyerekek közül sokan feldobják a labdát,de olyan rossz a téri orientációjuk,hogy nem tudják honnan várják,kvázi nem érzékelik,hogy fentről fog leesni.
Sokakban védekező reflexet vált ki a labda.Szem becsuk,kéz előretart,és hátralép..


Páros lábon kell tudni szökdelni.
Nem értik az utasítást,vagy a bemutatott feladatot képtelenek szabályosan kivitelezni.Lábuk szétnyílik,nem tudnak elrugaszkodni a talajtól.

A mozgás vizsgálatát tekintve ez a minimum..

II. TESTSÉMA
A testrészeket tudni kell megnevezni,megmutatni.Egészen kicsi részeket is.
A GYEREKEK ZÖME pl. NEM TUDJA,HOGY HOL A CSUKÓJA! Sokan a torkukhoz viszik a kezüket,mert ugye ott csuklanak,így arra asszociálnak.
Sokaknak kialakulatlan a testsémája,ami azért is gond,mert pl. a térben a saját testünket,mint vonatkoztatási rendszert is kell tudnunk használni.

III. TÉRI ORIENTÁCIÓ
A gyerekeknek magabiztosan ismerni kell a fel-le,előre-hátra fogalmát.
viszonyfogalmakat kell értelmezni.Legyél alatta,felette,mellette..tedd a kezed az asztal alá,fölé stb..
Jobb-bal irányokat kell tudniuk differenciálni,ami nem egyenlő azzal,hohy tudja a gyermek melyik a jobb keze,így izoláltan.A két testfél,a két oldal mint viszonyrendszer is működik.Tőlem jobbra,tőlem balra stb..Jobb fülem,bal lábam..Sőt,a test középvonalát is át kell tudni lépni.Ez azt jelenti,hogy jobb kézzel meg tudom mutatni pl. a bal fülemet.Keresztgyakorlatok..

A gyerekek nagy többsége bizonytalanul tájékozódik a térben,a bal-jobb irányt nehezen különbözteti meg még izoláltan is. A test középvonalának átlépése is nagy gondot okoz számukra.
Azért fontos ez,mert a téri viszonyrendszert át kell majd fordítani a síkra.
Gondoljunk bele,hogy ami a térben fent van,az a lapon hogyan alakul pl. Sokszor előfordul,hogy megkérem a gyerekeke,mutassák meg a lap tetejét.Ilyenkor a lap fölé(!) teszik a kezüket a levegőbe!(!!!)


Az irányok kapcsán megnézzük a laterális dominanciát is.Milyen kezes,lábas,füles,szemes a gyermek.Amennyiben kevert,keresztezett a laterális dominancia(jobb szemes,bal kezes pl.) ez nehezíti az alkalmazkodását.
(Otthon is megvizsgálhatjuk ezt.Melyik lábbal lép ki,melyik lábbal rúg a labdába.Melyik szemmel kukucskál pl. papír hengerbe,és melyik füléhez viszi a telefont.)A keresztezett dominanciánál fordul elő,hogy a gyermek oldalra dönti a fejét rajzolás közben,mert nem azonos oldalon domináns a szeme,és a keze. pl.

IV.ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZOTTSÁG
Tudni kell a gyermeknek az alap adatait.Hol lakik,mi a szülei,testvérei neve,hány éves ő maga.
A GYEREKEK JELENTŐS HÁNYADA AZT FELELI,HOGY ANYA
NEVE AZ,HOGY ANYA.(!)

Hiába intézzük a gyermekhez többféle formában a kérdést,nem tudja a szülő nevét!
Általában a lakcímet sem ismerik,sőt a szülők foglalkozását sem!

Időben is kell orientálódni.Évszakok,hét napjai.Tudni kell,hogy adottan milyen évszak van,és rákérdezünk a napra is.Sőt,a napszakot is kérdezzük.
Ma is azt felelte egy kislány,hogy nyár van,holott az udvarról hoztam be,és nagykabátot vett le magáról..Itt jönnek számításba a gondolkodási műveletek,de ezt majd később.

V. Szókincs,főfogalmi csoportalkotások

Zöldségek,gyümölcsök,házi állatok,vadon élő állatok,járművek..Csoportalkotásokat kell tudni végezni.
A LEGTÖBB GYEREK KEVER A ZÖLDSÉGEKET A GYÜMÖLCSÖKKEL.
A szókincsük igen szűk körű..

VI.Színek ismerete!
Alap színeket magabiztosan kell megnevezni,egyeztetni.
Ebben is tapasztalható bizonytalanság. Zöld-kék pl gyakori.

VII. Ábrázolás síkban.
Figyeljük a ceruzafogást,csuklótartást.
SOK ESETBEN 4 ujjas a ceruzafogás,vagy adott esetben marokra fogják a ceruzát a gyerekek. A kéztő csontosodik,és ebben valóban lehetnek eltérések gyerekenként.Az óvoda véleménye szerint a ceruzafogást az iskolának kell véglegesen kialakítani,helyessé tenni.Az iskola nem így tudja.
A csuklójuk rengeteg esetben a levegőben lóg,így megfelelő nyomatékot sem tudnak kifejteni.A másik véglet pedig az,hogy nagyon erős a nyomatékuk.
Ábrázolni kell emberalakot.FELISMERHETŐ,részletezett emberalakot. Megfelelő ujjakkal,esetleg ruházattal..pl.

SOKAN NEM TUDNAK EMBERT RAJZOLNI! FEJ-LÁB forma,ami gyakori.Ez 3 éves korban jellemző egyébként,nem 5-6 évesen..Előfordul,hogy a rajz részekre oszlik,darabokra hullik.nem kapcsolódnak a testrészek pl..
Mellesleg az emberábrázolás egy fontos pszichológiai vizsgálat része,emberrajz teszt a neve.
(A teszteket nem fogom kibontani,a továbbiakat megnevezni sem,mert erre nincs lehetőségem.)
A grafomotoros teljesítményt sok más vizsgálattal nézzük.
A vizuális észlelés során felfogott ábrák másolását pl.Ábrákat másoltatunk a gyerekekkel.Fontos információ,hogy miként zárja pl a szögeket adott forma esetében.
formákat kell differenciálniuk,adott esetben releváns inger az ábra iránya.Ez pl. előjelzi a későbbi betűtévesztések veszélyét is.
Felismer -e a gyermek vizuális,ritmikus szabályt,tudja-e követni(sorminta)
alak-háttér megkülönböztetés..Látja e lényegest, el tudja-e különíteni a lényegtelentől.
Alak konstancia. a téglalap pl akkor is téglalap ,ha "fekszik",és akkor is ha "áll."

VIII. Matematikai gondolkodás
Piaget féle mennyiségállandóság kialakult -e?
Látja-e a gyermek ,hogy adott mennyiség nem több a másiknál csak azért,mert hosszabb sorba raktuk ki.

Tud-e mennyiségi relációkat értelmezni?Több,kevesebb,ugyanannyi..
meddig tud elszámolni pontosan.
SOK GYEREKNÉL a MENNYISÉGÁLLANDÓSÁG nem alakult ki.Nem tudja a több-kevesebb.ugyanannyit értelmezni..elszámolni magabiztosan minimum 20-ig kéne..Nem megy.
Meddig lát át mennyiségeket úgy,hogy nem számlálja meg azokat.
Van aki már a 2-t is leszámlálja..Mennyiségfogalma sehol.

IX. Figyelmi kapacitás.
Mennyire tűri a gyermek a monotóniát,milyen kapacitású a figyelme,Jó mérő eszközök akadnak erre..
Nehezen tűrik a monotóniát,és bizony a figyelem kapacitása is szűk.

X.Emlékezet.Auditív,vizuális.Hogyan emlékszik a gyermek a hallottakra,ill. látottakra.egyre hosszabb mondatokat kell visszamondani.Ez a beszédre való figyelmet is mutatja.mindezt késleltetve is vizsgáljuk,amikor már nem csak a munkamemória dolgozik.később is visszakérdezzük,hogy mit látott a gyermek..
SOKAN 1-2 KÉPRE EMLÉKEZNEK CSAK,ÉS a LEGEGYSZERŰBB MONDATOT TUDJÁK CSAK VISSZAISMÉTELI.EGYET,AMIKOR 12 MONDATOT KELLENE MINIMUM.

XI.Feladattudat.
Spontán megfigyelés.Kilép -e a gyermek a feladatból,vissza lehet-e terelni.?Mennyire motivált,mennyire lelkes? Mennyire nyüzsög,míg dolgozik.Jellemzi-e motoros nyugtalanság?

XII. Gondolkodási műveletek
Analógiás,logikus,kauzális ,problémamegoldó gondolkodás vizsgálata.
Ok-okozati összefüggéseket lát-e a gyermek?
Miként old meg problémahelyzeteket?
Felismeri az analógiát?
Sajnos nagyon általános tapasztalat,hogy a gondolkodási műveleteik éretlenek.
Az ok-okozat nagyon gyakran nem működik.
Problémahelyzet szintén.
ezeket példamondatokkal,képekkel vizsgáljuk.

XIII.
Auditív diszkrimináció
Milyen a hallási megkülönböztetés a gyermeknél.
meg tud különböztetni zöngés-zöngétlen szópárokat?Hasonló hangzású szavakat?
baba-papa
szár-zár
néz-méz
Hallja-e hogy melyik egyforma valóban,és melyik csak hasonló..
zöngétlenít esetleg?
amennyiben a hangokat nem tudja magabiztosan megkülönböztetni,úgy hogyan fog kötni hozzájuk betűalakot?Még egy veszély a tévesztésre..
Beszédértés!
Tipikusan nehezen értik meg a gyerekek a beszédet.Sokan mutatnak problémát ezen a téren.
Beszéd közben nem figyelik a beszédpartnert(szemkontaktus) nem figyelik a szájat,ami plusz információ a hallási kép mellé.
egyszerű mondatokban beszélnek.
Gyakori ,hogy eseményképről csak szavakat sorolnak fel,és nem állításokat,vagy mondatokat.
A kisfiú elesett..Erre a képre azt mondják,hogy járda..(!) Van az is a képen..
Beszédük dysgrammatikus.
Többszörösen összetett utasításokat nem tudnak értelmezni.
Menj az ajtóhoz,nyomd le a kilincset,gyere vissza,és tedd az asztal alá a kezed.
NEM MEGY!
A tanító is többszörösen összetett utasítással dolgozik.
VEDD ki a táskádból az olvasókönyvet,nyisd ki a 45. oldalon,és nézd meg az első sorban az első magánhangzót..
no,ezt nem fogja tudni átfogni az a kisgyerek,aki csak a kilicsig jut.

Ja,igen.Vizuális percepció,tájékozódás síkban
Elvárás,hogy a sorok,és oszlopok viszonyát tudják értelmezni a gyerekek,hisz a legtöbb olvasókönyv,matek könyv így dolgozik.sorokban,oszlopokban.
FOGALMUK SINCS!
Tanító pedig majd azt mondja,hogy nézd meg az első sor,első oszlopában a MA szótagot.
Hol is van az? mi is az a MA szótag..
kudarctűrés..Ezt is figyeljük,spontán is,meg a vizsgálati helyzetben is.
no,ez is igen éretlen.
A számítógépes játékban mindig van újabb élet,vagy újabb játék...Nem kell se gondolkodási stratégiát működtetni hozzá,hisz ott a kész séma,és nem kell kudarcot sem tűrni,mert kezdődhet elölről a dolog..

Nagyjából,szűken ennyi.
Én úgy vélem,hogy tudatosság mellett,és sok foglalkozással,beszélgetéssel,ingerre ezt el lehet érni a nagycsoport végére.

Nem gondolom,hogy mindez az óvodapedagógus feladata.
SZülő neve? No,az biztos nem,ahogy a lakcím,de a testrészek sem
Sokszor halljuk,hogy a gyerek nem szeret rajzolni.Nem is rajzol
Általában nem az segít,hogy pl az óvónő leülteti,és kötelezi,hogy rajzoljon.
Semmi nem fog történni,mert a többi,alapozó funkció éretelen a gyereknél,ami pl a rajzoláshoz kell.
Rossz a tónusa,rossz az egyensúlya,így az is energiavesztés számára,hogy egy kisszéken egyensúlyozva üljön.
Éretlen az idegrendszere,és nem érzi ezáltal kompetensnek magát a rajban.Nem is a rajzban,a grafomotoros tevékenységben kell elkezdeni őt megerőszakolni,mert kudarcra van ítélve.
Az elemi nagy mozgásoknál kell kezdeni,és stimulálni az idegrendszerét,hogy magasabb szinten strukturálódjon.Utóbb fog rajzolni is.
Megfigyelhető,hogy pl. alapozó,vagy TSMT terápiára járó gyerekek sokkal jobb emberalakot rajzolnak hónapok elteltével,holott senki nem tanítgatta őket embert rajzolni.
Az idegrendszer válik érettebbé,és a finomabb funkciók is magasabb szinten működnek.
bonthatnám még ezt a dolgot ezer évig,de nem célom.
Ezt megígértem,talán érdekes minden kisgyerekes szülőnek.
Nap 10-15 perc tudatosság,együttlét,és beszélgetés face to face már előny.
Ne menjen a TV,és ne mosogassunk közben.Tényleg figyeljünk oda!

6.5 éves korra mindezt birtokolhatja egy kisgyerek,csak tudatosan kell építkezni.

(Bocsánat,ha néhol mellé ütöttem,de kicsit fáradt vagyok,nincs kapacitásom végigbogarászni. Épp diplomamunkát írok,hogy a szakmám mestere lehessek.Ez most itt a mellveregetés helye volt.)

Első ötös



Atikám megkapta első ötösét.Úgy zajlik a dolog,hogy akinek az üzenőben összegyűlik 10 csillag,az ötöst kap érte.
Az üzenőbe viszont csak igazán nagy dolgokért lehet csillagot kapni.
Atikám az osztályukat tekintve a 3. kisgyerek,aki ezt a fajta ötöst megszerezte.
(Hat és fél évesen is lehet teljesíteni!!!Na jó már,6 év kilenc hónap..:)))

Nagyon büszkék vagyunk rá!

2011. október 16., vasárnap

Bálnakönyv

Még nyáron,Füreden történt..
Most újra eszembe jutott,mert olyan egyszerűen aranyos.
Szakdolgozatot írok,November 2. a határidőm.Talán ezért is fogtam (többek között padlót hétfőn.
Nos, Dr. Kálmán Zsófia Bánatkő c. fantasztikus könyve az egyik legjelentősebb szakirodalom,amire a dolgozatom épül.
Vittem én még nyaralni is..
Szabika meg előkapta a heves játék során,és taposta,húzta volna..(szégyen)
Atika erre rászólt:
-VIGYÁZZ ANYA BÁLNAKÖNYVÉRE!
Ennyit a gyermeki világkép,és a hallási diszkrimináció bizonytalanságának házasságáról!
Mi más is lehetne az,mint BÁLNA!Még jó,hogy egy anyuka nem olvas bánatról!!
Imádom!
Utóbb elolvasta ő a címet,amit addig csak tőlem hallott,és rácsodálkozott,hogy mégis bánat az,amit én olvasok.
Ma ismét sokat nyögtem a dolgozat,és eme könyv felett.Bevillant a jelenet,és tudom,hogy pont a mostani,utolsó ,húzós időszak felvidítása véget történt.
BÁLNAKÖNYV :)

2011. október 10., hétfő

Ájulás

A dolog ott kezdődött,hogy tegnap este Ateszka sugárban hányt.
Fél óra elteltével Petra is követte öccse példáját.
Petra ebben nem kis pályás,ő amennyiben hány,úgy egész éjszaka.Most is így volt.
Hajnal tájt már alig láttunk a fáradságtól,de jött ami engem speciel felébresztett.
Én is sugárban kezdtem hányni.
Így itthon indítottuk a mai napot.Srácok délelőtt valamivel jobban is lettek,velem ellentétben.
Semmi nem maradt meg bennem,se a víz,se a keksz..semmi.Feküdtem,mint a rongy,bár a három gyerek ugye itt volt velem.Szabival játszottunk is valamicskét az ágyban,a nagyok meg olvastak,és a Gazdálkodj Okosan mellett veszekedtek..vagy rajta.
Délután el szerettem volna őket vinni a gyerekorvoshoz.Be is jelentkeztem.
Három óra tájt járt az idő,mikor is indulni készülődtünk.
Elmentem a WC-re,és az utolsó emlékem az,hogy egy nagyon erős rosszullét jött rám.
A következő emlékem pedig az,hogy ébredezek,és fáj a fejem.Nem értettem,hogy miért a kövön alszom..Aztán leesett.Elájultam a WC-ben.
Bevertem a fejem,de nem kicsit!
Petrus meglátott,és hisztérikus bömböléssel rohant az ajtóhoz,ki a házból,és kiabálta ,hogy SEGÍTSÉG!
Szívszorító volt.Én tanítottam erre,mert viszonylag sokat vagyunk egyedül,így azt gondolom,hogy jó tudniuk,mikor kérjenek segítséget.
Miután kintről nem kapott választ,bejött.Senki nem volt itthon a környéken.
Én meg elterültem a kanapén,mint egy zsák.A két nagy ordítva sírt,így már kezdtem én is megijedni.
Valóban hatalmas púp volt a fejemen.
Felhívtuk apát,ő megnyugtatta Petrát,de haza nem tudott jönni..Tettünk fagyasztott zöldséget fejemre.
Szörnyű érzés volt,hogy mennyire esendő tudok lenni,holott 3 gyerek számít rám.
Felhívtam a gyerekrendelőt,hogy nem tudom vinni a gyerekeket.Az asszisztens hallva a történteket,azonnal rám parancsolt,hogy menjek orvoshoz.Alig pörgött a nyelvem,szóval frankón be voltam parázva már én is.
Hazaért a sógornőm,és ő elvitt dokihoz.
Reflexek rendben,meg úgy néz ki minden más is.Hatalmas hematóma van a fejemen.A vérnyomásom pedig 90/60..
Nem ettem,nem ittam,és ez az alacsony vérnyomás..elég volt,hogy elájuljak.
Figyelni kell a pupilláimat,hogy egyforma nagyok-e,mert amennyiben nem,úgy irány a kórház!
Szuper egy nap volt,az tuti!
Nem szeretnék többet ilyen rémületet látni a gyerekek szemében,főleg nem miattam.

2011. október 6., csütörtök

Hegedű..és buborék sapi

A mis kis városkánkban nem egyszerű történet bekerülni a zeneiskolába.
A település lélekszáma igencsak megnőtt,sok a gyerek,az iskola pedig kicsi.Hangszeres zenét jó pár gyermek tanulna.
Petra tavaly jelentkezett.3 hangszert,zongorát,fuvolát,és hegedűt jelöltünk meg.
Év elején pedig vártuk az értesítést,de nem kaptunk.
Le is mondtunk a dologról,Petra pedig elkezdett művészeti iskolába,rajzra járni.
Múlt hét végén kaptam a telefont,hogy ürült egy hely hegedű oktatásra,és a tanár bácsi a lánykát választotta,minket hívott fel.
Belefogtunk.
Laci bácsi még pénteken meghallgatta a kislányom .
Ritmust kellett tapsolnia,és lalázni hangokat,amit a tanár leütött a zongorán.
Meglepett a lány..Látszik a két éves,emelt szintű ének.Mindent jól csinált,a hangokat is tisztán énekelte.
A program tehát alakul..Heti 3 óra judó, 2 óra hegedű,2 óra szolfézs ,ami a hegedű miatt kell.Egy pénteki hittan,és egy szintén pénteki színjátszó kör. A rajzot lemondtuk..
Sok? SOK! DE! Legyenek a gyerek előtt célok,értelmes feladatok,kihívások.
Ma a hegedűt is megkapta,sőt gyakorolták a tartást is.Eszméletlen büszke a csaj!!
Atit még hagyom lógni,ő "csak" judóra jár.Elég lesz egyelőre.

Egy füst alatt bemutatom buborékos sapkámat is,amit a kis hegedűművésznőnek készítettem.
A tanárbácsihoz is mindkétszer extravagáns kis cuccaiban(indiai "ülepes" gatyó,horgolt sapi) érkezett a csaj.Nem is győzte besöpörni az elismerő szavakat,miszerint ezzel a gyönyörű pofijával,és ezekben a klassz cuccokban,sapikban kiáll a színpadra hegedülni..Na ott lesz tarolás.
Jó fej a bácsi,és szeretem ,ha dicsérik a gyerekeim. :)