Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2010. október 30., szombat

Újabb nyuszi

Egy új fonallal készítettem el őkelmét.Kicsit vastagabb,Bravó fonal az alapanyag,ami más,talán jobb tartást ad neki.Nem elhanyagolható az sem,hogy sokkal haladósabb a gyártása.


2010. október 29., péntek

Tanulunk

Fejlesztőjáték gyártási ambícióimat nem adtam fel,legfeljebb a hév csökkent,főként az idő hiányában.(egyébként minden játék az..)
Otthoni iskola...Nos,ha megtehetném,bizony elgondolkodnék rajta.Tanítói végzettségem is akad,szóval nem járatnám suliba a népet.Megtette egy kolléga anyuka,akinek blogjait nagy örömmel olvasom.
Azt,hogy miért jó ez a dolog,vagy miért "rossz" esetleg..tudnám boncolgatni egy darabig.Lehet jönni persze a közösségi szocializációval,és a társadalmi beilleszkedéssel,meg azzal is,hogy mindenki jár suliba,felnőttként dolgozni.Ezen dolgok helyességét sem kérdőjelezi meg az ember...mégis ,ha vannak alternatív lehetőségek,hát érdemes megfontolni.
Mi bölcsibe, oviba,suliba járatjuk a gyerekeket,de csak ebéd utánig.Délután lehetőség nyílik tehát a lecke elsajátítására,meg egy kevéske alternatív hozzáállásra is. Délig meg akad közösségi élet,és társadalmi beilleszkedés.
Nos,a héten berongyoltunk Petrával Budapestre.A havonta kötelező "szúrás" volt porondon.Csillától kölcsönöztem a szót..Az érzések is hasonlók a dolog kapcsán,de ez egy másik bejegyzés témája lehetne.(Miért hányja össze 8 éves lányunk kora reggel a kocsit,és sír keservesen..Inkább ne írjak róla,nem igaz..?)
Miután dolgunkat elvégeztük,ellátogattunk a Fakopáncs játékboltba.No,innen üres kézzel nem távozom.
Ahogy Petrám mondja,anyának a Fakopáncsba,meg a fonalboltba nem szabad bemennie.
Nos,hát azóta megy is a rakosgatás,és a játék.
Persze ezeket a játékokat nem csak nekik veszem,hanem a munkámhoz is használom.Tekintve,hogy Ati iskolaköteles,neki bizony kell az inger.Milyen komolyan veszi magát!
A játékok használatáról majd bővebben is írok..egy másik bejegyzésben.
Készítettem egy nyílkészletet is.Nem kell hozzá más,csak színes karton,amit lamináltam utólag.
Alkalmas a színek,irányok megkülönböztetésére.Kicsi-nagy összevetésére,vastag- vékony,egyenes-görbe különbözőségeinek gyakoroltatására.Lehet kirakni belőle ritmikus sorokat.Egy,vagy több tulajdonság alapján válogatni őket.
Hasonló a logikai lapokhoz,de mégis egy kevéske változatosság.Petra imádta!
A kagylótésztából pedig remek szőlőt lehet készíteni.Tempera kell hozzá,és ragasztó.

Ati,az olasz drukker épp fejlődik.. :)

Ez itt kérem a hármas szorzótábla





2010. október 25., hétfő

Köszönjük!

Ma megérkezett Mónika ajándéka,amit az általa hirdetett játék második helyezettjének szánt.Történetesen mi lettünk a második helyezettek,ami jelen esetben egy klassz társasjáték könyvet jelentett.Ez számunkra is meglepetés volt.
A gyerekek nagyon örültek neki,Petra mindjárt olvasni is kezdte.A gyerekek már csak tudják,hogy minden érték lehet,így a csomagoló anyag részét képező,buborékos papíron össze is különböztek.Imádják durrogtatni.Az ujjuk is ügyesedik tőle,így tulajdonképp az ajándék minden részét kitörő öröm fogadta.
Este,lefekvés előtt szoktunk társasozni.Ma az új játék került porondra.Petra veszíteni nem tud,így Atika győzelmének kevésbé örült.A csilingelős,villogós dobókocka pedig szó szerint elkápráztatja Szabit!
Köszönjük szépen!

2010. október 24., vasárnap

Hobbi

Mindenkinek más.Kell!
Apa szerint nekem több is van, pl a tanulás.Szerintem ez mondjuk nevetséges,mert legkevésbé sem tűnik hobbinak.
Ő néha alkot.Akkor elkapja valami,és tökéletes,minőségi dolgok hagyják el a kezét.Ezért máskor könyörögni kell.No nem ezért,sokkal kevesebbért akár.
Most kutyaházat alkot.Két napja meg sem áll..
Aztán ott a bátyám.Igazi militarista. Gyerekkorunkban is az volt.Katonázott.Később nagyjából ez lett a szakmája,de emellett is nyomul.Mint egy nagy gyerek,jár harcászkodni...
Én ugye horgolok,és fejlesztőjátékot gyártok házilag.Egyik a kényszerből születik,a másik meg függőség.Tanulni..nos az mostanában nem megy.
Viszont tobzódtam ma a Lidl-ben.Fonal,kötőtű,horgolótű akadt,potom áron.Nem is bírtam otthagyni.
Hobbi kell!Ön megvalósítani,és játszani.Az élet apró örömei.
Legújabb szerzeményeim
A kutya házaA bátyám játék közben
/>

2010. október 21., csütörtök

Béka

Rengeteg mostanság a dolgom..
Az oviban egy pályázaton is dolgozom,ami rengeteg adminisztrációval jár..A sulimmal is foglalkoznom kéne,mert a dékán volt olyan kedves és méltányosságot gyakorolt.Felvehettem a lemaradt tantárgyamat.Így viszont mindjárt 31 kredit lett a félévem,amivel túl is haladom a 3 félévre szánt 90 pontot.Teljesített eleve 67..Még a végén fizethetek is.Mellesleg még nem is nagyon voltam idén előadáson,mert új munkahely,stb..Talán túl "lazán" is veszem épp a dolgot.Elve csúszok egy félévet a dolival..
Lenne pár gondolat is,amit akár le is írnék ide,de mire ideülök,már nem érzem annyira aktuálisnak..
Nos,litánia a magam nyűgjeiről..
Mindezek mellett,pihenésként horgolok,ha van 5 percem.
Most épp egy békás sapit.Rekord idő alatt( két óra) készült el a mű.
Petráé lett az első.Egy poszteren láttuk az eredeti sapit,amit hiába kerestem a neten.Holnap úszás lesz a csajnak,szóval a szeles időben még jól is jöhet.
Este jót vihogtak Atival,hogy az ágyba bújás előtt levett békasapi azt jelképezi,hogy a békából királykisasszony lett.
Na tessék! :)



2010. október 18., hétfő

Azok a kis kezek

Mi szakemberek azt mondjuk,hogy amennyiben egy kisgyermek nem kapcsolódik be a számára felhívó jellegű óvónői kezdeményezésekbe,sosem ül oda ragasztani,vágni,fűzni,válogatni...az éretlenségre utalhat.Vonatkoztatva ezt a tanköteles korú nagycsoportosokra.
Az én fiacskám sem volt egy nagy alkotóművész.
A felhívó jelleg itthon is megvolt,mert Petra igazi alkotói korszakokat,és válságokat él meg.Atit mégsem érdekelték ezen dolgok igazán.Odajött ugyan,de hamar le is lépett.Én meg vártam...Most eljött a pillanat,amikor a "vasalós gyöngy" rakosgatása a szenvedély határára ért nála.
A délutáni alvást is lerövidítette volna,csak végre gyöngyözhessen.
Az összes óvodapedagógus kapott már ilyen művet ajándékba.
Szabolcs a maga szintjén rakja.Ő még csak a Pötyit,de azt ügyesen.A csipeszfogása egyre tökéletesebb,és a színek válogatására is rá lehet bírni,ha van kedve.Mondom,hogy melyik színt vegye ki,és szépen megkeresi.Mintát még nem készít,de jó pár percig eljátszik.
Petra profi ebben.
A vasalós gyöngy létezik persze sokkal nagyobb változatban is,ami lassan jó is lesz akár Szabinak.Atinak készültem venni anno,de őt spec. a Pötyi sem érdekelte különösebben.
Aztán alkottak hegyezékből virágokat is,amit Ati ismét sokáig,és alaposan készített.Gyurmázni is imád mostanság.
Megérik,beérik..




Játék

Játék Krisztinél!

2010. október 17., vasárnap

2010. október 16., szombat

Egy hétig nem szólok hozzád

Front volt,van és lesz.Nálunk ezt mindig megérzik a gyerekek.Ma nagyon rossz napjuk volt.Ati és Petra egyenesen képtelen volt egy levegőt szívni.Folyamatosan egymás vérét szívták.Szabolcs pedig aláfestésként ordított,amúgy ok nélkül.
Kemény érzelmi csaták dúlnak.
-Olyan vagy Atika!Most legalább egy-egy...hétig nem fogok hozzád szólni!
Mondta sipítós hangon Petra.Majd így folytatta:
-Este is csak Szabival fogok összebújni! Veled nem,egyáltalán nem..
Ati csapkodott egy kicsit,dúlt-fúlt,megjegyezte,hogy jó,akkor ne is bújjon hozzá a nővére,majd bement a szobájukba.
Petra morci fejjel ült a fotelban,míg Atika odabent Dinó trükkös autópályát kezdett építeni.
Kis idő elteltével Petra bebaktatott hozzá,és megkérdezte tőle:
-Játszhatok veled úgy,hogy közben nem szólok hozzád?
Makacs a csaj..Nem szól ugye,mert ezt helyezte kilátásba,no de az ember lányának csak hiányzik a tesója.
Mikor aztán erre felhívtam a figyelmét,azt felelte,hogy holnaptól kezdődik a beszélgetés szüneteltetése.Kiskapu,kiskapu..
Pár perc,és úgy játszottak együtt,mintha mi sem történt volna.
Petra szülinapi bulin van.Atika kb százszor kérdezte meg az elmúlt két órában,hogy mikor jön haza Petra,mert hiányzik neki..
Ennyit az egy hetes mosolyszünetekről,némasági fogadalmakról,tesóháborúról.

2010. október 15., péntek

2010. október 9., szombat

Sulis dolgok

Most nem csak Petrára gondolok.. kifejezetten.Tanul.Mostanában ráérzett az olvasás örömeire,és mesekönyvek társaságában találni rá.Olvas.A matek végül ötös lett neki,csillag mentesen.Elnézett egy gépjáték feladatot.Illetve rosszul írta fel a szabályt,de jól számolt.Ezt csak tőle tudom,mert a felmérőket max. a fogadó órákon láthatja a szülő.No mindegy,így is nagyon örültünk.
A tollbamondással továbbra sincs jó viszonyban,legalábbis a suliban.Én nem tudom mit csinál,de azt hiszem nem figyel eléggé.Nem húzza át a T betűket,lehagy ékezeteket Á-ról,É-ről..Itthon nem csinálja,persze ott ülök mellette,így megvan a külső kontroll.Remélem majd ez is alakul.
Atit az Ablak Zsiráffal találtam előbb közelebbi kapcsolatban.A szócikkeket próbálta elolvasni,kapcsolódva az ábrákhoz.Így könnyebb volt azért.Harkály..olvasta szépen a gyerek.No ,de ott volt a kép mellette.
Ati érdekes.Sokszor úgy gondolom,nincs az a csoda,hogy őt szeptemberben iskolába engedjem,mert éretlenke a figyelme,feladattudata,motiváció se sok mozog benne ebben az irányban.Aztán meglep.Leül rajzol,olvas,elvan 20-25 percet is.Van még idő dönteni.
Szabi formaberakózik,firkál.Körkörös firkákat használ,az ábrázolás szándékával.Azt mondja pl.,hogy ez autó,vagy ember..Sokat énekel.Múltkor a Tavaszi szél dallamát,és szövegét véltem felfedezni,miután a nagyoktól hallotta a dalt.Imád könyveket nézegetni,és kérdezgetni.
Végül ÉN!
Nem írtam szakdolgozatot,sem nyáron,sem ősszel.Nem ment,nem volt se időm,se kedvem.Nyáron pihentem,ősszel pedig új munkahelyen kezdtem.Így nem államvizsgázom decemberben,csak júniusban.Megcsinálom a félév tárgyait,ha tudom.Egy tantárgyat elnéztem.KÖ. állt az ETR-ben..magyarán kötelező.Én KV-t láttam.Kötelezően választható.Nem választottam.Erre tegnap döbbentem rá.Hívtam a TO-t,de ott elmondták,hogy a tárgy felvételéhez DÉKÁNI engedélyre lesz szükségem.Lejárt a pótlólagos jelentkezés ideje.Amennyiben a dékán nem engedi,hát csak jövő decemberben fogok államvizsgázni,mert a tavaszi félévben a lemaradt tárgy nem is indul.Ilyen a képzés rendje.REMEK.Miután magamhoz tértem,írtam egy kérvényt,és elvittem a suliba.
Nagyobb bajom persze sose legyen ennél.
Így állnak a tanuló"ifjúság" tagjai a családunkban.

2010. október 3., vasárnap

Nyúl 2.

Petrám lányos színű nyulat kért tőlem a névnapjára.Ő válogatta ki a színeket a kreatív boltban.Nagyon várta az eredményt.Én meg ugye,valahogy csütörtök magasságában tudtam csak elkezdeni a horgolását.Időm pedig csak éjszaka akadt.Így lehetséges,hogy egy nap késéssel lett meg az öröm.
Hangsúlyozom,hogy nem szeretnék más tollával ékeskedni,az ötlet nem saját.Arra,hogy elkészítsem magunknak kértem,és kaptam engedélyt.
Sajnos nincs fényképezőnk,így tegnap a sógor,ma pedig a bátyám gépével fotóztam.Utóbbi néha vakuzott csak,mert merült benne az aksi.
Azért mindjárt megosztom a felvételeket.
A választásra ma egy osztálytárs anyukával,és szintén 3 csemetéjével sétáltunk el a közeli oviba.Ott 3 a kislány..A terület szerinti terembe Petra a kis barátnője anyujával tért be,velem pedig Atika szavazott.
Petra felültette a nyulat a mélyen tisztelt választási bizottság elé,az asztalra.Nagy sikert aratott vele.Mindjárt dicsérték az anyukáját,jelen esetben a vele lévő kölcsönanyut. :) Bea szabadkozott,hogy nem ő az anyuka,és nem ő készítette a jószágot.Épp ezért úgy jött ki a teremből,hogy várnak odabent egy bemutatkozásra engem,aki ilyen nyulat készít.. :>



Ráadás Szabi macija..

+ egy tegnapi szülinapi bulira készült ajándék,aminek egy osztálytárs kislány örülhetett..

Petra



7 hónapos várandósan,egy Kismama újságot olvasgatva vált számomra világossá,hogy a kislányt a pocimban csak így hívhatják.Egy szüléstörténetet olvastam épp,ahol a megszületett pici lány neve lett Petra.Rögtön tudtam,hogy ez a mi nevünk.Valamiért kifejezetten úgy éreztem,hogy ez a név igazán illeni fog a mi picikénkhez.Szerintem nem tévedtem.
A jelentése KŐSZIKLA! akkor még nem tudtam,hogy szüksége lesz bőven arra,hogy olyan erős legyen,mint egy kőszikla.Ő pedig megmutatta,hogy a név bizony kötelez.
Jordániában van egy város,mely a Petra nevet viseli.Gyönyörű hely,még képeken is.Hihetetlen,sziklákból formált csoda.Pont olyan szép,mint a mi kislányunk.


Október 2.

Név jelentése:
kõszikla

Név eredete:
Latin eredetû, a Petrus (Péter) férfinév nõi párja

Név elemzése:
A Petra név jóeszû, felelõsségteljes személyiség kialakulását támogatja, akinek érzéke van a pénzzel kapcsolatos dolgokhoz. Becsüli a minõségi dolgokat. Komoly természetû, nem viccelõdik semmin, még egészen kicsi dolgokon sem. Már fiatalon is komolyabb társainál, érdeklõdése érettebb, mint a vele egykorúaké. Az otthon és a család nagyon fontos számára, szüksége van arra a békére, biztonságra és nyugalomra, amit csak ez a környezet adhat meg neki. Bármibe is fogjon, mindent belead, hogy azt a legjobb tudása szerint tegye. Igyekszik minden feladatát véghezvinni.

Becenevek:
Pertrácska, Petri, Petrike, Petrus, Petruska

Hírességek:
Bánhidi Petra - táncmûvész
Gaják Petra - mûsorvezetõ
Haumann Petra - színésznõ
Mandula Petra - teniszezõ
Palotás Petra - mûsorvezetõ