Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2010. szeptember 30., csütörtök

Ornitológus

Petra tanul.
Mondhatom jól megy neki.
A fél matekfelmérőt írta csak meg,mert a második nap hiányzott.Az első napi termés teljesen hibátlan lett neki.A tanítónéni meg is dicsérte,és kilátásba helyezte,hogy amennyiben a második rész is hibátlan lesz,úgy csillagos ötöst fog rá kapni.Az osztály tekintetében 3-4 gyereknek lett csillagos ötös a felmérő.
Reméljük hétfőn meglesz a siker,amikor is pótolni fogja a második részt.
Másodikban már sok a szövegértő olvasás.Szinte folyamatosan olvas a lány,és mondhatom,hogy elég jól érti is.(Azért elkiabálni nem szeretném!)Szerencsére még mindig Meixner Ildikó néni ösvényén haladnak,és nagyon jól felépített a tankönyvük.
A szövegértés kapcsán sok rajzos feladat is akad.
Ma a madarak versenyéről olvastak,amihez rajzot is kellett készíteni.
Ökörszem..az apját kérdezte meg először a gyermek,miképp is néz ki egy ökörszem.Az apja adott is valami rövidke választ,de a kényelmesség kedvéért hozzátett,hogy menj kérdezd meg anyádat,hisz ő a pedagógus..:)
Nos,édesanyám biológus volt,apukám pedig mezőgazdász..mondhatom tehát,hogy próbáltam apait-anyait beleadni.Valami kevéske nekem is rémlett,talán valahol vörös is..? Esetleg az a vörösbegy? :)
Én se biológus,sem ornitológus nem vagyok..
Maradt a net.Eszembe jutott a internetszolgáltató reklámja. Mit tegyünk,amikor a gyermeknek az utolsó pillanatban kell leckét írnia a mitomén(látszik,hogy nem az én világom) milyen állatról.Épp így kerestük mi is az interneten,milyen is egy Ökörszem.Makarenkói pofon nem volt kilátásban,ennyire nem kapcsolódtunk azért a reklámhoz.
A gyermek tehát vizualizálta a szárnyast,és ennek megfelelően rajzolta le.
Az élet kérem szépen egy nagy iskola.Megmondták már elődeink is,hogy jó pap holtig tanul.
A délután folyamán sort kerítettünk a gyűjtőmunkák megvalósítására is.Bementünk apa munkahelyére,ahol sok-sok fa van.Mogyoró,dió,gesztenye,platán..Levelet kell préselni.No,itt is beletört egy-egy fa meghatározásába a bicskám..Szégyen,bizony szégyen.Persze nem a fentebb említettekébe,azok talán mennek. :)
Szedtünk diót,gesztenyét,leveleket,tobozt.Itthon pedig préselésbe fogtunk.Később felragasztjuk,felcímkézzük és reméljük,hogy a gyermek bezsebel vele valami jó jegyet!
Azt pedig nyugtáztam,hogy én már nem leszek sem biológus,sem ornitológus...az tuti!

2010. szeptember 28., kedd

Enyém Anyám

Birtokolni vágynak,féltékenyek..stb..
Mindez egyszerre.
Amikor Atika ül az ölemben,hirtelen Petra is odavágyik.
Ati sem száll le,és végül Szabolcs is beszáll a versengésbe.
Mostanában odahúzza az arcát az enyémhez,és a legnagyobb komolysággal kijelenti,hogy:
-Enyém anyám!
Ezzel is jelezni kívánja,hogy csak az övé vagyok.Amikor a többiek szeretnék elmagyarázni neki,hogy mindegyikük anyukája vagyok,akkor begurul.
Olyankor hangját felemelve ismételgeti,hogy:
-Nem,enyém anyám!
Az esti fektetésnél mellé kell bújni,miközben a nagyok is követelnek magukhoz.Szabi annál jobban szorít,minél hangosabban igényelnek a nagyok.
Hiába,lesz még pár meccsük.Az enyém anyám mindenesetre igen szívmelengető meghatározás.

2010. szeptember 26., vasárnap

Kérdés..

Új munkahelyen,új emberekkel ismerkedik meg az ember.
Mi nők szerintem nagyjából tipikus kérdésekkel nyitunk.Férj,család,gyerekek,esetleg a másik korának kifürkészése..stb..
Nos,a kérdések persze felém is áramlottak.Most veregetem virtuálisan a vállam,mert a korommal elképesztettem néhány kollégát,sőt mi több,szülőt is.A hozzám tartozó 3 gyerekkel meg végképp.Nem azt mondom volt idő,amikor felfelé kerekíthettem az éveim számát..bőven.
Most úgy tűnik javult a helyzet.No,elég a tömjénből..:)
Volt egy kis értekezlet,amin a fejlesztő pedagógus óvónénikkel gyűltünk össze.Minden tagóvodának van fejlesztő óvónénije is.Szakmai kérdésekről esett szó,jó volt.Zuhogott az eső,így az értekezlet végeztével egyiküket haza is vittem kocsival.Jöttek a szokásos kérdések. A gyerekek számánál jött a szokásos meglepetés,miszerint ki nem nézni belőlem.. Egyébként is,mindjárt 3 gyerek!Fú,nem semmi!
Ilyenkor én teljes természetességgel hozzáteszem,hogy bizony én még vágyom egy negyedikre is.
No,az óvónéni szeme itt kerekedett ám csak el igazán..Majd egy nagy levegőt véve,megkérdezte:
-Ugye azért nem vagy Jehova tanúja? :)
Annyira jó volt,hogy nem győztem mosolyogva szabadkozni.Nem,szó nincs ilyesmiről...
Egyszerűen csak imádom őket!

2010. szeptember 25., szombat

Csíkos nyúl

A horgo-blog-on láttuk.Rögtön beleszerettünk.Felvettem a kapcsolatot a nyuszik készítőjével.Megkérdeztem,hogy védett-e a nyuszika,vagy felhasználhatom én is az ötletet.
Nagyon kedves válasz érkezett a kérdésemre,és a lehetőség adott lett,hogy én is nekilássak.
Kicsit "gyatrább" kivitel persze,hisz ez a z első nyulam.Kicsit laza ,így néhol túlságosan látszik a tömőanyag.A mérete sem pontosan akkora,mint az eredetinek.A miénk van vagy 60 cm is..Eltúloztam na..Van még mit finomítani,de a siker így is nagy volt.




2010. szeptember 19., vasárnap

Ketten ülnek..

Horgolok..horgolunk..
Valahogy úgy esett,hogy amikor július végén megvettem a horgolótűt,meg az első fonalakat,mindjárt két tűt is beszereztem.Úgy gondoltam,Petrát is meg kell tanítanom.
Vevő is volt mindjárt a dologra.Leültünk a hintaágyra,a ragyogó napsütésben,és próbálkoztunk.
Valamikor úgy gondoltam,többé nem fogok sem kötni,sem horgolni..
Nyolc éves lehettem én is,amikor anyukám megtanított az első lépésekre.
Ahogy ültünk Petrával,önkéntelen jöttek számra a szavak.
"Beledugod,áthúzod,ketten ülnek egymás mellet,hurkolod,és áthúzod..Ketten ülnek egymás mellett..hamis pálca horgolása.Két szem ül a tűn.Talán ez a legegyszerűbb lépés.Itt kezdtem én is,és épp így,ezekkel a szavakkal tanított anyu.
KETTEN ÜLNEK EGYMÁS MELLETT!
Mindig szerettem alkotni.Az anyai nagymamám igazi virtuóz volt,horgolt,kötött varrt..Szebbnél-szebb dolgokat.Játékokat nekünk,kutyus,bohócot,akiről már régebben írtam.
Anyukám pedig kötött,és horgolt.Pulóvereket,sapkákat.
Én sokáig nem gyakoroltam semmit ezen hobbik közül.Valahogy nem esett volna jól,és valamiért más dolgokkal próbálkoztam.Gyöngyöt fűztem pl.,persze kevéske sikerrel.
Most újra ketten ülnek egymás mellett,és mozog az ujj,meg a tű.Mára már az egyráhajtásos pálcával is megbirkózik a csajom.Fordulni,magasítani nem tud,és néha szaporít,meg fogyaszt is,bár szándékán kívül.
A macinak mindenesetre készített ma egy kis ruhát,amire nagyon büszke.Az összevarrás persze az én dolgom volt,de a horgolás őt dicséri.
Hiába,a tudást tovább kell adni!


2010. szeptember 17., péntek

Cápa és a mester

Ma volt Petráék első úszásoktatós napja. Annyira korán azért nem végzek a munkahelyemen,hogy oda tudjak menni megnézni,hajat szárítani.A busz meg késve ért vissza,így a két fiúval,a zuhogó esőben ténferegtünk a suli előtt.A portás végül beengedett minket az aulába.(Nem részletezném,hogy Szabi mit művelt ott.Ízelítőnek elég,hogy az ebédlőből a portásnéni kért neki egy kanalat,amivel az uzsira kapott krémtúrót terítette módszeresen végig saját magán,és az aulán.)
Végül megjöttek a srácok,Petra csak úgy ragyogott.Ki volt pirosodva az arcocskája.Az egyik SZMK-s anyukával mindjárt újságolták is,hogy Petrus CÁPA lett.
Ez azt jelenti,hogy jól megy neki a vízi létezés.Felmérték őket,és 3 csoportot alakítottak ki.A kismedencében tanulnak a BÉKÁK,aki nem rendelkeznek úszástudással,és most kezdenek ismerkedni a vízzel.
DELFINEK lettek azok,akik tudtak siklani,de kevésbé magabiztosak.CÁPÁK pedig azok,akik "átúszták" a nagy medencét.Igazából át kellett siklani rajta,hozzá valami kis lábtempót használva.Petrának ez gondolom könnyen ment,hisz víz felett tud mellúszásban úszni,nem is kis távokat.
Elmesélte a csajom,hogy nagyon izgult,amikor sorba kellett állni,és várakozni arra,hogy bemutassa mindenki a tudását.Nagyon fontos volt neki,hogy melyik csapatba kerül majd.Hiába,ő ilyen kis teljesítmény szorongó..Nem laza,ha virítani kell..Majd megedződik!
Azt mondja,hogy a tanítónénik mindenkit megtapsoltak.Nagyon büszke,ha megdicsérik.
Ráadásul nem semmi úszósapija van,amit szintén elismeréssel öveztek az ott lévő felnőttek.
Jó lesz ez az úszás is!Itt is megvan a sikerélmény.

Atesz pedig 3 alkalommal volt a héten judo edzésen.Van már ruhája is,megvettük.Nagyon komoly benne,de sajnos nem tudom megörökíteni.(A gép már be sem kapcsol.)
Ma másfél órás edzés volt.Most csak vittem már,nem ültem be megnézni.Érdekes,most pikk-pakk át tud öltözni olyan sebességgel,amit az óvodai élet során még sosem tapasztaltam.Felvette a ruháját,és beállt a sorba a többiek közé.
Amikor mentem érte,az edző odajött,és referált róla.Azt mondta,nagyon ügyes fiú,kitartó,lelkes,igyekszik,figyel,utánoz.Büszke is voltam rá nagyon!
Este azt mondta,10 év múlva már mester lesz.Úgy legyen!
Végül egy pár nappal ezelőtti kép,mely Szabcsit mutatja be,Petrus úszósapijában.Ő még csak így vesz részt a sporttevékenységekben.
Nos,a gép meggondolta magát.Bár elég alaphangon,de készít képeket.
Íme a leendő mester!

2010. szeptember 16., csütörtök

Elmélkedős

Nemrégiben valaki azt mondta nekem,hogy majd ahogy "öregszem" évről-évre, évtizedről-évtizedre másként fogom látni a dolgokat.Van benne valami.Ma ilyen elmélkedős napom van..
Sokszor úgy érzem,hogy 22 évesen,naiv hittel,kezdő felnőttként bátrabb,nyitottabb voltam.Naivabb.
Nincs semmi gond,vagy baj...csak változom.Érek..Talán későn teszem.
Amikor tini voltam,volt idézetes füzetem.Oda gyűjtöttük a nekünk tetsző idézeteket életről,halálról,szerelemről..
Máig emlékszem egyre.Arra nem,hogy kitől származik,de a szövegre igen.

" Most akkor milyen a világ?Olyan amilyennek mondják,vagy amilyennek látom."
Közel 35 évesen sem tudnék válaszolni erre.
Sok hatás,tapasztalat ért az elmúlt időszakban.Mióta visszatértem a felnőttek,a munka világába.7 évig otthon voltam ugye,és a babaillat,pelenkacserék játszották a fő szerepet az életemben.Volt ezen idő alatt nagyon nehéz időszak is.
Mégis,a gyerekek naiv,tiszta világa volt.
Aztán visszatértem a felnőttek közé.Felnőttek?
Néha értelmeznem kéne a szó,szó szerinti jelentését..
Nem tudom..
Sokszor azt gondolom,hogy milyen jó is nekem,hisz a munkám zömét gyerekek között töltöm el.Velük,és köztük.Imádom,amikor az öltözőben óvónéninek titulálnak,és kérik a segítségemet az öltözéshez.Vagy amikor őszintén örülnek nekem,mesélnek,beszélnek vég nélkül.Nem játszmáznak,nem köntörfalaznak,nem titkolnak semmit. Jó nekem,hogy köztük lehetek.
A felnőttek világa sokszor döbbent meg.Nem tudom,hogy ki,mit,miért tesz,mond,csinál.
Talán furcsák ezek a mondatok,de oly sokat gondolkodom manapság.
Ma,egy Petrus osztályában eltöltött,rendkívüli szülői értekezlet indította el bennem a gondolatok fonalát.A részletek nem is lényegesek.(hosszú,tekervényes ügy)Egyszerűen csak furcsa,nehéz,és érthetetlen.Mátrix.Az érdektelenség,a nehézkesség..sok dolog.
Nos,nem tudom.
Nem értem.
Amikor a választási plakátokat olvasom,más sem csöpög róluk,csak a másik párt,az ellenfél ócsárolása,a vele való riogatás.
Miért nem mondják azt őszintén egymásnak,hogy gyerünk gyerekek,fogjunk össze,hogy mindenkinek jobb legyen.Gyertek,csináljunk valami világraszólót együtt!
Nem mondják..Fröcsögnek.Épp ez megy kicsiben is,nagyban is.
Azt hiszem volt idő,mikor nem jól reagáltam én magam sem.Sem emberekre,sem szitukra.Talán ez az időszak is egy érési periódus volt.No nem arról van szó,hogy most aztán kibomlott a virágom,de igyekszem.Talán épp ezért válik minden egyre furcsábbá.
Mi van velünk?
A nyáron..az a fickó,aki kitolta a kocsinkat a kátyúból... Talán semmi összefüggés nincs,de mégis oda vezetem vissza a szemléletem változását.
Miért nem teszünk magunkban rendet,és közeledünk őszintén,nyitottan a másik ember felé?Miért ez a sok furcsa klisé, sok rossz sztereotípia? Miért ilyen nehéz a lényeg,ami sokszor olyan egyszerű.
Tudom,zagyva vagyok magam is.Most lubickolok a zagyvaság mélyén,ami a világot illeti.
Egy valami megnyugtat,úgy gondolom egy ideje elég tisztán látom a magam életére vonatkozó lényeget,utat,szabályt,célt..Talán ez a legfontosabb.Biztonságot ad ott legbelül.
Felnőttek,mert felnőttek?
(Bocsánat,de néha kell ilyen is..)

2010. szeptember 14., kedd

A nagy sportválasztó nap

Na nem az igaz sportválasztó napról van szó.Ez csak a mi kis,családi sportválasztó napunk volt....mégpedig tegnap.
4-re RSG-re mentünk a város egyik iskolájának tornatermébe.Igazából felmérés volt a dolog.A "néni" megnézte Petrus adottságait.Én persze csak lestem,mert ilyenkor döbben rá az ember,hogy mikre képes a gyereke.Mi ugye nem kérünk alapból,a mindennapi élet során ilyen atrakciókat a csemetétől.Megy neki a spárga,ezt mondjuk tudtam.Le tud úgy hajolni terpeszülésben előre,hogy a karjait kinyújtja,és a orrát leteszi a földre.Ez azért nagy dolog,mert Petrának van a világ legpiszébb orra.Megcsinálta a hidat úgy,hogy a néni totál felhúzta,és a lábai közé tolta hátra a fejét.Na,itt már rezgett a lábam..
Az értékelése alapján nagyon jó adottságai vannak a csajnak,és látszik,hogy van valami kis előképzettsége is.Nem kell a kezdő csoportba mennie,mindjárt bekapcsolódhat a haladóba.
Három gyerekkel felszerelkezve átvágtattunk a város egy másik iskolájának tornatermébe,ahol Atika judo edzése kezdődött.Barátaink két fia jár ide,de ők már a haladó edzésre.Ők mesélték,hogy nagyon jó,színvonalas edzésekről van szó.Atika megrettent kicsit,már majdnem visszakozott,hogy be sem megy.Végül apa egy kis telefonos segítséggel rábeszélte.Bement.
Mi ezt is végignéztük.Nagyon jó volt!!!Jó volt a hangulat,de szigor is volt.Egy 4 éves kislány volt,a többiek mind fiúk,és kb. a felső tagozat 7. osztályáig.Ők a kezdők.Sok klassz játékot játszottak,sok mozgáskoordinációs ,fejlesztő rész is volt benne,pl. tükörjáték,irányok stb..Az edző lassan vezette fel,és a játékból indította a gyakorlatokat.Bátor ugrás,szabadesés stb..Ati nagyon jól utánozott mindent.A hátra bukfenc is elsőre sikerült neki,bár utána egy előre bukfenccel vissza is tért a kiinduló pontra.
Volt egy kis "földharc" is.Az egyik gyerek hasra feküdt,és a társának meg kellet akadályozni,hogy felálljon.Ati egy elsős kisfiúval állt párban,aki már egy éve jár.A kisfiú próbált felállni.Ati pedig úgy ösztönből követte,gyors mozdulattal rákulcsolta a lábait a derekára,átfogta a kezével a srácot,aki végül nem tudott felállni.Az edző is meglepődött,mert most volt ott először a fiam.Mondta is neki,hogy Ati,legközelebb te tartod az edzést.Ösztönből csinálta,de olyan igazi mozdulatnak tűnt.Ledöbbentem,hogy milyen gyorsan reagált.Öltözés közben a tej is megalszik a szájában,olyan lassú..
A következő feladat pedig az volt,hogy a hason fekvő gyereket kellett felfordítani az ellenfélnek.No itt a tapasztalt elsős egyből felfordította Atikát.
Ati nagyon boldog volt,nagyon tetszik neki a dolog.Hazáig le sem lehetett lőni,és alig várja a szerdát,hogy újra menjen.Petra pedig kétségek közé esett,mert bizony a judo is tetszik neki.Kettőre nem járhat,főleg,hogy közel egy időben vannak az órák.Itthon mindjárt gyakorolták is egymáson,amit láttak.Atika megakadályozta Petrát,hogy felálljon a földről.
Jelen helyzet szerint Petra az RSG mellett döntött.Én meg egyik sulitól a másikig száguldozom majd a srácokkal.Szabi meg ugye hozta a formát.Majdnem beállt ő is a judora,de a plüss macival feltétlen megdobálta a srácokat.Ki tudja, hogy ő majd mit választ..
Már csak nekem kéne valami mozgás..
Az erőművészekről pár vacak kép.A gépünk megadja magát..
Apa arra tanítja őket,hogy egyenes könyökkel nyomják ki magukat a kezében.


2010. szeptember 10., péntek

Alakul már..

tulajdonképpen minden.
Másfél hét alatt körvonalazódtak a munkás hétköznapok.
Úgy tűnik,hogy működni fog a gyermekek ebéd utáni hazatérése.
Szabi ugyan elég álmoska,így hamar ágyba is dugom itthon.Így viszont vidáman,itthon ébred és jóval többet vagyunk együtt mindannyian.
Szeretem azt a jelenetet,amikor megyek érte és uzsonnával a kezében totyog kifelé.
Szégyen,vagy sem,de az intézményes étkeztetéssel egyik gyermekem esetében sem veszem fel a versenyt.Mindegyik imádja.Szabi ezen másfél hét alatt is képes volt hízni.Visszatérve az uzsonnára..Rögtön ebéd után elfogyasztja.Azt mondják aranyos,eszik,játszik,dumál,kis WC-be végzi a dolgát,nem ám bilibe.
A reggelek legédesebb jelenete,amikor a két nagy rohan a bölcsi ablakához,hogy a csoportszobában meglesse Szabit.Petra még most is alig látszik ki a nagy,rózsaszín táska mögül,ahogy ott kukucskál.
Atesz..Rövidke szünet után visszatért az oviba.Hihetetlen még mindig,hogy nagycsoportos.Már a "dombon" játszanak fenn,ami nagy szó,mert ugye az a nagyok területe.Ebéd után vidáman szalad ki hozzám,gyakran még a fogkrémes fogmosóeszközt is otthagyja,úgy siet.Egyébként a tempója hagy maga után kívánni valót,mondjam azt,hogy gyakran megalszik a tej a szájában,amíg felöltözik.Ami pozitív,már nem az áldozat szerepkörében "tetszeleg".Jóval határozottabb,vagányabb lett.Olyan nagyfiús.
Petra..mindig megdöbbent,hogy a gyerekek pillanatok alatt mennyit képesek változni. Elmondhatom ugyan,hogy gyerekek között vagyok az életem minden fontos területén,mégis..
Augusztus végén még olyan kis keszekusza írásképe volt,hogy bizony féltem kicsit a másodikos vonalazású füzettől.(Szűkebb sortávval rendelkezik,mint az elsős.)Nem is nagyon igyekezett pl. a K betű írásánál,hogy a részek pontosan illeszkedjenek,bár a biziben az szerepelt,hogy írásképe tetszetős.
Pár nap alatt gyöngybetűk lettek a keszekusza betűkből.Önként,dalolva gyakorol,jelentkezik,lelkes.Hozza az olvasókönyvet,és olvas,olvas..gyakorol.Tavaly sokszor csak könyörgésre volt hajlandó a táskához nyúlni,miután az első pár hónap varázsa lecsengett.Sokat számít,hogy itthon tanul,ha elakad tőlem kérhet segítséget..
Már csoportokban is dolgoznak, előadják együtt az olvasmányokat..stb.Tetszik neki.Úgy tűnik,hogy a kapcsolataiban is nyitottabb lett,jól érzi magát.Imádom,amikor azt mondja,hogy:
Ma is jó napom volt anya!
A különórák tekintetében is változások mutatkoznak.Hétfőn-szerdán RSG-re fog járni,kedden-csütörtökön pedig a suli művészeti iskolájában rajzra.
Az önkormányzat fizeti nálunk a másodikos évfolyam úszás oktatásást,így a testnevelés órák keretében,péntekenként úszásra fognak menni.Nagyon várja már ezt is,bár a mellúszást ő már közel tökéletesre fejlesztette a nyáron.Ennek azért is örülök,mert az egyetlen sport,amihez valaha is tehetségem,affinitásom volt,az az úszás.Örülnék,ha ő is szeretné.
Én pedig élvezem a munkám,és jól érzem magam ott,ahol most vagyok!Örülnek nekem,olyan otthonos,családias a dolog,ami nekem nagyon hiányzott!
Ráadásul a konyha is alakul,leszámítva azt az apró malőrt,hogy az átszerelt,apa által felújított csapot kinyitva,ázott a frissen festett fal a mosogató mögött.Na nem az ő hibájából,hanem mert a csaptelep kicseréléséről lebeszéltem,mondván,hogy nem bírok ki több szerelést.Úgy tűnik ki kell bírnom,de ha minden igaz,vasárnap már lakás formája lesz az otthonunknak.
Nos,így döcögünk,de nekem nagyon tetszik!

2010. szeptember 7., kedd

Maci

A gyerekek ma előszedték a nagymamám által horgolt,igen viharvert fehér kutyust.Egy lába van már csak meg,de az sem szervül a testével..Majd renoválom,végül is 30 éves kutya legalább.
Ennek egyenes következménye volt,hogy a gyerekek a horgolással foglalkozó oldalakon kívántak,horgolt játékokat megtekinteni.
Rátaláltak erre:

Fehér maci

Petra totálisan oda volt érte.Mindezt este 6 óra körül.Ő szeretne egyet,mert holnap már vinné is a suliba.No,mint tesz ilyenkor egy anya? Nekilát!
Most lett kész.
Petra még lefekvés előtt is elmondta,hogy amint kész lesz a maci,úgy azonnal fektessem be mellé az ágyba.
-Tedd oda mellém Anya!
Na,több sem kellett nekem,már láttam a reggeli ujjongást,amikor felfedezi.
Sajnos sorozatot nem tudok egyszerre kivitelezni,így látom,hogy pl. Szabi el fog keseredni,hogy neki még nincs.Előreláthatólag most pár napig medvéket fogok horgolni.Nem olyan csodálatos darabok lesznek ugyan,mint az ott a képen,mégis valami kis örökség,lásd a 30 éves kutyát.A nagymamám is nekilátott az örömömért.A gyerekek pedig az egyszerűbb,de anya által gyártott daraboknak örülnek igazán.



2010. szeptember 6., hétfő

Első..

Petra megkapta élete első,igazi ötösét.Versmondásért járt,amit hamar,és könnyen megtanult. A nyáron volt benne egy kis félsz,mert másodiktól ismét osztályzásara kaptak lehetőséget a pedagógusok.Szerencsére nagyon lelkes,és bár nem akarom elkiabálni,de úgy látom jót tesz neki,hogy nem napközis.Önként,dalolva gyakorol,olvas..stb..Mégis más azért anyával,itthon.
A kislány,aki mellett ül határozott,lelkes,szorgalmas nőci.Mindezek mellett sokat jelentkezik,magabiztos.Nos,ahogy Petra fogalmazta,jó hatással van rá,így ő is többet jelentkezik,bátrabb.(Nem is értem,itthon maga a megtestesült nagyszájúság.)Ma a táblánál is megoldott varázslatos piramist matekból.A tanítónéni meg is dicsérte,hogy nagyon ügyes volt.
Jól indul neki ennek a tanévnek.Reméljük így is marad.
Ateszka már kevésbé,mert úgy indította a nevelési évet,hogy hasmenés következtében,hétfőn 10 órakor haza kellett hozni.Ez persze erősen összefügg a tegnap elfogyasztott csoki,chipsz,torta mennyiségével.Eldugtam én a zsákmányt előlük,melyet a nagyszülők hoztak édesség gyanánt.Sajna nem vettem észre,hogy két szatyornyi nyalánkságot fogtam csak össze és a harmadik Ati gyomrában landolt..Atika édesség kapcsán nem ismer határokat.
Egy nap szabi(nem a legkisebb,azért is a kisbetű) ide nekem..Reméljük a holnapi nap elég lesz arra,hogy kiheverje ezt Atesz.
Jelentem,a konyhának enyhén barackvirágos színe van.Apa is ezen színben játszik,nem csak a ráhordott réteg miatt,hanem a felkent,és leesett ,újraglettel sorok miatt is.
Ma,amikor szülőire indultam a sógornőm megkérdezte,hogy tudom-é azt,hogy a lábamon barackvirágszínű foltok vannak.Nem,de jól ment a rajtam lévő cipőhöz!Amúgy kész vagyok a festéstől!!!Tegnap ki is borultam.
Bánatomban horgoltam... persze éjjel.Eddig még ez tetszik legjobban,bár lehet,hogy már elég is lesz a sapikból.Mégis,annyira jó a színe is,mintája is.Kapott egy halványsárga szalagot a szélébe,így igazán romantikus lett.Kép nem készült,csak így snassz.(Miután Apa ezt,az alig 3 hónapos fényképezőt is leejtette tegnap a kőre,már nincs mit mondanom a dologról.Ezért a gépért mondjuk nem kár,az elődjéért az volt.Mindenesetre most még vacakabb képeket csinál,mint azelőtt.)



2010. szeptember 5., vasárnap

40

A bátyám férfikorba lépett,ahogy Ákos énekli a 40. születésnapi turnéja egyik számában.
Nekem ugyan még mindig gyereknek tűnik.Máig az a kisfiú,akinek ujját a kályhacsőhöz nyomtam,és aki kitekerte a babáim lábát bosszúból.Aki nem csípte a puszimat,amikor kiskamasz lett.(Megjegyzem,ezt máig megjátssza.)Aki később a hátán cipelt,amikor fogyasztott,mint sportoló.Aki később árnyékként kísért a diszkókban,hogy vigyázzon rám.Ezer emlékem él a gyerekkorunkról.
Manapság néha hősként vigyáz,akár 5 gyerekre is,ennek minden járulékos körülményével együtt.(bepisilés,bekakilás)
40 év..hihetetlen!
A keresztfiam pedig 3 éves lett.Ez szintén meglepő,mert olyan ,mintha tegnap született volna.
Az ünnepek nálunk így,egyszerre zajlanak,ebből kifolyólag a gyertyák is jól néznek ki a tortákon.Ma épp egy 403. szülinapot ünnepelt a család.







2010. szeptember 4., szombat

Helyzet..

Nos az eldurvult,legalábbis ami a lakás állapotát illeti.
Tegnap kipakoltam az összes csetrest az összes konyhaszekrényből.Egyedül voltam a 3 gyerekkel.Miközben a teáskészletet szedtem le,Szabi a lábamnál üvöltött,ölelgette a sípcsontom tájékát,rángatott.A szék pedig igen ingatag volt.Percenként pisilt,ivott,közben bőgött.Sajnos a papírdobozok számát tekintve vacakul állunk,így egy csomó cucc szanaszét hever a nappaliban.Ilyen pl.a kuka is.A gyerekek meg tábori körülmények között,mégpedig a dohányzó asztalnál költötték el ebédjüket.Szabi nem törölte meg a száját, sőt az anyja sem törölte meg neki.Szépen ugrálni kezdett a kanapén.Oda bezzeg beletörölte a szétmázolt rizsszemeket.Mondjuk ez még semmiség,ha úgy jobban körülnézek..
Pedantéria csendben sír a lelkem mélyén.Ezt én nem bírom.
Apa allergiás.Glettel,csiszol,tüsszög..és dicsér mindenkit...meg csókoltat.Felvette egy maszkot,és úgy nyomul,mint valami glettelő orvos.
Átmentem a bátyámékhoz a létráért.A sógornőm mondta,hogy ma még takarít,én meg csak irigykedtem.Patikai tisztaság hozzánk képest.


Bánatomban éjjel alkottam.Mit is,ha nem sapkát.Naná!

2010. szeptember 3., péntek

Szeptember elején..

Egy kis nosztalgia..

2008.

2009.
2010.


Megkezdődött..Elsején reggel majdnem elkéstünk.Hatalmas forgalom indult meg.A bölcsi udvara feltúrva,csoportok összevonva.Logikus magyar szokás,hogy nem nyáron újítunk fel gyermekintézményeket,hanem szeptemberben.Egyik fogadóban öltöztetni kell,aztán átvinni a gyereket az udvaron(15 fok volt..) majd beadni a másik oldalon lévő csoportszobába.
Az ovi udvara valószínűleg ezen logikus ok miatt,szintén teljesen fel van törve,dúlva.A parkolóban áll a kövezőanyag,így a szülők sem tudnak hová parkolni.Ez azért is jó,mert 3 intézmény áll egymás mellett.Bölcsi,ovi,suli.Miután kimorogtuk magunkat,felrohantunk Szabival együtt a sulis évnyitóra.(Nem volt idő ide-oda vinni,így apa nyakában ült.) A termekben hallgatták a gyerekek az igazgatóhelyettes beszédét. Hideg volt.Petrám először egyedül ült le,mivel késve értünk be.Végül jött még kislány,így volt aki mellé ült le.Majdnem el is sírta magát,amíg egyedül ült.
Kiderült,hogy két új tantermet alakítottak volna ki a nyár során ,melyek nem lettek kész.Osztály viszont van bőven,így két első osztály a tornateremben,és az ebédlőben kezdi az évet.Mondjam azt,hogy szintén magyar valóság..Persze,nem az intézmények hibája ez,így megy..későn jön a pénz..stb..
Évnyitó után elvittük Szabit a bölcsibe.Egy könnye nem volt,simán ment befelé.
A gyerekeket ebéd után hazahozta apa. Sok dolog nem változott.
Szabi szobatiszta volt a bölcsiben is,és megdicsérték.A sok új beszoktatandó kis manó mellett ő már öreg motoros.Azt mondják,tátott szájjal nézte,hogy miért ordítanak,sírnak az újak.
Atesz még reggel,induláskor eltörte a hűtőmágnest,amit az óvónéninek hozott a nyaralásról.Emiatt volt nagy sírás,de az óvónéni így is örült.Ő volt a fogkrémosztó is,ez pedig nagy öröm mindig.
Petra...A tanítónéni is nagyon örült az apró ajándéknak,amit a nyaralásról hoztunk neki.
Az osztály nem változott.Továbbra is akad kiközösítés,klikkesedés,ami már az első nap kiütközött,de már nem csak én kaptam fel nyíltan a fejem. Mások is látták,érezték talán a korábbiakat is..Disney klubot alakított egy csoport kislány,aminek csak azok lehetnek tagjai,akiknek a legújabb Hanna Montana cuccai vannak.Nekünk nincs új táskánk sem pl..
Nem tudom.Ilyen persze mindig volt,mindig lesz..Mégis furcsa értékrend.Aki nem tudja ezeket megvenni,annak egyedül marad a gyereke? Megvehetném,nem arról van szó,de mindig újabbat,és újabbat? Ezért szeressék? Ez szeretet?Mi van akkor,ha valakinek más érdeklődésű a gyereke?
A klubot vezető kislány simán elküldi azokat,akiket nem kíván ott látni maga körül."Menjetek innen.."

Mondtam Petrának,hogy ne mutassa ki,ha bántja ez a dolog.Mosolyogjon mindenkire..Legfeljebb válaszolja azt,hogy nem is akar velük játszani..
Mindenesetre megdöbbenek,bár nem is értem miért.
Benne más érzelmek mozognak.Két kislány is mellé akart ülni,persze ők sem klubtagok.Petra pedig vívódott.A kocsiban azt mondta:
"Ki mellé üljek anya? Nem akarom egyikőjüket sem megbántani.Te hogyan döntenél?"
Nekem ez sokkal jobban tetszik,mint a menjetek innen...Lehet,hogy nem a "mai tempó",de az én értékrendem.
Nos,így van...Van pár kislány,akikkel együtt ő is klubot alakított ma.Velük jól érzi magát,és ez a lényeg.Itthon próbálom nagyon megerősíteni érzelmileg.Olyan kiegyensúlyozott,boldog gyerek.Jó lenne,ha ott bent is így létezne.Én is próbálom felvértezni magam,hogy megértsem mi-miért történik,és ne vegyem anyaként a szívemre.Nem lejátszott dolgok ezek.
Magam is berobbantam az új helyemre.Szerencsére 8 perc alatt ott vagyok,így időben alig van különbség az előző munkahelyhez képest.
Örömmel fogadtak,és tetszik a munka.A gyerekek is örülnek nekem.Dél után egy picivel eljövök,és megyek a gyerekekért.Nincs napközi,nincs bent alvás egyiknek sem.
Petra így folytatja majd az RSG-t,Ati küzdősportra menne.Szabcsi meg örül,hogy egész délután csünghet az anyján.
Apa!Nos,ő szeptember elseje lévén,igazodott a magyar szokáshoz.Szétverte a konyhát!Mindeközben mi könyvet csomagoltunk,címkéket ragasztottunk..Ideális volt az apró szemű por.Történt ugyanis,hogy nyáron szétfröcskölte a kávéfőző a benne lévő kávét.Minden fal kapott belőle.
Apa ígérte,hogy megcsinálja,de hogy épp ezen a jeles napon kezd el glettelni,csiszolni...
Most térdig járunk a porban.KIRÁLYSÁG!