Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2010. február 27., szombat

Rajzfejlődés

Jó alkalmam kínálkozik a rajzfejlődés különböző állomásainak megfigyelésére.Három kicsi manókám különböző periódusokra ad nekem jó példát.
Szabászka a lengővonalas firka korszakában jár.Atika a fej-láb ember korszakát már elhagyva, törzset is ábrázol.Petruskám néhány rajzán már megjelenik a a jelenségszerű valóságábrázolás.
A rajzfejlődés hasonlóképpen fontos állomásokon megy keresztül,mint a gyermekek beszédfejlődése.A lépcsőfokok itt is egymásra épülnek.Ez is egy fontos kifejező eszköz,ezt a pszichodiagnosztika jól használja különböző területek fejlettségének feltérképezésére.
Mi kell az ábrázolás fejlődéséhez?
A világról való tudásunk pontos megfigyeléseken alapul.Így kellően fejlett figyelem,analízis-szintézis megfelelő fejlettsége.A részeket külön-külön,és egészként is látni kell ahhoz,hogy a gyermek az ábrázolás szándékával tudjon rajzolni.Ehhez bizony több év szükséges.Az ábrázolás szándéka éppen ezért úgy 3 éves kor körül jelenik meg általában.Ezt az időszakot előzi meg a funkció öröm vezérelt firka időszaka.A mozgásöröm,funkcióöröm vezérli a másfél-kétéves gyermeket,hogy nyomot hagyjon a papíron,vagy esetleg a falon.A firka alakja szerint sokféle lehet,lengővonalas,gomolyag..Ez a szint kb. a gügyögés fokának felel meg a beszédben.A gyermek gyakorolja a funkciót,egész testével rajzol.Két és fél,hároméves korban válik a firka zárttá.Ebben a korban már megjelenik az ábrázolás szándéka is,de leginkább olyan módon,hogy a megrajzolt
firkát nevezi meg valamiképp a gyermek.Egy nagy gomolyagra pl. azt mondja,hogy ez egy "BÁCSI".Hároméves korban a képérték válik tehát fontossá,ami a fogalmi gondolkodással is összefügg.Sematikus ábrázolás kezdete.
Képzeletszerű rajzolás időszaka,amikor azt rajzolják a dolgokról a gyerekek,amit tudnak,és nem azt amit látnak.Itt lép be az emberábrázolás.(3 éves kor)Először a szétesett elemek jelennek meg(rész),majd a fej-láb ember korszaka.Általában nagyon nagy fejecskét ábrázolnak,amiből rögtön indulnak is a lábak,gyakran kéz nélkül.A megfigyelés pontatlansága, a részek,a szintézis fejlettlensége miatt nem fontosak a részletek..nem jelennek meg a rajzokon. pl. nyak,ujjak,ruházat,haj...Petra,és Ati is soká rajzolta a fej-láb embert.Rengeteg mosolygós, nagyfejű alakunk akad a 3 éves korból.Petránál a buborék kezek,majd lábfejek is csatlakoztak a képhez,jó nagy fülek társaságában.Nagyon édes volt!Ati érdekes mód soká egy lábat húzott csak a fejből,és nagyon gyenge nyomatékkal tette.Apával meg is állapítottuk,hogy ez egy UFÓ faj..
Ezt követi a fej-törzs-láb forma,ami egyre inkább hasonlít az ember valódi képére.(4-5 éves kor)A nyak elég későn ábrázolt rész,hosszú,aránytalan.Atinál nem régen jelent meg,és elég zsiráfosan adta elő.(5éves) Az emberábrázolás összefügg a testséma fejlettségével is.Milyen részletességgel ismeri a gyermek saját testét.
A rajzok az óvodáskorban leginkább sematikusak,nem valósághűek.Átlátszóak(pl. a ház falán át látni a bentlévőket) pl Petra megrajzolta Szabit egy buborékba a képre akkor,amikor a delikvens még pocaklakó volt.Átlátszott tehát,és a buborék is stimmelt.Aránytalanok is a rajzok,a virág akkora ,mint a ház maga.
A kisiskolás kor elejét is ez a logikai realizmus jellemzi,a tudott dolog ábrázolása,a valóság helett.10 éves kor körül érnek meg a gyermekek a jelenségszerű,valósághű vizuális realizmus fokára.
Iskolába lépéskor a rajzok monumentálisabbá,színesebbé válnak.A kéztő csontosodásával,a valóság mind pontosabb megfigyelésével,az írás grafomotorikára gyakorolt hatásával is változnak a rajzok.Kompozíciókat alkotnak,színeket bátran használnak,a kisiskolás korú gyermekek.Ezen ugrást jól nyomon követhettem Petránál,szeptembertől kezdődően.
Atesznál váltásként jelent meg a törzs,és a ruházat az emberábrázolásban.Atesz nem egy túl lelkes "grafomán",aki gyenge nyomatékkal,rossz tartással(csukló,könyök)bár jó ceruzafogással nyomult.Mára sokat fejlődött,és már autókat,kis házat,virágokat is szívesen rajzol.Alap,hogy minden nap rajzolunk,színezünk valamit.Van nagy papírtekercsünk,színezőnk,mindenféle eszközünk.Ezeket Szabi is élvezettel használja,és leginkább gomolyagokat,lengővonalas firkákat rajzol.Az ábrázolás szándéka még nem érte utol,de 21 hónaposan még igen messze is van pl. az emberábrázolástól,ez tuti.(Szerintem minden ennyi idős..)
Petra pedig szárnyal..
Lentebb Ati emberkéje 5 évesen,egy karácsonyfa,és egy hóember mellett.Jól látható a nemek közötti különbség is,mert bizony Petra erőteljesebb lépésekkel haladt a rajzban,ahogy általában a lányok.nálunk ama bizonyos csontosodás is előbb megkezdődik.


Apa és anya Petrától 6.3 évesen..

Sulis Farsang


2010. február 26., péntek

Szőlő készen



A vers,amit mondani fog hozzá,így hangzik:

Szőlő fürtön szőlőszemek,farsang napján szőlő leszek!
Zöld cipő és zöld harisnya,zöld a ruha,zöld a sapka.
Ezer lufi csüng ruhámon,így mulatok majd a bálon!
Hogyha eljössz,megnézheted,nagyot kapsz,ha kineveted!
Bartos Erika:Anna könyv-A kezdetek

2010. február 24., szerda

Napocskám a hős!

Ateszka egy hős,ez már biztos!
Délután a gyerekorvosnál indítottunk,vittem a két fiút.Szabi meggyógyult,ő már szabadult volna a rendelőből,amilyen gyorsan csak tudott.
Atika viszont jól belecsapott a lecsóba.Délután a fejét is fájlalta,meg a fülét is emlegette.Ő amolyan "füles" gyerek,gyorsan begyullad neki.Doktornéni belenézett a kis tölcsérrel,és megállapította,hogy kezdődő gyulladás.Antibiotikumra ítéltetett Atika is.Az óvónéni viszont rendesen kétségbeesett az előadás miatt.Olyat kért,amit amúgy soha.Én pedig olyat tettem,amit még soha.Elvittem Atit a szereplésre.Tudom, ez most talán elítélendő,de én nagyon lelkiismeretes vagyok amúgy ebben,és beteg gyereket egyébként nem viszek közösségbe.Az óvónéni szintén nagyon alapos ezen a téren,és azonnal hív,ha gyanú merül fel betegség kapcsán.
Most viszont kivételes volt a helyzet..Atika is menni szeretett volna,annyit készült és olyan ügyes volt.A szereplés előtt vittem csak be,és mondtam,hogy ne menjen túlságosan a gyerekek közelébe...Tegnap ott lett rosszul,szóval találkoztak így is,úgy is..
Napocska egy hős volt.Ő indította a szöveget és ahogy pörögve,táncolva bejöttek,én azonnal sírni is kezdtem.Amikor meg felcsendült a bátor kis hangja,na akkor igazán meghatódtam.(Szabi pedig amint meghallotta a bátyját,azonnal kiabálni kezdte,hogy ATI,ATI!Annyira cuki volt..)
Ügyesek voltak,és nagyon kis édesek.Gergővel nagyon hasonlítottak egymásra a hasonló frizurával,egyforma jelmezben.
Az óvók is beöltöztek.(A mi esetünkben ugyanis nem csak óvónéniről beszélhetünk ugye..) Soma bácsi szuper volt,nagy volt a derű,amikor megjelent szitakötő(?) formájában.Laura néni katicabogár,Magdi néni kertész volt.
A mi másik két srácunk is jelmezt öltött,Szabi stílusosan katica volt,Petra meg hozott anyagból dolgozott..Pánpéter..
Volt zsákbamacska és tombola is,ahol Atika vigaszdíjként nyert egy forma1-es kocsit.Petra nem nyert a tombolán,így volt nagy sírás ,de nem csak tőle,több gyerek kiborult emiatt.Szabi evett a büfében,választott zsákbamacskát és épp ahogy a többiek,ő is fel szeretett volna mászni a bordásfalon.Meglepetésemre ebben nagyon ügyes volt,felmászott.(Apa végig mögötte állt.)A jelmezével is nagy sikert aratott.Olyan hihetetlen,hogy igazi,aktív résztvevője már a családi programoknak,míg tavaly csak csendes szemlélő volt csupán.
Összességében idén is nagyon jól éreztük magunkat.Otthonos,kisvárosias,biztonságos,ismerős.Ismét ellepett az érzés,hogy milyen jó ilyen helyen élni,egy nagyváros "idegensége" helyett.
Továbbra is szentimentális bőgőgép vagyok,amint szerepelnek a gyerekek én már bőgök is..Nem tudom miért van így,és ahogy nézem mások kibírják száraz szemekkel,szóval velem lehet a gond.
Atika estére ismét nem volt túl fényesen,engem meg gyötört a lelkiismeret.Egész nap pihent,feküdt,és holnapra is ez a terv.Remélem hamar jobban lesz és úgy gondolom,nagyon bántotta volna,ha kimarad ebből!Nagyon büszke vagyok rá!

"Hideg,kopár a világ
Alszik minden kis virág
De egy kicsi napsugár itt is-ott is,csillan-villan
Kemény fagy tovaillan.
Hegy,völgy,domboldal
Élet édes illattal,
Illattal,édessel
Erős napsütéssel!"

Vidám vacsi

A memóriakártya előkerült a számítógép házából,így megvannak a tegnapelőtti képek.
Jó kis vacsit készítettünk a gyerekekkel.Nem saját ötlet,de nagyon jópofa.
Lelkesen tűzdelte mindegyik a tésztát,én meg örültem ,mert ez akár fejlesztés gyanánt sem rossz dolog. :)
Szabi az egész tál virslit magának akarta először,volt is nagy cirkusz miatta.Amikor megkaparintotta mindjárt tömte is,mintha muszáj lett volna.Az elkészült babáknak is sikere volt,bár nem a legegészségesebb állapotukban ették a srácok.
Aznap készítettünk még pogácsát is,ennek köszönhetően az egész lakás morzsában úszott.Szabi nem igazán érti még,hogy a szobában,WC-ben,vagy bárhol máshol miért nem lehet enni.Miért csak a konyhában kéne...?
Így,hogy itthon vagyok most velük,többet alkotunk,főzünk,ami tök jó érzés,csak ne lennének betegek!

Az ötletet köszönjük Mónikának!

Vacsi után fürcsi.Fürdés után Szabi úgy döntött játszik egy kicsit a mi ágyneműtartónkban.A vége alvás lett..

2010. február 23., kedd

Egyre jobb..

A mai napunk fergetegesen vacak.
Atit reggel oviba vittem.Este nem volt épp a legjobb passzban,de amúgy nem is volt konkrét baja,se láza.
Petrával,és szabival elindultam be Pestre.Petra fájlalta a pociját,majd a csepeli gyorsforgalmi úton,ahol nem is lehet megállni,kiállni..na ott hányt egy nagyot.Mindenhol akadt az "áldásból" a hátamon a váltón,kéziféken csak azért,hogy ne részletezzem.Ilyesmi vírus dívik a suliban,bár ő leginkább izgult a mai vérvétel miatt.
Szerencsére hamar végeztünk,és hazaértünk gond nélkül.Semmi baja nem volt a nap folyamán,leszámítva,hogy csökkent az étvágya,és picit köhög.Doktornéni szerint van valami enyhe vírusfertőzése.
Úgy volt,hogy Atiért megyünk egyre lévén,hogy más csoportoknak,más-más napokon van a farsang,így jobb,ha minél kevesebb gyerek marad ott aludni.Nos,nemsokkal indulás előtt hívott is az óvónéni,hogy menjek Atiért,mert lázas,és fekszik a kis heverőn.Nagyon "jó",mert holnap ugye az ő előadásuk következik,és a fiam egy kulcsszereplő,mégpedig egy fél NAP,aki csak a másik felével egész,és a szövege is fél ugye..Megbeszéltük,hogy maximum a szereplésre beviszem majd,előtte meg orvoshoz.Úgy készült,és úgy örült a ruhának is.Szépen mondja a szöveget,nagyon várta a a zsákbamacskát,tombolát.Tavaly is nagyon élvezték Petrával a bulit.
Egész délután feküdt,pedig úgy volt,hogy alkotunk ma,pár szintén lopott ötletet.Atit nem érdekelte,bár ezt maximálisan megértem.
Aztán Szabi lenyúlta az egyik memóriakártyát a fényképzőhöz,és bedugta a számítógép egy nem épp kompatibilis résébe.Az persze beleesett.Több nem kellett nekem se már..Apa szerint ki lehet venni,bár ez legyen amúgy a legnagyobb gondom,csak rajta vannak a tegnapi,igen klassz képek.Tegnap is alkottunk ugye,mégpedig lopott ötletet,virslibabát.Nagyon élvezték!Holnap remélem előkerülnek a képek is!
Szabi legalább jobban van!Holnap csak Petra megy suliba,a két fiú marad.Jó lenne,ha ő nem betegedne meg,mert pénteken neki is farsang,és annyira jó lesz az a szőlő jelmez!
Petra vidított egy kicsit a napon, ismét nagy alkotó korszakát éli.Hajtogat és fest,mindenre kapható.Minden alkotást bevinne a tanítónéninek,hogy megmutassa ,de minimum készítene egyet mindjárt ajándékba is neki.Olyan édes!
Remélem holnap jobb napunk lesz,és az én kis Napocskám jobban lesz!
(Eredeti ötlet)

Koronát is ő hajtogatta egy könyvből,és egyik szabis képemmel díszítette.

2010. február 21., vasárnap

Tavaszodik

Ma egészen jó volt az idő,sütött a Nap.Kinti hőmérsékletet nem néztem ugyan,de jelentősen emelkedhetett.Frontosak vagyunk családilag,ez meg is látszott a napunkon.Én nagyon feszült voltam,ott a gyomromban a görcs,pedig nincs is semmi okom rá.A gyerekek pedig nyűgösek voltak,és nem találták a helyüket.Reggel Petra jelmezeset akart játszani Atival,aki nem volt erre vevő.Volt hiszti,érzelmi zsarolás,minden.Végül Szabit öltöztette be sheriffnek, magát pedig Pánpéternek,ami nekem nagyon tetszett.
Ati a kertbe akart kimenni végre.Hintázni szeretett volna,meg szaladgálni.Ehhez azért még nem volt kellően kedvező időjárás,legalábbis hosszútávon.Elkezdtek szenvedni,és rángatták az ajtót,hogy ők bejönnének.Én épp takarítani szerettem volna...Végül elmentünk egy kört sétálni gondoltam,hogy Szabinak is jót tesz egy kis levegő.A környéken földutak,csupa trutymó,sár minden.Ati konkrétan mindenhol sáros lett,én meg majdnem felrobbantam.Valamit valamiért ugye,jó kis környék ez,csak nincsenek rendes utak,az olvadás meg ezzel jár.
Délután össznépi alvást tartottunk.Rég volt olyan,hogy én is aludtam volna a gyerekekkel.Jól esett.
Aztán alkottunk egy kis lopott ötletet,ami nagyon bejött a srácoknak.Tanultunk Petrával,gyakoroltunk.
Elrepült bizony ez a hétvége is,ami végre legalább azzal kecsegtetett,hogy nem kell már sokat várni a tavaszra.Szabi is javulgat,ami nagy öröm és jó lenne,ha az étvágya is alakulna.Az antibigyót pedig közelharc árán veszi csak be,ez eléggé megvisel mindkettőnket.
Holnap pedig ismét hétfő...

Jelentés+ 21 hónap

Szabi szerencsére jobban van..talán.A köröcskék eltűntek a lábáról,valószínűleg a fertőzés kapcsán jelentek meg,én legalábbis így gondolom.
Azért,hogy ne legyen unalmas,Atinak fáj egy kicsit a füle,meg a feje.Petrának a hasa,és ezzel kapcsolatosan akad egy kevéske hasmenése is.Jó,ez konkrétan azután,amikor vagy 5 gombócot evett meg anyósom töltöttkáposztájából.Szerintem nekem is menne a hasam,sőt fájna is.Mostanában szó szerint zabál..elnézést.Lassan akkora hátsó akad nála,mint az anyjáé..No jó, ez egy kis túlzás..
Szabi..visszatérve.. ráadásul kétszer egymásután esett fejre a dohányzóasztalról,ahová a fülfájós bátyja invitálta.Onnan remekül lehet papírrepülőt elhajítani,főleg amikor az ember tök álmos,meg be is van lázcsillapítva.. Ne adja a jó Isten!Ami egy kisgyerekes családnál akad,az itt minálunk is fennforog tehát.
Szabi elérte a 21 hónapos életkort.Számomra igen megdöbbentő,mert konkrétan olyan,mintha tegnap szirénázott volna velem keresztül,szeretett városkám utcáin ama bizonyos mentőautó,ama bizonyos reggelen.Szinte hihetetlen,hogy 3 gyorsan tovaszálló hónap,és 2 éves lesz a harmadik babánk.
Manócska igen bújós,így 21 hónaposan.Betudható ez a betegségnek is.
A beszéde roham tempóban fejlődik.Egyszerű mondatokat használ.Csomó új szóval bővelkedik.
pl.
Ati mééé sísssz?-Ati miért sírsz?
aszik-alszik
bezász-bezársz
kocsi-kocsi
lesik-leesik
visi-virsli
vigyázz-vigyázz
jó-jó
stb..
Reggeli párbeszéd a nővérével:
-Szabi!Tudod hányan voltunk,amíg te meg nem születtél?
-Nem.
-Négyen,jó?
-JÓ!
Mondhatom jól mulatunk az ilyen mélyenszántó párbeszédeken.
Nagyon édes,segítőkész manó is ez a Szabika.Máig szeret hajszárítóra elaludni.Ma épp a helyére készült vinni az eszközt.A fürdőszobába tért be,pont fürdés után.Nyilván hanyatt is esett a kifröcskölt vízen,ez szinte borítékolható volt.(Nem vagyok elég gyors!)Nem volt elég a dohányzóasztalhoz kötődő manőversorozat.
Imádja a tesókat.Mindent utánoz,amit azok cselekednek,épp ezért kerül néha elképesztő helyzetekbe.
Elég önálló.Etetni nem lehet,csak egyedül eszik.(Sajna mostanság alig...)
Egyedül fel tudja venni a bakancsát,ami elég nagy dolog,mert azzal még én is vért izzadok.
Szeret firkálni,főleg a falra.
Bilivel próbálkozik,de hatalmas sikerekről nem számolhatunk be.
Mindent kipróbál,és megszerez,rendkívül fifikás gyermek.
Írhatnék persze még ezer dolgot.Jó lenne,ha végre meggyógyulna,és újra olyan gondtalan figura lenne,akire öröm ránézni,aki amolyan igazi harmadik gyerek!

2010. február 19., péntek

Szabi beteg

Múlthéten itthon volt Apával,mert hétfőn hívtak a bölcsiből..lázas volt.Apa szinte egész héten nem ment dolgozni,így ő maradt vele .(Nehezen viselem én ezt...)Elvitte dokihoz is,de semmi baját nem találta az orvos azon kívül,hogy az összes szemfoga egyszerre jön.Hamar jobban lett,így jól elvoltak itthon a fiúk,sportboltba jártak együtt stb..Pénteken meg nagyszülőkkel volt a drága,vagy inkább ők Szabiztak itt nálunk.Ezen a héten pedig szépen ment a bölcsibe,mígnem szerda este megint melegnek éreztem.Csütörtökön rendkívüli szervezés mellett tudtuk megoldani a reggelt.Én meg bőgve mentem dolgozni,hogy már megint Apa van a gyerekkel,amikor beteg.Délután volt rendelés,oda már végre én vittem el.Bronchitise van,és antibiotikumot is kapott.Itthon vagyok vele,máshogy nem is lehetne!!!Ma egész délelőtt aludt,és totál elesett volt.Délutánra kicsit jobban lett,de este megint belázasodott.Fürdés után nagy,piros,cakkos szélű,csípéshez hasonló,de tenyérnyi foltokat fedeztem fel mindkét lábán.Hívtam az ügyeletet,hátha az antibiotikumra allergiás.Figyeljem,és amennyiben nőne,vagy több lenne,vakarná,úgy vigyem be.Én penicillin érzékeny vagyok,de az nem így néz ki..
Ma kb. egy fél banánt,és egy félszelet kenyeret evett csak.Inni ivott..Reggelre az ágyát is telehányta szegény.Szerencsére ritkán beteg,,de nagyon rossz így látni!
Nehéz ez,amikor az ember dolgozik.Számítanak rám bent is,mert egy kolléganő eltörte a kezét,és még őt is helyettesítjük..Nekem ráadásul csoportos foglalkozásaim vannak,ahol nagy a létszám.Nem lehet,vagy nehéz lemondani a gyerekeket.Hívtak is ma délelőtt,nem is egyszer.
Úgy gondolom nem sokszor hiányoztam,de vannak helyzetek és akinek kicsi a gyereke...
Remélem,hogy a nagyok nem kapják el,mert jövőhéten össznépi farsangozás lesz.
Petra olyan drága volt látta ,hogy ideges vagyok.Gondolta,hogy ma tuti nem fogok vele "alkotni".Erre nekilátott ő maga.Láttam én,hogy levette a zokniját..Többet ennél nem,mert azt megtiltotta.
Készített nekem talpakat,kezeket,ahogy tőlem látta.A szín is stimmel nagyjából,az irányok nem pontosan.Egy vacak ollóval körbe is vágta,és fel is ragasztotta.Majd ráírta,hogy "szeretlek anya"
Autentikus pszichológus a lányom,mindig tudja,hogy milyen terápiában részesítsen.

2010. február 17., szerda

Szőlő

A farsangi szezonnak lassan vége..általában.Nálunk még kitörőben van a dolog,mert a város intézményei viszonylag késői időpontban szervezik ezen rendezvényeiket.
Mindkét nagynak jövőhéten lesz a mulatság.Atiék ovijában a szokásokhoz híven előadásokkal készülnek.Ilyenkor van büfé,tombola stb..Atikám egyik kis barátjával közösen játsza majd a NAP szerepét.Jelmezt az anyukatárs segítségével intéztünk.Péntekre lesz kész a kis sárga overál,ami elé kartonból egy fél-fél napocska kerül.Így adják ki majd az egészet.
A "szabad" farsang pedig a hétvégére esik itt is.Ilyenkor abba öltöznek a srácok,amibe akarnak.Mi a sárga overállal tervezünk valamit.Jó alap Micimacihoz ,vagy kacsához.Mindkettő tetszik Atinak.
Petra Anna,Peti és Gergő könyvek egyikéből választott jelmezt.Amikor először olvastuk ezt a részt,ő azonnal kijelentette,hogy ő is "ez" lesz a következő farsangon.Máig ragaszkodik a tervéhez.Mára a kedves szomszédasszony el is készítette az alapokat.(Varrónő a lelkem,mert ugye én erre azért mégsem vállalkozom.)Én megvettem a kiegészítőket.(A rögzítő szalagból mindjárt keveset is,így abból még pótolni kell,különben tényleg gyér lesz a fürt..)Petra csak úgy ragyogott,amikor Kata áthozta a jelmezét.Klassz kis ruhát varrt,és megdicsért,hogy jó anyagot választottam.Én kiegészítettem a sapit pár pipatisztító kaccsal.Holnap készítünk levelet is a sapira,mégpedig dekorgumiból.Végül Petra rávett,hogy fújjunk fel néhány szőlőszemet.Így kicsit ugyan gyér fürt lett belőle,és a szemek nagyságát is figyelni kell majd..mégis nagy volt a boldogság.Nekem is nagyon tetszik,klassz lesz!Van ugyan 3 tündér jelmezünk,tavaly az volt a sláger.Ez most mégis újdonság lesz,egy szép,nagy,zöld gyümölcs..Kell még zöld harisnyát is vennem,ez talán nehezebb lesz minden eddigi kelléknél.
Így alakulgatunk.Szabi még nem öltözik,mert náluk nincs még farsang.Ő csak maximum légynek..este a kádban..

2010. február 16., kedd

Eljött az az idő...

..amikor az esti mesét Petra olvassa.Az Anna,Peti és Gergő sorozatból remekül olvasgat.Ismerős szöveg és egyszerű is,mégis nagyon büszke vagyok rá,hogy egy egész történetnyit végigolvas.Néhány betűt nem ismer még(lassan végig érnek az összes betűn)olyankor tőlem kér segítséget a tekintetével.Felvettem,de sajna valamiért nem tudjuk módosítani a felvétel maximális időtartamát,így csak egy perc.Ez délutáni olvasás,a fényviszonyok miatt.Ma este is ő olvasott,és nagyon ügyes volt.
Ma hazajött a napköziből,azaz apa elhozta,mert itthon volt.Együtt készítettük el a leckét.Olyan jó így.Sokkal többet tudok segíteni neki,és lelkesebb is szerintem,mint amikor bent kell tanulnia.Jó lenne,ha minden délután együtt tanulhatnánk.



szólj hozzá: Olvas

2010. február 15., hétfő

Ennél édesebb?

Már csak az lehetne,ha mindhárman így összebújnának.Azt hiszem Szabinak is kell egy oroszlán(a nyolcszázmillió maci mellé) hisz mindkét nagy azzal alszik.

2010. február 14., vasárnap

Atika bulija+hétvégi ez+az

Elég mozgalmas hétvége áll mögöttünk.
Volt itt kérem szépen minden.Kezdjük azzal,hogy Atika rég halasztott szülinapi zsúrja megrendezésre került.A meghívottak létszáma csekélyebb volt,mint Petra esetében,de ez betudható a nemi,és a korosztálybeli különbségeknek.Egy férfi ugye nehezebben köt barátságot,mint egy nő,de az a barátság akkor igazi,mély,férfibarátság lesz. Így az oviból volt itt néhány kisfickó,meg egy kiscsajszi,illetve az utcából egy nagyobb fiúcska,na meg az imádott unokabátyó.Páran le is mondták a bulit betegség,és programok miatt.A társaságot kiegészítette Petrám szívbéli barátnője,akivel remekül elfestegették egymást,szigorúan tündér jelmezbe bújva.
A srácok jól érezték magukat,bár a szervezettebb játékokból nem igen kértek.Erre készültem is,és nem volt olyan nagy repertoár,mint Petránál.Hiába,ők még kisebbek,így leginkább szabadon játszottak együtt,autóztak stb..Volt azért WC papír múmia,és utána tengernyi WC papír,rajzoltak is valamit,bár erre Szabi volt csak igazán jól motivált.
Petrám Petra nevű barátnőjétől nagyon jópofa ajándékot kapott Ateszka.Játékborotvát habbal.Rögtön neki is állt borotválkozni,azt hittem megzabálom.Felrémlett előttem az,amikor majd valóban elkezd borotválkozni,tuti sírni fogok.Azóta apával együtt végzik az arcszőr eltávolítását a tükör előtt.Ati még jön is,hogy nézzem meg micsoda sima lett az arca.(Mintha lett is volna ott valami.)
A buli tehát jól sikerült,itt volt Bencus is,aki ugye a legjobb barát,meg Gergő,akivel közösen lesznek napocskák a farsangon.Amíg a fiúk buliztak,addig Gergő anyukája nagyjából elkészítette a jelmezüket is.Hálás vagyok érte,mert én nem lettem volna ilyen kreatív.
Akadtak vidám kedvű apukák is a bulin,akik a szülinapi kalapot csőrként,a tündér jelmez részeit pedig fejdíszként használva szórakoztatták a jónépet.
Petrusom végül elment a barátnőjéhez aludni.Ilyen még nem volt.Összepakolt ,és ment is.Hiába,még csak hét éves,de alig látjuk hétvégén.Mi lesz később?
Ma hozták haza,készítettek képeket is az ottlétről.Jobb,hogy csak képről láttam a dolgot.A létező összes ruhát szétdobálták náluk,és fel is próbáltak mindent.
A mai délelőtt takarítással telt.Reggel a mellékhelyiség foglalt volt,így Atika a bilire kényszerül ráülni.Szabi ezt látva levette a pelenkáját(!)és ő is követte a bátyókát,azaz ráült a bilire.Még jó,hogy Atikának volt elég ideje kiönteni az eszköz tartalmát.Végül persze nem a bilibe pisilt a törpe,hanem a gyerekszoba ajtajába,de oda se neki.Pelenkát visszvenni magára nem igen volt hajlandó,így alakult a baleset.Takarítást említettem az imént.Szabi igen csak ölbebaba volt,így nem haladtam.Elővettem a rég használt mei tai-t.Örült neki,sőt majdnem elaludt benne,hisz ment a porszívó is.Jó lenne,ha tavaszodna,talán még tudnánk használni az eszközt.
Petra ebéd után jött haza,nagy nehezen váltak el egymástól a lányok.Volt sírás -rívás,ismételt arcfestés,melynek következtében kisebb szőnyegmosási manővert is végre kellett hajtanom.
Délutánra pedig Petra névnapra volt hivatalos.Kicsit késve érkeztünk meg,és az arcán akadt egy kevéske festék is. A társaság egy kis nevetéssel jutalmazta külalakját,ami miatt jól be is sértődött.Végül azért felengedett,és játszottak egy nagyot a csajokkal.Mi anyák egy kávé mellett dumálgattunk.
Úgy volt,hogy este moziba is megyünk apával,mert ugye Valentinnek napja van,de a sógoromék parkettáztak. A program sajnos halasztva lett.Avatart szerettem volna megnézni,már jegyet is foglaltunk rá.Hiába,lassan lejár a Karácsonyra kapott két mozijegy,ami márciusig váltható be.Amikor anno láttam rajta a dátumot,rögtön tudtam,hogy nekünk talán ez a három hónap is kevés lesz a moziba eljutni.
Este hét körül Petrámnak eszébe is jutott,hogy nem vágtam össze az esedékes borítékos feladatait az olvasáshoz.Micsoda égés,hogy ezzel mindig épp én maradok el..így ollóztam vagy másfél órát,míg Szabi kitartóan rángatta a hűtőt,amire közben zárat tettünk.Apa persze megkínálta ezzel-azzal,de mindenre NEM volt a válasz,és kiabált tovább a hűtőnél,hogy"NETOOM!"..kinyitni..
Jaj,majd elfelejtem!Délután polcokat is pácoltam az udvaron.Fürdőbe lesznek,és dió színt kaptak.Végül a dió melír is bejátszott,mert a hajam összeragadva meredt az égnek,a karomról meg ne is beszéljünk.(nem is kell ide fodrász kérem,oda úgy is csak félévente-évente jutok el..)
Valentin..mozi nem volt,de ajándék igen.Ugyan nem tekintjük igaz ünnepnek eme napot,és nem is szoktunk nagy flancot csinálni ebből.Idén viszont másként alakult.Kaptam egy szép ezüst gyűrűt,amiben zwarovszki kristályok vannak.Mostanában szeretem az ezüstöt.Apa meg egy nyakláncot kapott tőlem.
Jó kis hétvége volt,bár pihentetőnek ezt sem mondanám.





2010. február 11., csütörtök

8 kérdés

Nyernék a lottón?

Először is sok-sok alapítványt támogatnék,akik beteg gyerekeknek segítenek.
A tágabb családomat támogatnám belőle.
A gyerekeimnek megadnék mindent,amit eddig esetleg nem sikerült.(Értsd itt a sokkal több időt pl. Nyilván nem "így"járnék dolgozni...)
Kifizetném az összes hitelünket,egy nagyobb házat vennék,nagyobb kerttel.Rengeteget utaznánk..
Alapítanék egy új szemléletű,klassz magániskolát.

Rossz szokás

Nassolás

Koffein

Imádom a kávét!Reggel úgy indul a napom,és még egyet iszom dél körül.Szeretem a kávé illatát is.Leginkább hosszú kávét fogyasztok.

Szín
Erős befolyásoltság hatására, egy ideje a babarózsaszín,és a "babakék" a kedvenc színem.Szeretem a bordó színt,és a sötétszürkét is.

Mi van most rajtam?

Farmer, fehér-szürke csíkos felső,zöld kapucnis kardigán.

Háziállat

Tengeri malac."Valami" faj állat,szóval nemesített,tenyésztett darab.Petráé eredetileg,de mára nem sokat törődik vele.Apa totál allergiás az állatra,így volt már pár csata miatta.Ma takarítottam,eme nemesebb része is nekem jutott.Amúgy édes,jófej,szép állat.Elég sokat szemetel.

Tíz év múlva?
Nem tudom,az még nagyon messze van.Ilyen távlatokban nem szoktam gondolkodni.Remélem minden e legjobban alakul!

Legutóbbi jó élmény

Inkább sok hétköznapi,apró öröm akad.Szabi este totál mogyorókrémes fejjel(palacsintát evett) közelről az arcomba vigyorgott,és adott egy puszit!Ez volt a legutóbbi.

Továbbadom:
Krisztinek
Rikának
Bettiéknek
Krisztinek(MANÓ)
Szilvinek
Kitnek