Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. október 31., szombat

Képekben...

Szülőségről..időről..



Igazi Abba rajongónak mondhatom magam.
Minden kirándulásunkra válogatok egy-egy összeállítást,amiről aztán egy-egy szám vezeti is az út hangulatát.
Most is sikerült egy igazán szépet bekeverni a számok közé.
Már a Mamma mia c. filmben megsirattam,de rendesen. Nagyon szép a szövege,és egyre inkább látom,hogy mennyire igaz..Akkor is eszembe jutott,amikor azt a nagy iskolatáskát először felvette a hátára reggel..
Aztán ott vannak a filmben az esküvőre készülő jelenetek.A puszi a vérző lábszárra,a köröm festés..Menyasszonyi ruha felvétele..az a klasszikus jelenet..
Ezt dúdoltam magamban,miközben Petrus átúszta mosolyogva a medencét.Talán túlzó párhuzam,de ez is egy újabb lépés..
Szerintem gyönyörű...

2009. október 27., kedd

Hévíz

Őszi szünetelünk...
A vakmerőek..ismét 3 kisgyerekkel.
Az egyik jobbra nyüsszög,a másik balra,a harmadik meg rendszeresen földhöz veri magát! :)
Így pihentető csak igazán!
Szabász hozta a formát,és be is lázasodott.Valakinek ugye alakítani kell minden utazáson.(Na jó,nyáron mindenki jól volt.)Bevonultunk a fürdőben működő ügyeletre,ahol a nemrégiben kapott 15 hónapos oltás tüneteivel,illetve az aktív fognövesztés diagnózisával nyugtattak minket.Úgy gondolom,teljesen jogosan,mert amúgy totál jól van a törp.Eszik,hisztizik,rámol..meg minden szokásos.
Petra mára megtanult úszni,teljesen egyedül.Simán leúszik egész távokat,úgy 25 méter hosszt.
Atesz egyre bátrabb a kis karúszójával.
Mi felnőttek meg próbálkozunk..szaunába bejutni,vagy egy kicsit edzeni..Kevés sikerrel.Azért az aranyos volt,mikor ma Szabi a taposó gépen hintázott,és énekelt is hozzá..Még az izom agyak is elmosolyodtak.
Hiába, mi mindig együtt...
(Képek majd otthon..)

2009. október 23., péntek

Kettesben

Kettesben voltam ma Szabival.
A nagyok Mamiéknál,Apjuk dolgozik.
Jóleső érzéssel feküdtem le tegnap este,mert tudtam,hogy most pár napig nem kell menni dolgozni,és együtt lehetünk.(Holnap jönnek a nagyok haza,és aztán közös,családi kirándulás lesz!)
Nos,ma Szabiztam.
Reggel a sírására ébredtem,illetve beleálmodtam az álmomba.Végül rájöttem,hogy valóság,tényleg sír.Együtt megreggeliztünk.Megitta a nagy ibrik kakaóját,és megette egyedül a vajas kenyerét.Közben folyamatosan vigyorgott,és magyarázott a maga kis babanyelvén.
Tettünk,vettünk,takarítottunk.Remekül használja a portalanítót!Amit én összeszedek vele,azt ő a szőnyegre helyezi.
Imádja nézni,ahogy forog a mosógépben a ruha.Nálunk a mosógép helye a mellékhelyiségben van,mert ott akadt egy jó nagy,kihasználatlan tér.Odaül a gép elé,és mutogatja a forgó ruhákat,teljesen elvarázsolja.Leültem mellé,és együtt néztük ezt a csodás jelenséget.Olyan jó volt,nyugis volt.A gépnek köszönhetően imád a WC-ben lenni. :) Ma felmászott a lecsukott tetőre,és ott mosolygott,mint a nagyok.Ateszkára emlékeztető mód,legurított egy adag papírt is,ennek is nagyon örült.
Teregetni is szeret.Hoz egy hatalmas adag zoknit,egy kupacban a szárítóra rakja,aztán a már kiterített adagot visszaviszi a gépbe.Remek mulatság,mondhatom jól tudunk kooperálni,és haladni.
Azért megmutatja,hogy ő jól utánoz,mert Apa zoknijait Apa fiókjába,a hálóba hozta,azonmód vizesen.
Amikor rászólok valamiért,hogy nem szabad,akkor azt feleli,hogy "JÓ"..
Hangsúly pont olyan bűnbánó,mint Atié szokott lenni.Sok esetben be is fejezi a tevékenységet,vagy úgy tesz,mintha..aztán folytatja.Így fordulhatott elő,hogy a lapbook összes betűjét letépte a borítóról.Elég jól rendbe hoztam,Petra meg ne lássa.
Tehát jól érti,hogy miért kell azt mondani,hogy "JÓ"..Ati mondjuk hozzá teszi,hogy "JÓ!CSAK..."
Aztán mondja is az instrukcióval homlokegyenest ellenkező verzióját.Szabi itt még nem tart...
Együtt is fürödtünk este.Szépen mondogatja már a testrészek nevét,és mutogatja is.Kedvencem a "TITI" duci cicike megcsípésével kísérve.
Fürcsi után mellém kuporodott a kanapéra,úgy iszogatta a kakaóját.Nagyon komoly csávó.
Erős kísértést éreztem,hogy magam mellett altassam,de aztán engedtem az ész érveknek..5-en 140-es ágyon nem fogunk elférni! :)
Ilyen volt hát a Szabis nap.Élvezte ő is,én is.Ma csak egymáséi voltunk,ami egy nagycsalád esetén ritka alkalom...
Azért nagyon hiányoznak már a nagyok.Megvarrtam Atesz oroszlánjának nyakát,ami a pörgetés hatására elszakad.Rám nézett a kopott szemével,a visszavarrt farkával,és a bolyhos plüss szőrével..Megölelgettem..
Megnézegettem Petrus önállóan készített lapozós könyvét,ezt is megsimogattam.
Olyan jó,hogy az Anyukájuk lehetek!

Egy bónusz kép,az őszi kollekció egyenruhásairól!:)

2009. október 21., szerda

17

Szabolcs tegnap 17 hónapos lett.
Olyan igazi,hófordulós összefoglalót régen írtam róla,így most imitálok egyet.
A bölcsi doktornénije szerint 12kg.Ez szerepel a súlytáblázatában.Szerintem ez ruhában igaz.Elmondható,hogy már csak önállóan hajlandó enni,inni.Mindenféle etetési próbálkozásnak ellenáll.Ez rengeteg munkát ad a mosógépnek,de természetesen senki nem bánja.Remekül megrág szinte mindent,van is mivel,mert kétoldalt kinőttek az első őrlőfogai.(Mikor?Valamiért fogakban sosem voltam jó,talán Petránál vezettem az első párat,akkor még pontos dátummal.Így nem tudom ezt sem,17. hónap során. :))
Elég sok szót használ,és rövid mondatokat is mond,melyek a szituáció által válnak érthetővé.
Firkál papírra,rakosgat,épít.Legkedvesebb időtöltése a rámolás.Mostanában hatalmas vehemenciával sodor le mindent az asztalokról.
A bölcsibe szépen beszokott.Reggelente se sír már,eszik is,alszik is.Amikor megyek érte vigyorogva sétál elém.
Kedvenc barátja még mindig a párnája,illetve pont tegnap kérte el a szekrény tetejéről a szép,piros pulcsis macikát.Ma azt vitte a bölcsibe.Imádja ölelgetni a plüssállatokat.
Sok puszit ad,főleg nekem.Amikor olyanja van,akkor a tesókat is lerohanja vele.Kérésre pedig szinte sosem,már csak azért sem.
Igazán vidám kis figura.Sokat birkózik Atival,az utóbbi időben mintha "keresné" a bátyja társaságát.Autókat tologatnak egymás mellett..szerintem ráérzett a kismuki,hogy hasonló az érdeklődésük.:)
Imádja a kakaót,legújabb,hogy esténként megiszik vagy 4 decit.Tehéntejet iszik,mert egyszer csak nem fogadta már el a babatejet,ellenben a kakaót nagyon szívesen megitta.
Borzalom éles hangon tud kiabálni,főleg akkor alkalmazza,amikor fáradt.Mostanság szuszmánkol,mint Dartveder.Nem tudom miért találta ki,de pl. amikor eszik,akkor ráerősít a dologra.Érdekes jelenség,mert amúgy teljesen tisztán lélegzik,csak amikor eszébe jut,akkor csinálja ezt.
Önállóság! Tegnap uzsonnázott a nagy asztalnál.Önállóan majszolta a zsömlét.Petrának nyalakodni támadt kedve,és a Nutellából kanalazott egy kicsit.Az asztalon hagyta,miért is ne..épp nyitva.Én a szárítót szedegettem,és hátulról lestem Szabit,aki szépen ült az asztalnál,és evett.Elégedett mosoly bújkált a szájam szegletében,hogy az én kisfiam ilyen szépen,önállóan uzsonnázik..Egészen addig,amíg közelebbről meg nem néztem->->->Őt,az asztalt,a falat,a székpárnát,a terítőt,a ruháját,a padlót..Minden Nutellás volt,mert Baby ráunva a zsömlére,kiszolgálta magát a nyitva felejtett dobozból..Hiába,aki 17 hónapos! :)

2009. október 19., hétfő

Hobbi 2

Még mindig itt tartok!
Az első lapbook félig elkészült.A gyerekek nagyon lelkesek,segítenek,ragasztanak,játszanak.
Szerintem nagyon klassz találmány ez a könyvecske,cselekedtet,egy témát rengeteg oldalról meg tudunk közelíteni,így az összefüggések is jobban követhetők a gyerek számára.Mindezt persze sokan leírták előttem,én csak egy lelkes,friss használó vagyok.
Képek az alkotásról itt:

http://lapbookmaniasok.blogspot.com/

Videók lapbook készítésről:

http://www.youtube.com/results?search=related&search_query=%20Lapbook%20Rainbow%20Color%20Newton%20Lap%20book%20Homeschool%20Preschool%20Kindergarten%20Bible%20Noah&v=QURHfPzyxow&page=2


Közben megtaláltam egy tavasszal készített gyöngyös gyűrűmet is,amit a srácok első ránézés gyanánt szét is téptek iziben.Összevesztek rajta,miért is ne!
Nos,most az újdonatúj tudásommal felépítettem újra az ékszert.Nem egy bonyolult darab,de annál mutatósabb.

2009. október 18., vasárnap

Nosztalgia






Mostanában több ismerősöm is kistesót vár.Nagyjából olyasmi korkülönbségekkel,mint ahogy mi vártuk Ateszkát,Petrus kistestvérét.
Bizton állítom,hogy életem egyik legboldogabb időszaka volt,amikor a két pici együtt növögetett,és fedezte fel egymás társaságát.Mellesleg nem tagadom,hogy nem tartozott a legkönnyebb időszakok közé.
Nosztalgiáztam egy picit a képek között,és a mára nagy manókká lett picik is mosolyogva szemlélték akkori önmagukat.
Imádtam ezt a korszakot is!

2009. október 16., péntek

Hobbi

Szerintem mindenkinek van valami hobbija.
Mióta blogokat olvasgatok,azóta látom,hogy sok anyuka mennyire kreatív.Van aki süt-főz,van aki varr,akad aki keresztszemest készít,olyan is van ,aki több dologban is elmélyül.Némelyek mindezt a profikat megszégyenítő módon teszik.
Nekem mi is a hobbim?
Több is lenne.
Nem akarom magamat valami munkamániásnak beállítani,de én pl imádok fejlesztő eszközöket keresgélni,és foglalkozásokat tartani,akár saját csemetéknek is.(Megjegyzem,a pedagógus véna nálunk genetika.Felmenőim zöme is eme szakmát űzte.Petra..rendszeresen készít itthon az osztálytársaknak valami feladatot,vagy rajzversenyt rendez ..pl..Aztán hazahozza a munkákat,kiértékeli,és jutalmazza.Egyik nap vagy 2 kiló almával ment a suliba,mert ez volt a nyeremény a rajzversenyen pályázó gyerekek számára.Honnan vette a metódust?Motiválás,feladat,értékelés,jutalmazás..magától.Érdekes volt figyelni!Benne van a vonal,azt tuti.)
Nos,én kutakodom mindenfelé,hogy minél érdekesebb feladatokat lessek el,és ötleteket nyerjek.Legújabb a lapbook,amit Virágnál láttam.
Pár éjszaka nem tudtam emiatt korán elaludni,mert törtem a fejem.Biztos vagyok benne,hogy jól tudnám használni a munkám során.Azon agyalok,hogy nagyok számára hogyan fejleszthetném tovább.Betűdifferenciálás a diszlexiás gyerekeknek..stb..Nagyon klassz oldal is akad,aminek társszerzőjévé lettem.(Lapbook)Hja,bár igen inaktív vagyok,mert csak elméleti szinten foglalkoztam még a témával.
(Arról meg ne is beszéljek,hogy mennyit kéne tanulnom,ami egy másik hobbi(?)nálam.)
Aztán ott van Kriszti,aki Petrám kis osztálytársának anyukája.Ő is megfertőzött.Igazából Annus kezdett a gyöngyökkel megismertetni,Kriszti pedig elbűvölt vele.
Ma részt is vettem egy szakkörön,amit ő tartott.Jó pár nőci összejön ezen a pénteki délutánon.Gyöngyöket válogatnak,dumálnak,forralt bort iszogatnak,és fűznek.Olyan a hangulat,mint régen a fonóban lehetett. :) Nagyon tetszett.
Alkottam egy medált,bár nem épp profi módon,mert jócskán lemaradtam.A végeredmény nem lett ugyan rossz,bár egy szem nem jól áll.(Kriszti szerint ezt ne mondjam senkinek,mert nem lehet észrevenni.)Nagyon büszke voltam magamra!
Apjuk addig állta a sarat itthon.Néha kell egy kis kikapcsolódás,bár igen sok telefon csörgött már a szakkör vége felé,nem csak az enyém.
Nos,ezen dolgok most erőteljesen mozgatják a fantáziámat.Jó lenne,ha több időm lenne,és annyi mindent megvalósítanék.
(Végül egy kép,ami elég vacak.Igaz,hogy ezt nem esti fénynél kell fotózni.)

2009. október 12., hétfő

Bugyitolltartó

Volt egy fordításom.Szakszöveg,angol..Nem volt egyszerű,sőt.Elkezdtem én nézni,és az elejével még boldogultam is.(Megjegyzem,szerintem nem is jó csoportba osztottak be a suliban,mert bár a nyelvi tesztem alapján ide tartoztam,de hozzá se szagolok a témához..)Nos,pár sor után igen értelmetlen mondatokat fordítottam.
Annushoz fordultam segítségért.
Ma hozta el a lefordított szöveget,amiért igen hálás vagyok!
Bejött,és nem csak a szöveget adta át,hanem Petrának is hozott valamit.
Egy kis bugyi alakú neszeszert.Váratlanul adta át,én pedig Petra arcát figyeltem.Az az öröm,ami meg tud jelenni azon a kis arcon!
A bugyi neszi nagyon kis bájos,igazi kislányos.
Petra tolltartóként használja,hogy mindenkinek megmutathassa. A bugyika gyorsan kiütötte a nyeregből Disney-t,az összes hercegnőjével.Átpakolta az összes íróeszközt a kis piros alsóneműbe.
Közben kérdezett.
-Anya! Te honnan ismered Annust?
Kijelentéseket is tett.
-Holnap elmondom mindenkinek,hogy anya barátnője csinálta..Alig várom,hogy holnap legyen!
Lefekvés előtt közölte,hogy adjam oda a bugyitolltartót,mert meg akarja ölelni,és így is tett!

Tündérek


Időről-időre előkerül.
Általában más-más kislány a partner,de Petra mindegyikőjüket szívből imádja.
Beöltöznek,tündérkednek.
Ma egy másik Petrával,egy kis osztálytárssal játszottak itt délután.

2009. október 11., vasárnap

Játék

Délután hazahoztuk őket.Örültünk egymásnak egy sort.
Kaptak ma egy Legót,olyan nagy dobozosat.Akciós volt az Auchanban,és rég szemeztem már vele.
Sok dolgot fejleszt,és nagyon jó játéknak tartom.
Játszottak is vele lelkesen,főleg amikor apa sorra építette belőle a járgányokat.
Apa kinyomtatta a Virágnak köszönhető betűpuzzle-t is.Közben megtaláltam az oldalt ahonnan való. http://www.childcareland.com/free.html Szuper játékok tölthetők le innen,és kinyomtatva jó szórakozást ígérnek.Én munkaeszközként is gondolok persze rájuk,így mindenből duplán nyomtatunk,és a műszaki rajzlapot is megszeretettjük a nyomtatóval.Reméljük sikerül!Egy hibája,hogy angol,így nem minden "betűs" dolog használható belőle.Angol tanításhoz persze jó lehet,de nekem nem az a profilom.
Szabi meg kapott egy mágneses rajzolót.Petrának is ilyen idős korában vettünk.Érdekes,hogy apa most rácsodálkozott,hogy már ilyet veszek Szabinak.Petrát anno olyan "nagynak" láttuk ennyi idősen,hogy nem volt fura ezt a játékot megvenni..Minden viszonyítás kérdése.Persze aktuális a dolog,hisz Szabiban is igény van már arra,hogy nyomot hagyjon a papíron.Ezt is élvezi.A lengővonalas firka elején járunk.
Azt is megtanulta kimondani,hogy:nem,Attila,Szabi,innia.
A gyerekek csekélyke hisztit azért produkáltak,hogy ki is kapja el a Királyt a kádban,és az esti Fekete Péter játékon is akadt szomorúság.
Esténként játszani szoktunk családilag, a mese előtt.Ezt nagyon szeretjük.Néha Jenga,néha "Ki nevet a végén?", néha Memória játék a program.Általában a vesztes kiakad,ha gyerek.Akkor jó,ha felnőtt a vesztes,mert akkor ránk ugranak és sikítoznak,mulatnak.
Petra megvigasztalódott ,és gyakoroltunk egy kis furulyázást még lefekvés előtt.
Én énekeltem,ő játszott.Csodálom,hogy Szabi mindezt végigaludta. :)
Hiszti ide,vagy oda én imádom őket!

Szülinap,és más finomságok..

Szülinapon voltunk.Petra első sulis szülinapi bulija volt a Camponában.Nem különbözött az ovis buliktól,mindenki őrjöngött,mulatott.Én ugyan keveset láttam ebből,mert a szülők nem mehettek be,csak a szülinapos kislány családja.Addig Szabival róttam a köröket,nézelődtünk a Tescoban.A szülinap kapcsán összegződött bennem pár gondolat..
Az elejéről..induláskor jött, a sajnos menetrendszerűvé váló cirkusz.Petra nem akarta levenni a nyakában lógó kulcscsomót,amit az apjától kapott.Atesz csatlakozott,hiába mondtam el szépen,részletesen,hogy veszélyes úgy játszóházazni..stb..Végül persze elszakadt a cérnám,és 85. alkalommal már nem épp barátságosan magyaráztam el indokaimat.
Mostanában ez van.Rengeteg cirkusz,sírás,feleselés.Mióta elkezdődött a suli,meg az ovi,azóta ezen magatartásformák nagy hangsúlyt kaptak.Én is feszültebb vagyok,ez tagadhatatlan,kevesebbet vagyunk együtt,a gyerekek türelmetlenebbek,hirtelen,indulati reakciókat adnak.Talán a közösség is hat.Petrát nem is egyszer verték már meg az osztálytársai,ami pl. az oviban nem fordult elő.Ott kevesebben voltak,és más mentalitású gyerekek jöttek össze.Az osztály nagyon értelmes gyerekekből áll,de hirtelenek.Valakinek Petra rálépett a táskájára,és az megszorongatta a nyakát..Véletlen leült egy kislány székére,és az sípcsonton rúgta...
Tudom,ez mind elkerülhetetlen,csak anyai szívemnek fáj.Ezek már a tanulóidők,és ezek Petra "leckéi",viszont magukkal hozzák az itthoni hisztisebb viselkedést.
A stílussal is akadnak problémák.Gyakran úgy szólnak vissza egy-egy kérés kapcsán,hogy a hajam is égnek áll.
Mindehhez csatlakozik Szabi,aki megfűszerezi a dolgot egy kis éles hangon való,könny nélküli visítással.
Feladják a leckét rendesen.Néha elég tehetetlennek érzem magam,közben tudom,hogy mindez így természetes,mert a gyerekekkel mindez megtörténik,amíg szocializálódnak.Én meg azért vagyok itt,hogy szocializáljam,neveljem őket.Sokszor kiakadok,és nem a legmegfelelőbb módon reagálok.Utána már bánom,de alig nyugszanak meg a kedélyek,már indul is az újabb móka.
Délután is ..két szót váltottam volna a sógornőmmel a kerítésnél,és Atesz csak sorolta,hogy ő szomjas,nem hagyván lehetőséget arra,hogy kicsit" felnőttkedjem". Nem vár,nem késleltet,hogyan is tenné.Ilyenkor aztán gőzöl az agyam.Persze-persze..miért nem vele foglalkozom addig is!Ezt egy kisgyerek másként éli meg...
Erre mondja aztán apjuk,hogy ez a szakmád,oldd meg!
Igen,csak a magam gyermekének biza a szülője vagyok,és érzelmi alapon nevelek..nem pedagógusként.
Mostanság tehát akad hiszis anyu is minálunk,hősiesen bevallom,de vallom,hogy akinél sosem szakad el a cérna,az hazudik.
Kanyarodjunk hát vissza az alap történethez.Szülinap!
Édesek voltak,jól érezték magukat.Tegnap alig bírtak elaludni este,mert ma nagy nap lesz.Nem elég a buli,de a sógoromék megígérték nekik,hogy ma náluk aludhatnak.
Ateszka nagyon be volt sózva.Kint várta őket sötétedésig a kapuban,és minden kocsi kapcsán rohant be a táskáért.Azt mondta,nem szabad bejönni,mert akkor Sanyikáék véletlenül azt hiszik,hogy nem vagyunk itthon.Ilyenkor meg tudnám zabálni azt a kis naiv világát.
Végül megjöttek,és elvitték a két nagykicsit.
Este Szabász maga fürdött a nagy kádban.Felállt a kiülőre,és kiabálta ő,hogy "KIÁ!"
Nem volt most itt senki,aki elkapta volna.No,itt eredtek el a könnyeim.
Hiányoznak,és furdal a lelki,hogy veszekszem velük.Alig várom,hogy holnap újra tocsogjon este a fürdő,és még csak szólni sem fogok érte..na jó,csak egy kicsit!:)

2009. október 10., szombat

Azok a betűk!

Petráék 11-et tanultak meg eddig. Szerencsére jól megy neki,és nem is nagyon téveszti őket.Jó a módszer is,Meixner..A szívemnek csücske.
Analizáló-szintetizáló,a homogén gátlást figyelembevevő..Miről is van szó?
Egy-egy betűt bizony igen csak keverhetünk,ilyen-olyan alapon,így Meixner Ildikó néni úgy állította össze olvasástanítási módszerét,hogy ezen okokat kiküszöbölje.
Milyen okokat? A vizuális diszkrimináción alapuló alak-forma megkülönböztetés mentén keverhetjük a hasonló alakú betűket.(Itt bejátszik mindjárt az irányok szerepe is..pl. egy b-d esetén.)
Auditív diszkrimináció..a hasonló hangzású hangok-betűk tévesztésére ad lehetőséget.Zöngés-zöngétlen párok pl.
Aztán a képzésük alapján is jócskán akad keverendő.Egy ú-ó estén pl..Ezt a hármast tekintve léphet fel homogén gátlás,ami alapján a hasonló,korábban tanult információ legátolja az új beépülését.Különböző ingerfelvevő receptoroknak,feldolgozó csatornáknak kell jól együttműködni,jól integrálódni ahhoz,hogy mindezt a cseppek idegrendszere elvégezze.
Mindezekre tekintettel ez a módszer igen távol tanítja a téveszthető betűket,és utóbb hozza őket össze,differenciálja.
Az elején elég gyorsan megtanít jópár betűt,hogy a gyermek tudjon mit összeolvasni,és lehetőséget kapjon a sikerélményre.
Nos,Petra tudása elég biztos,de pl. az ú-ó néha bezavar.
Megbeszéltük már a képzését,hogy melyiknél "mekkora a szánk",a betűk alakját is,hogy az ó esetén nem tudna kimenekülni a betűbe zárt kisegér,de az ú esetén igen.
Ma kicsit kreatívkodtunk is ezzel.
Először lesétáltuk a betűk alakját,aztán kiraktuk kavicsokkal.(párat a 11-ből) Petrának meg kellett jegyeznie ,hogy melyek is voltak ezek,amíg bementünk a lakásba.Így fejlesztettük a vizuális memóriáját. Fel is sorolta az összeset,és mindegyiket megcsináltuk gyurmából.Ezt követően le is tapogattuk őket,a taktilis csatornát használva.
Elkészültek papírból is,és mindet kiszíneztük postaironnal.Egy kakukktojás akadt, a t ,mert ez mássalhangzó,így azt is megállapítottuk,hogy zöngétlen,és zöld.A magánhangzók pirosak,és kékek lettek.(a módszer szerint a magánhangzó mindig kék,de mi most színesítettünk.Piros lenne a zöngés mássalhangzó,de az nem volt most..))
Az ujjunkkal körbemaszatoltuk az elkészült betűket,újabb bőrérzékelés gyanánt.
Végül gyűjtöttünk a használt betűk hangjaival kezdődő szavakat.
Sok képen látszik,hogy a picikre jellemző módon, ő még egész testtel odakoncentrál,és úgy dolgozik.A kidugott nyelv a kedvencem.

"A Ranschburg-féle homogén gátlás kialakulásának megelőzése

A homogén gátlás azt jelenti, hogy az azonos ill. hasonló elemek gátolják a tanulás folyamatát. Nehezebben tanulhatók meg, könnyebben téveszthetők össze és könnyebben felejthetők el. A homogén gátlás kialakulását a betűtanítás megfelelő sorrendjével kerülhetjük el. Az egymáshoz vizuálisan vagy akusztikailag hasonló betűket kellő távolságban tanítjuk meg."

2009. október 7., szerda

Délutánok

Néha úgy érzem magam,mint egy űzött vad.Feladattól-feladatig rohanok.Reggeli kapkodás,öltözés a gyerekekkel,majd mindhármat külön intézménybe viszem be.Még jó,hogy nagyjából egy helyre.Átöltözöm tréningruhába,reggel nyolc óra előtt,majd 3X15 nagycsoportosnak tartok mozgásfejlesztést 11-ig.Kúszom-mászom a földön...A szünetekben telefonhoz rohangálok,szülőket tájékoztatok,statisztikákat töltök ki.Alig végzek a mozgásfejlesztéssel,már nagy gyerekek várnak rám,hogy ők órára jöttek,közben az adminisztrátor hozza az üzeneteimet,hogy ki keresett telefonon,és még a mellékhelyiségbe se jutok el,hogy ismét átöltözzek.Kapkodva nyúlok a táskámba,a tollaimért,amikor pici,harci repülőbe akad a kezem.Ateszka..Eszembe jut a bánatos kis arca,ahogy reggel tanakodott,hogy a repülő,vagy a kisautó legyen az az egy játék,ami az oviban maradhat vele.Ahogy mondta,hogy hiányozni fogok neki.Nekem is hiányzik,ilyenkor nagyon belém hasít..
Amíg nem voltak gyerekeim,addig is lelkesen tettem a dolgom,még ha sokszor nehéz is volt,de amióta vannak,és újra dolgozom..valahogy más már egy -egy síró,ijedt kisgyerek,aki nem mer,vagy nem akar először bejönni az órámra.Más,amikor egy-egy buksit megsimogatok,vagy egy-egy mozdulatot kijavítok.Maga az érzés is,hisz tudom,hogy micsoda kincsek ők,egy másik anyának.Anyáknak,akik várnak odakint,a terem előtt,tőlem várnak válaszokat,segítséget,megnyugtatást,biztatást.Bíznak bennem..Én pedig igyekszem.Lótok-futok,néha megállok,és elgondolkodom mindezen.
Aztán eljön a délután,és hazajövünk együtt.A kis repülő ismét a kisgazdája kezébe kerül.Petra fekete ,izzadt csíkos arccal,loncsos hajjal jön a nagy táskával.Kipakolunk,be sem érünk,de Ati már menne is.Hová?Bringázni,ki az utcára.
Ilyenkor összekapom magam,hagyom a mosógépet,hogy tegye a dolgát,és megyünk,megyünk az utcára bringázni.Ahogy nézem őket,hát tudom,hogy ezt vártam egész nap,még ha néha össze is kapunk,vagy akad pár fáradt,hisztis napunk.
Ma apa fotózott is..persze.Imádom,ahogy tekerenek,és a rövid,világos időszakot eltöltjük odakint.Szabi tép a kis motorral,alig győzünk futni utána.
Jók ezek az őszi délutánok,talán fel is töltenek,hogy másnap újra lelkesen kússzak-másszak a földön.

15 hónapos oltás

Közel 17 hónaposan..
Amikor kellett volna,akkor beteg volt,aztán az újabb megbeszélt időpontban ismét az lett.Csúszott-csúszott az időpont.
Ma megejtettük,mindjárt a Prevenarral együtt.
Volt sírás,már a méricskénél,azután meg főleg.
Túl vagyunk ezen is.
A fiatalember 11300g,és 80.5 cm.

2009. október 6., kedd

Ati!Ditti!

Szabolcskánk a 17.hónapját tölti itt közöttünk.
Rengeteget nőtt,és fejlődött.Egyre önállóbb,és egyre több mindent tud.
Imádom a kis szokásait.Annyira bájos,ahogy szereti a kis párnáját,és mindenhová hozza magával.Az a kis párna mindenre vigasz. Az ágyból néha úgy akarja kivenni,hogy mindkét oldalát megfogja,és húzza.Így középre kerül a rács,és azon fűrészel a párnával.Nem tudja így kihúzni,és akkor szól,sír érte.
Ma bementünk a bölcsibe, az öltözőszekrényhez,mert az udvari játék zajlott,amikor érte mentem.
Mondtam neki,hogy a párnáját szeretnénk elhozni,de az nem volt a szekrénybe készítve.Kezecskéit széttárva,keservesen adott hangot bánatának.A párna persze meglett,csak a teremben maradt.
Nos,a beszédre utal a cím,így a kis kitérő után erről is írok.
Egyre több szó van a birtokában,de most egy ideje ezekkel variált,szókészletét nem bővítette.
Néhány rövid mondat is akad,melyeket nagyon édesen használ.
Ezek leginkább utánzáson alapulnak.Ilyen pl. a KI A KIRÁLY? c. játék instrukciója,maga ezen mondat.
"KIA KIÁ?"formában használva.
Aztán ott van a szintén bájos felszólítás "ATI!DITTI!"
Ez a szituációban érthető meg igazán.Ati az autóit óhajtja biztonságban tudni,így gondosan becsukja Szabi orra előtt PETRATI szobáját.Szabi pedig oda amúgy is nagy kedvvel lép be,hisz rengeteg a kedvére való dolog.(Hegyező,sok-sok hegyezékkel a bendőjében,amit aztán Anya örömére, remekül a szőnyegre lehet borítani..és hasonlók.)
Evidens tehát,hogy a pici be akar jutni a szobába.Így az ajtó elé áll,és kiabál a bátyjának:
Ati!Ditti!=Ati!Nyisd ki!
Meg kell zabálni!

2009. október 4., vasárnap

Babákok





Pár hetes koruk óta ismerik egymást,mára komoly fiatalemberek lettek.
Egy kis közös italozásra is kaphatóak voltak ma,és a kismotoron majdnem összevesztek(Szabász a böliben remekül iszik pohárból,így haza is küldték a bevitt cumisüveget.Na ja,meglátta és egyből cumizgatni akart.Ezt Marci látta meg,és ő is cumiból szeretett volna inni.Életében először..)

Ja igen,ez egy úszósapka.Még Petra fedezte fel,úgy kétévesen,akkoriban mindenüvé ebben jött.Boltba,játszótérre.Ma bemutatta eme szép hagyományt a legkisebb öcsinek,és ráadta az úszósapit.Így jött a pici a Lidl-be is.Nem tiltakozott ellene,bár általában minden tökfödő ellen szót emel.

Ki a király?

Esténként együtt fürdik a három manó.Ez a fürdőszobát leginkább medencévé varázsolja át.Töménytelen mennyiségű vizet spriccelnek ki.
Mostmár Szabi is igen aktívan részt vesz a pancsolásban,felbátorodott,igazi vizicsibe lett.
Mostanában az a kedvenc játékuk,hogy Szabi kiáll a kád kiülő részére,ott billeg egy kicsit,közben szélesen vigyorog.Nagy pocakját előredülleszti,karjait kitárja.A két nagy eközben,lent a vízben hangosan kiabálva hívja őt,hogy:
-Ki a király?Ki a király?
Szabi megmutatva,hogy ki is a király,a vízbe veti magát,a tesók várakozóan,gondoskodóan kitárt karjai közé.
Amikor a pici rájuk repül,mindenki igen elégedetten ölelkezik.
Annyira jó látni ezt a feltétel nélküli bizalmat,amivel a pici odaveti magát.Látszik,hogy biztos benne,hogy mindjárt 4 kis kar is elkapja őt,és öleli.
Jó a nagyok örömét is figyelni,hogy az a picike mennyire szereti őket.
Imádom ezt a KI A KIRÁLYT!

2009. október 2., péntek

Névnap és kuszaság

Ma van Petruskánk névnapja.
Rég vágyott már egy babakocsira,olyanra,ami épp Pankának való.
A kor szelleméhez hűen futárral,neten rendeltem meg a kis kocsit.Valahogy nem volt így az igazi.
Hiányzott a válogatás,keresgélés izgalma,a nézegetés,hogy elképzeljem a kislányom vele,úgy,hogy a kezemben van a kiválasztott darab.Talán régimódi vagyok.
A futár persze nem találta a címet,és délután 5 helyett,már 11-kor hívott,hogy itt van az utcában.Kértem,hogy jöjjön be a tanácsadóba,mert nem erre az időre kértük a szállítást,és én dolgozom.
Lényeg,hogy meglett.Nagy volt az öröm.
-Olyan ,mint anya kocsija,olyan a tolókarja is!
Így szónokolt Petra,és tolta lelkesen.Kíváncsi vagyok,meddig lesz érdekes.
Aztán, jó tesóhoz híven, össze is vesztek rajta.Főleg Szabi akarta tolni a kocsit,és itatni a cumisüveggel a babát.Hiába,nagy buli ez na.

Szabi! a gondozónéni ma ismét szólt,hogy elég huncutka lett a gyerek,már rosszalkodik is.Megfordult a fejemben egy pillanatra,hogy mindjárt gyermekpszichológushoz rohanok,de elvetettem. :O
Így a harmadiknál már tudom,hogy a világ számára csak egy a sok közül,és bizony nem mindig csak dicsérni fogják.Nem is lesz mindig szebb,és jobb ,mint a többi.
Este, a fürdetésnél egy harapásnyomot is találtam a hátán,de azt hiszem ez is része a dolgoknak.Elkerülhetetlen.Nyilván nagyon rossz,és sajnálom,de máskor meg ő harap meg mást..
Készült jó pár szép fotó is,bár ők közel nem a világ legszebb gyerekei az ünneplő tömeg szerint..Nekem ,nekünk a legszebbek.
(Kicsit csípős hangulatomban vagyok..azt hiszem..Senki meg ne haragudjon..)

Petra pedig tegnap megkapta a furulyáját is.Ma már el kellett játszani rajta a Zsipp-zsupp kender zsupp c. nótát.Nem ment neki tökéletesen,mert ő sem az.Így ő,és még páran csak piros pontot,és nem piros csillagot kaptak.Egy ideig fontolgattam,hogy bántson-e a dolog,de letettem róla.A matematika tudáspróbára viszont piros csillagot kapott,mindjárt a tájékoztatóba.Ezt valamiért fontosabbnak ítéli anyai szívem,és igen büszke vagyok.Na jó,az osztály 27 főből áll,és 23 kapott ilyet,de akkor is..
A suliban is megünnepelték,vittünk rágcsálnivalót,és a névnapja okán MINDENKI játszott vele,még a közkedveltek is.

Ateszka borzalom hisztériás lett,gyakorlatilag mindenért sír.Lassan én is.Ráadásul olyan "gyönyörű"káromkodásokkal tér haza az oviból,hogy csuhaj!
Jó,persze ezt sem lehet kivédeni,és eme gyermek sem tökéletes.
Rövid,kicsit kusza összefoglalóvá teljesedett a névnapi bejegyzés.Épp ilyen kusza vagyok mostanság.
Estére volt szagos póni is a tesóméktól,meg Micis filctoll,amit beleraktunk a tolltartóba.Éppen elkelt,mert csúfolták már a lányok,hogy nincs a tolltartójában filc.Igaz a táskában akad két csomag is.Ez is a közösségi léttel jár,bár biza néha nehéz.
Ilyen vannak mifelénk.