Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. augusztus 31., hétfő

Szentimentális

Igen,a dolgok változnak,és én magam írtam,hogy örülök is a sok új,és klassz dolognak.Ez azzal is együtt jár,hogy vége a nyárnak,és nem leszünk annyit együtt,mint eddig.
Ma pl. picsogtam is egy picit a nev. tan. parkolójában,a kocsiban.Szólt a nyaralós Abba,és előtte adtam le a fiúkat.Szabi sírt,nyúlt utánam.Ati tök vagányan ment,de azért átsuhant az arcán egy kis szomorúság,amikor elbúcsúztunk.Petra még itthon nyomult.
Olyan gyorsan eltelt a nyár, a medencés ugrabugra....stb..Minden nap együtt reggelizés,sok játék,sok nevetés...Nagyon jó kis nyár volt!
Ma is készülődtünk persze,Petra kapott egy kis alkalmi ,fekete cipőt,mert a régebbi kopogós cipőt szétrúgta.A hercegnős dobozba is bekerültek a technika cuccok.Atesz meg pózolt a pókemberes együttesében.
Szabász ágyneműjére is rákerült a dobocska,lévén ,hogy holnap megpróbál a bölcsiben aludni.
Ma reggel nagyon sírt,annyira panaszkodott még akkor is,amikor éerte mentem.
Este elmentünk a mekibe,elég snassz nyárzáró vacsi,de jól esett.
A lánykánk alig tudott elaludni,olyan nagyon izgatott..

Osztálytalálkozó+Szülinapok

Tegnap délután elég sűrű programunk akadt.
Bevásároltunk pár apróságot,ami még a sulihoz,ovihoz hiányzott.Feltétlenül szükséges volt pl. egy hercegnős tárolódoboz beszerzése,ami a technikához kell..mert minden hercegnős,így legyen az is..
Aztán átmentünk a tesómékhoz,ahol jó családi szokáshoz méltóan duplán akad szülinap.Bátyámé,és a kisebbik fiáé,a keresztfiamé!
Felköszöntöttük a fiúkat,és ettünk fincsi tortát.A dolog legaranyosabb része az volt,amikor a két harcedzett bölcsis magától ült le a kis asztalhoz,és önállóan próbálkozott(!!!!) elfogyasztani a tortát.Palkónak nyilván jobban ment azért,de Szabitól is nagy teljesítmény volt ez.


Ezután a Kéktóhoz vettük az irányt.Ez nem tó,régen volt az..most sportpálya,és játszótér..Különböző rendezvények helyszíne a városban.Itt volt Petra első osztálytalálkozója.
A 28 gyerekből kb 18 volt ott.Alig lesz fiú ebben az osztályban,szinte az összes kis elsős lány.Ennyi nő egy helyen! Az énektanár ,Inci néni volt ott.Ismerkedős,dalolászós,játékos feladatokkal várta a kis dalos pacsirtákat.Petra először meg volt illetődve,de hamar feloldódott,és szaladt,pörgött,énekelt a csajokkal.A mászó rúd körül összeálltak páran,és rohantak körbe,a rudat fogva.Aztán ezer felé estek el,egymás hegyére-hátára.
A program befejeztével ettek a srácok egy jégkrémet,és elmentünk a Lidlbe,hogy vegyünk még pár holmit a tisztasági csomagokhoz.(Nem semmi azért ez az évkezdés.Megsúgom,hogy a nagycsaládos sem kap ingyen tankönyvet,csak 9000Ft-ig,afelett fizetni kell.A 8. osztályok könyvei pl. egytől - egyig 20ezer Ft-os kategória!Mondjuk az elsős se fér bele a támogatott összegbe.A füzetekről,miegymásról ne is beszéljünk..Na nem panasz,mert öröm volt megvenni,csak ne éljen a köztudatban az ingyenes könyv,mert nincs olyan!)
Nos,a Lidlben Petra fájlalta a fülét.Annustól informálódtam,hogy melyik az ügyeletes fülészet.Haza se jöttünk,mentünk be Pestre.
A dokibácsi totál negatívnak diagnosztizálta a fülét.Este mégis tovább fájlalta,pontosan a kis porcnál,ami a fülkagylót szegélyezi(Tragus) Ez fájt akkor,amikor hallójárat gyulladása volt a víztől.Szerintem most is ilyesmiről lehet szó,max. még kezdődő gyulladásról.
Ma a tesóm vigyázott rá,és jót játszottak az uncsiöcsivel.Akkor fáj csak,ha megnyomjuk..
Azt mondja,hogy nem akarja,hogy fájjon,mert akkor nem mehet holnap suliba!Meg kell zabálni!

2009. augusztus 29., szombat

Azok a cuccok..

Ez van ,amikor a hóhért akasztják..szokták volt mondani.
A helyzet az,hogy Petra azzal a módszerrel fog megtanulni olvasni,amivel anno én magam is évekig tanítottam.
Nagy híve vagyok ennek a módszernek,és megteremtőjének.
A játékossága,a gyerekekre szabottsága fantasztikus,és olyan egyszerűen művel csodát...Mindezt sok feladattal,eszközzel,kis lépésekkel.Áradozhatnék még róla.
Mindehhez persze az eszközöket mellékletekből ki kell vágni.Gumigyűrűvel ellátni,és betűtartó tokba helyezni.Kis szótagokat,képeket kell szétvágni,és borítékolni..stb..
Annak idején,mint tantónéni olybá sürgettem a KEDVES SZÜLŐKET,hogy bizony az első szülőire kérem behozni a betűket,és az első 20 borítékot bedobozolva stb..Mikor is nem máskor,mint rögtön szeptember 1-én.
Aztán idén én kaptam egy papirost,melynek utolsó pár sorát elolvasva mosoly bújkált a szám szélén...az első 20 borítékról,és a betűkről szólt..
A hóhért mára fel is akasztották,mert totál betegen(takonykórság,végtagfájdalom,hapci hegyek)kezdett el vágdosni betűkártyákat.A 4.-5. lap után már kezdtem hatalmas sorsközösséget érezni azon szülőkkel,akik anno oly féltve adták át a cipős dobozt,melyben a borítékos feladatokat hozták nekem.Szemükben látszott a kérés,hogy kedves tantónéni vigyázz eme kincsre,oly pepecs munka eredménye...
Na jó,viccet félretéve tényleg furcsa érzés,hogy én vágok ma borítékos feladatokat.Olyan öröm volt,amikor kész lettem a betűkkel,és azokat beraktuk a tartóba.Petrusnak csak úgy ragyogott az arca..szinte kedvet is kaptam,hogy felvágjam mindjárt az összes,közel 100 borítékos feladatot is.
Hihetetlen gyorsan eljött az iskola,és én is olyan lelkes vagyok!Tudom-tudom..pedagógus gyerek,nem mindig egyszerű nekik.Magam is az voltam.Biológia tanár lánya,akinek előre is kellett tudni a biosz anyagot..akár hónapokkal előre..
Épp ezért félek is egy picit,de ez is természetes.Én azt szeretném,ha elsősorban jól érezné magát a suliban.Jó lenne a közösség ahova jár,és találna kis barátokat.Szeretné a tantónénit,mert az övé a legmeghatározóbb szerep.Meglátásom szerint az első tantónéni befolyásolja az egész további iskolai pályafutást.Szeretném,hogy jól menjen neki,hogy ügyes legyen..persze szeretném,de nem ez a legfontosabb!Bármi is váljék majd belőle,azt boldogan érje el!
Jó lenne,ha a gyerekeink tovább megmaradhatnának gyereknek.A mai kor oly sok követelményt támaszt feléjük.Teljesíteni kell..Igyekszem magamra is rászólni majd..
Én azt szeretném,ha ez a mostani lelkesedés,ami minden elsőbe induló kisgyerek arcán ott ragyog,nem tűnne el,nem kopna meg olyan hamar.Szeretném,hogy később is örüljön az iskolának.
Holnap ismerkedős délutánra megyünk az osztálytársakkal,szülőkkel.Utána vágunk még szét egy pár cuccot! :)
Aztán lassan itt a szeptember elseje ,itt a nagy kaland első napja!


2009. augusztus 27., csütörtök

Mindenféleség

Magával rántott a gépezet,így pár napja nem is igen ültem ide.Ennek több oka is akad.
Tőmondatokban(Bár az nekem nem megy,hisz nő vagyok..:)
Szabi hétfőn még bölcsibe ment.Kedden belázasodott,köhögött,irány a Madarász,bronchitisz ->amoxicillin kúra.Beszoktatás felfüggesztve.Apa itthon,mára szokásos mód huncut,és nyüzsi a gyermek!Jó úton halad,már nem lázas,picit köhög.
A 2008-2009 -es tanév utolsó napjai zajlanak,így ezerrel leltározunk,irattározunk,dekorálunk,termet rendezünk.
Petra mégis az ének tagozatra fog járni.Ennek oka több,és mindez hosszú..
Így újabb tankönyvek után jártam,pedagógusokkal ismerkedtem..stb..Én is énekes voltam anno..
Közben még dúl a nyár is.A medence ezerrel üzemel,és olyan jó hallani az örömüket,ahogy pancsolnak benne.
Ma megvettük a maradék taneszközt is.Végül még egy tolltartóval bővült a repertoár.(Én is imádtam a tolltartókat anno.)Szivecskés,hercegnős,strasszköves.Hiába,ezt most meglátta.Szív volt a jele is.Nagy az izgalom,és az öröm.
Ma volt az oviban a vers próbája.Szépen mondja már Petrus,meg kell zabálni.Óvóbácsi meg is dicsérte.Izgalom tehát a tetőfokára hágott.
Ati is kapott egy Pókemberes hátizsákot,mivel mindig annyi cuccot cipeltünk az oviba/ból.Reggeli pulcsit délután már kézben,meg amit ott alkotott..stb..No meg főleg,hogy örüljön.
Esténként előadás zajlik.Papitól kapott forgó,zenélő kütyüvel ugrálnak,táncolnak a sötétben.Apa,és én az ajtóban beléptető karkötőt kapunk,és az ágyról nézzük,amint a nagyobb előadó művész a kisebb hátára állva lekapcsolja a lámpát,és megkezdődik a buli.Édesek.Ezután jövünk mi..Apa,és én ugrálunk a villogó kütyüvel.Ezt inkább nem részletezem.. :)
Tegnap meg leültek hárman a TV elé,a kanpéra..csak úgy spontán,és úgy nézték a mesét.Kész voltam tőlük!Szabi is igen komolyan vette magát.
Közben kinyomtattam bent a beiratkozáshoz szükséges saját lapocskámat,amivel 3-án megcélzom az egyetemet.Bárki meghallja,hogy milyen évünk lesz,hát elképed,és azt mondja,hogy nehéz lesz..Bölcsis,ovis,elsős gyerek,Anyuci dolgozik+tanul..hej-hej..
Én meg azt mondom,hogy bár nehéz.....elválni a böliben,nehéz ennyi helyen megfelelni,Petrussal együtt izgulunk,hogy milyen a suli,a munkahelyen ezer dolog,és hogyan jutok majd el a konzultációkra...Ateszt idén is nehezen válik el tőlem ...? sorolhatnám..Nem könnyű,de az élet teljesen normálisan következő,megoldandó helyzeteit örömmel kell fogadni,megoldani,hisz mindez az élet rendje!
Ma pedig már én is hapcizok! :-)

2009. augusztus 24., hétfő

Piros kismotor

Visszakaptuk a szomszédból régi-régi kismotorunkat.Nem,mintha nem lenne így is bőségesen elég guruló ketyerénk.Ez viszont kuriózum,mert ez volt az első,még Petráé.
Vannak az életben olyan napok,melyek különösebben nem nagyok.Tulajdonképpen egyszerű hétköznapnak tűnnek aztán később,évek múlva,visszatekintve olyan szépnek,boldognak látjuk őket.
Ilyen például az a tavaszi nap is,amikor ezt a kismotort vettük meg.Épp nem volt autónk,így busszal mentünk el a Tesco-ba.Petra 16 hónapos lehetett,Húsvét előtt jártunk.
Petra,Apa,és én..akkor még csak ennyien.A Tesco-ban nem volt ilyen picike méretű motor,így átnyargaltunk a riválishoz.Ott mindjárt megtaláltuk ezt a kis piros motort.Petra felpattant már ott,bent az üzletben rá,és fülig érő szájjal hajtotta a polcok között.
Aztán kint a buszmegállóig is repesztett vele.Mögötte sétáltunk apával,és felidéztük azt,amikor egészen kicsi volt,és tervezgettük,hogy majd lesz ilyen korszak is,amikor motorozni fog.A Nap sütött,jó volt a kedvünk.Nem volt igazán semmi különös,olyan egyszerű,boldog nap volt.
Sokáig a motoron ülve volt hajlandó enni is,és hatalmas örömmel ment vele a játszótérre is.Oda felé,és vissza is versenyeztek a lakótelepi srácokkal,sokszor rohantam utána nagy pocival Atesszal a hasamban,vagy szaladt utánuk a bátyám.Hányszor mentünk sétálni a sógornőmmel úgy,hogy Petra ezen a kis piros motoron ült,Petya meg egy ua. ilyen kéken.Mi meg olyan büszkék voltunk rájuk.
Később Ateszkáé lett a motor,aki híven a hagyományokhoz nagy örömmel használta.Mennyit ment vele még a régi lakásban,aztán itt a kertben is.Úgy nevezte ,hogy "TOJA" a motorja szót rövidítve.
Két éves múlt,amikor nagyobbat hozott neki a nyuszi.Akkor épp lilát,mert az volt Petrának,és neki is a kedvenc színe.
A piros kismotor két évig Benié volt a szomszédból.Mára már nem a legszebb kismotor,nyikorognak a kerekei,és tépettek a matricái.Ez a kis piros motor is egy olyan tárgy,amit meg fogok őrízni.Eszembe nem jutna kidobni,vagy megválni tőle.
Az életünk egy egyszerűen boldog napjára emlékeztet,amit sok ezzel kapcsolatos vidámság követett.


(Petra itt egy másfajta járművet ül épp meg,de épp ennyi idősen,a motoros korszakban. :-))

2009. augusztus 23., vasárnap

Where is my place?+ az utolsó szabad vasárnapom..

Hol is az én helyem című rovatunkat láthatják.Az illusztrációnak szánt képek jól szemléltetik mire is gondolok!
Hol is alszom én?Hol is az én helyem? Ott,az...Az alig látható keskeny,lepedő nélküli csík az ágy szélén..Az ott, az én helyem!(Katadani!Kitartás!) Abba még nem is merek belegondolni,hogy mi lesz akkor,amikor Szabolcs is rácsoságyon kívül kezd aludni!Akkor az én helyem valószínűleg valamely gyermekheverő lesz..

Ma volt a 2009. nyár utolsó szabad vasárnapja számomra.Elég furcsa ,tekintve ,hogy úgy tűnik tegnap írtam le ide a VAKÁCIÓ bejegyzést,és adtam hangot hatalmas,ezzel kapcsolatos örömömnek.Gyorsan megy az idő,de tartalmasan ,és jól!
Klassz volt a nyár,sokat voltunk együtt,sok helyen jártunk.Nem rég volt,hogy Atesz tervezgette a délutáni szunya után következő pancsizást a kertben.Tegnap pancsiztak,és remélem a héten is lesz még jó idő,de én délelőttönként már dolgozni fogok.
Jó lesz,lesz sok új élmény,sok új feladat!
Ez a Vasárnap sem volt különös.Atesz most is fordítva vett fel már előző este, szinte minden ruhadarabot.A trikót duplán,kifordítva,és a hátulját előre.Alsógatya gombja is hátul leldzett,mint a nyár szinte összes napján..:)

Délelőtt üzleteket jártunk a szezonvégi leértékelések kapcsán nézegettünk kerti kütyüket,de végül nem vettünk semmit.
Délben jöttek a sógoromék,és halat ettünk a teraszon.Apa hozta a szomszéd falu híres halasától.Fincsi volt,bár a gyerekek most nem rajongtak érte.Beszélgettünk,néztünk nyári felvételeket,gyerekek nyúzták a nagybátyjukat.
Este bringáztak egy kicsit az utcán,aztán gyors vacsi,fürcsi fekvés!Korábban,hisz jó lesz hozzászokni.Jövőhéten nekik is kezdődik a nagyüzem!

2009. augusztus 22., szombat

A Balcsi

Megjöttünk hát a szokásos ,évi, nagycsaládi nyaralásról,a Balatonról.Ilyenkor,augusztus 20. körül összejön a nyaralóban 3 generáció,4 lakásban.Pontosan 19-en voltunk,bár a tesómékkal váltásban.Őket is hozzászámolva mindjárt 22 a szám.
Mi most csak röviden maradtunk,de képviselt a héten minket Petra ,és Atesz.
Mami,és Papi egy hős,hogy egész héten nyaraltatta a 3 nagyobbacska gyermeket.
Emlékszem még a gyerekkorom itt eltöltött nyaraira. Nyaraltam a Mamiék nyaralójában Apuékkal,aztán a Mamiékkal rendszeresen.
Akkor még mi voltunk gyerekek,és játszottunk jókat együtt a rokon gyerekekkel.Mi vártunk Barbit, Mónit,és Gábort lelkesen az ajtó előtt.Ma mi vagyunk a szülők,akiknek összesen 8 gyermekük született.Ma ők várják egymást az ajtóban,és játszanak hihetetlen jókat,még akkor is,ha ritkán találkoznak.
Sőt mi több,szerelem is szövődik már!Petrus ,és Brúnó között.Pici koruktól szeretik egymást,és van közöttük valami vonzalom.Ráadásul egy nap köztük a korkülönbség.
Petrus tetszik a fiúknak,ez tagadhatatlan. Az udvarlás különböző jeleit azonban általában piciny mosoly kíséretében veszi tudomásul.Brúnóval kapcsolatban más a helyzet.Itt elpirul,itt dobog az ő kis szíve is rendesen.
A Mamiék elmesélték,hogy egész héten együtt voltak.Az esti bulin összebújva táncoltak,úgy,hogy az arcuk pár centire volt egymástól ,és le nem vették a szemüket a másikról.
Lementünk a strandra,és úgy volt,hogy majd ott találkozunk Bruniékkal.Nem találtuk őket,így Petrát kérdeztem meg,hogy milyen most Bruni frizurája..én már régen láttam.Erre azt felelte,hogy :
-Olyan szép,hosszú,szőke!
Mindezt áhítat közeli állapotban.
Apropó strand!A strandon bizony 4 gyermekes anyukává lettem,hisz ott volt velünk Petya, a bátyámék nagyobbik kisfia.
A fürdőzök rémülettel vegyes csodálattal szemléltek minket.Sőt,volt aki hármasikres anyunak nézett.Egyforma kalapban,nagyjából hasonló méretű három nagyobb gyermek..No ,és ez a nő,még ezután szült egy 4. babát.. :)
Aranyosak voltak,jól viselkedtek,jól elvoltak együtt.
Szabi nem egyszerű..Amint letettük a parton,azonnal rohanvást elindult,és szedte fel mások plédjét,vette el mások labdáját,ült bele mások székébe..Mindenre fel szándékozott mászni,és a babakocsiba való behelyezésre igen heves ,és hangos érzelmi reakcióval válaszolt.Lassan arra a megállapításra jutunk,hogy az a drága, csendes jó kis baba jegelt minket,hogy elaltassa gyanúnkat arra vonatkozólag,hogy ő felér egyedül a két elődjével..már amennyiben nyüzsgésről,mászásról,rámolásról,hisztiről,szökésről van szó..
Mondjuk az is biztos,hogy őt nem kíméli senki..Mégis igaz talán,hogy a harmadik gyereket már igen lazán,rutinosan neveli az ember..Visszük mindenhová,babakocsiban rángatva altatjuk a tűzijáték alatt,mászik a csúszdára fel,hát nem ijedten lekapjuk,hanem mellé állunk ,és hagyjuk csúszkálni a nővérével(Na jó,azért ezt lazán engedtük már a nővérnek is..)..megy a Balcsiba,az éjszakába..Ő meg jó fej,mert veszi a lapot,és megy..menetel..mondhatni folyvást..
Apropó tűzijáték...Három asztal volt foglalt a parton,a pizzériában.Így kezdtük a tűzijáték estéjét.
3 asztal,a 3 generációnak.
így is ültünk le.Középen a gyerekek,két oldalt a felnőttek.Nagyszülők balról,szülők jobbról.
Jól mutatott a dolog.Szabi itt szökevénnyé is kívánt válni,rám is hozta a frászt,de Mami elkapta a csavargót.
A gyerekek nyakban ülve gyönyörködtek a nagy csillagszórókban...és ...Eljött az este,amikor a lányom nem aludt velünk,otthon.Elment Brúnóékkal a partra,vitorlásra aludni.Hiába,a szerelem sötét verem,de nem gondoltam,hogy a csajom már 6 évesen egy kisfiú kezét fogva,puszit kapkodva arcomra nyomva lelkesen szalad,hogy még aludni is együtt lehessen. Persze fantasztikus volt látni az örömét! Édesek voltak együtt.(Távoli,nem vérszerinti rokonok,így ez a gyerekszerelem jogos!Brúnó már arról is mesélt Petrának,hogy amikor felnőttek lesznek ,hát feleségül veszi!)
Reggel Barbi küldte az sms-t..
"Jól vagyunk, nagy a szerelem!"
Nos,hát ismét jól nyaraltunk!

2009. augusztus 19., szerda

Ott maradt,ott evett!

Ma volt a nagy nap,mikor is Szabolcs eltöltött másfél órát nélkülem a bölcsiben.Reggel 10-re mentünk,ahogy eddig is.Felszerelkezve a csomag pelussal,tisztasági cuccal,egy cumisüveggel,hogy vigaszként mégis legyen azért.Az üzenőfüzetet még tegnap bevittem,aminek első két oldalára jellemzést írtam mütyür úrról. Mozgásfejlődés,önállóság,beszéd voltak a fő támpontok,és amilyennek a szülő látja gyermekét.(A végére odaírtam,hogy ő a három legnagyobb kincsünk egyike!)
Nos,ma rövidke közös tartózkodás után elhagytam az ovi területét.Szabi épp egy szép kis motoron pózolt,én meg kihasználva a lehetőséget elslisszoltam.
Bementem addig a suliba,Petrus tanítónénijéhez.Nagyon kedves,aranyos pedagógus,több közös is van bennünk.Jót beszélgettünk a szakmáról,gyerekekről,Petráról.Vittem pár régi,frontálisan használható eszközömet is neki,hátha látja hasznát.
Az ő lánya is bölcsikezdő,így együtt sétáltunk vissza az intézményhez.
Addigra a kicsik már az épületben voltak,épp ebédhez készülődtek.
Szabi épp sírt egy picit,de szépen odaült ő is a kis asztalhoz.Partedlit kapott a nyakába,amit szokásához nem híven,magán is hagyott.Kelkáposzta főzelék volt husival.Szabi a pohárba öntött ivólevet mindjárt e tányérba öntötte,így az első tányér ételt ki kellett önteni.
Utána szépen evett a gondinéni segítségével.Nála volt a nagykanál,a gondozónéninél a kicsi.Édesen ült ott a gyerekek között.Azt hittem,hogy majd feláll,meg elsétál,de szerencsére nem.Biztos lesz majd olyan is,de reméljük a legjobbakat!
Elfogyott az egész tányér főzelék,és vizet is ivott rá a manó.Szépen,pohárból.Végül rágcsált egy kis kenyeret,majd eljöttünk.Addigra már letették a kis fektetőket is,Szabi egyelőre csak nézegette őket.Reméljük majd az is menni fog!
Így állunk tehát.
A gondozónéni elmondta,hogy amíg elmentem volt egy pici sírás,de kézben,meg énekkel meg is nyugodott.
Nagyon büszke vagyok rá,és hihetetlenül imádom!

2009. augusztus 18., kedd

Élet a bölcsiben





Egész jól alakulnak a dolgok..Szabi teljesen jól akklimatizálómdik a bölcsiben.
Ma,ahogy beértünk rörtön szembe jött velünk Palkó,az uncsibátyó. Jó ideig kísérte Szabit az udvarjáró sétája alatt.
Ölelgette,szorongatta,addig -addig,míg hanyatt nem estek.Palkó járt rosszabbul,mert Szabi esett rá.
A homokozóban meg szórták egymásra a homokot.Jó lesz! :)
Holnap már ott is ebédelünk.

2009. augusztus 17., hétfő

Bölcsiben

Ma volt az első napunk a bölcsiben.
10 órára mentünk. Bő 1 órát maradtunk ott.
Nagyrészt az udvaron voltak kint a picik,ahol Szabi is bátran közlekedett.Bejárt minden szegletet,és felmászott mindenre,amire lehetett.
Nagyon bátorka volt.
Gondinéni nem sokat volt velünk,mert ő,mint intézményvezető helyettes ügyeket is intéz,és egyedül van..Megitatta pohárból Szabit,amit a kisfiam tök jól elfogadott,és szépen is ivott.
Nagyon cukika volt,ahogy járkált fel,és alá.Mint egy kigyúrt biztonsági őr,úgy nézett ki,ahogy picit oldalra tartotta a karjait.
Tetszett neki a pici mosdó is,és mindjárt pacsált a mosdókagylóban.Sajna ezt a WC-vel is meg akarta tenni,ráadásul épp használat után(Egy kislány végezte a nagydolgát előtte..) ezt azért nem hagytam neki.
A teremben lévő gurulós,fa játékok is nagyon tetszenek neki,mindre felült!
Nem vagyok túl lelkes,de igyekszem nem ezt érezni.
Nem vagyok teljesen nyugodt,mert olyan pici még!Látom,hogy vagány,meg nyitott,meg jókedvű,csak olyan kiszolgáltatott még.
Az ,hogy közösségbe megy valamikor,az élet része,és bár most hamarabb elkövetkezett ez,mint ahogy terveztük,mégis lelkesnek kell lennem..mert ez elkerülhetetlen.Nincs rajta mit búslakodni,ezzel biztatom magamat is.
(Kép nem készült,mert bár rákészültem,de a gépet itthon felejtettem.)

2009. augusztus 16., vasárnap

Akkor, és most

Horvátország(akkor Jugoszlávia) 28 éve..

Horvátország közel 1 hónapja..

A felső képre ma találtam rá.
Megborzongott a hátam egy pillanatra..

Tej+pár mondat

Tegnapelőtt elkezdtem adni Szabinak a tejet.
Úgy magában nem volt a dolognak nagy sikere.Tettem bele kakaót,úgy valamivel jobban fogyasztotta.Túlzásba nem vitte úgy sem.
Este babatejet kapott,és sokkal jobban megitta,bár szerintem rosszabb ízű,mint a tej.Hiába,ahhoz szokott hozzá.
Ma is adtam reggelire kakaót,de kb. 2 korty fogyott belőle.
Baja nincs tőle,nem ütötte ki,nem volt gond a székletével.
A bölcsiben majd kap,és iszik belőle annyit,amennyit.A főzelékekben is lesz,de legalább már ismeri majd.Én meg legfeljebb veszek neki továbbra is babatejet,és esete azt iszik,amíg az tetszik neki jobban.

Sok-sok időm van most csak rá,és annyira kis aranyos.Tegnap segített polcot pácolni az udvaron,meg jön utánam mindenhová.Gondolom neki is feltűnt,hogy a nagyok nincsenek itt,így nagyobb teret kapott ő.Hiányoznak szerintem neki,mert belefekszik pl. Petra ágyába,és ott nézelődik hosszasan,szinte mozdulatlanul,meg szuszog.(Talán érzi a nővére illatát!)Sose szokott ilyet csinálni..Édes!

Elég vacak kedvem van,mert alig ,hogy tegnap elmentek a gyerekek,hívott minket a sógorom,hogy apósom rosszul van.Be is utalták az I-es Belgyógyászatra.
Apa eléggé kivan,és nagyon rossz látni..

2009. augusztus 15., szombat

Elmentek nyaralni!

Ma van a szokásos balatoni,nagycsaládi nyaralás kezdő napja.Ez azt jelenti,hogy a két nagyobbik gyermekem ma délelőtt elindult mamipapival az alsóörsi nyaralóba.Így tettek a tesómék is,akik hétfőig maradnak ott.Mi később csatlakozunk most,mert hétfőn kezdjük a bölcsit.Reményeim szerint kedden,vagy szerdán utánuk megyünk.Apa mondjuk csak 20-21-én tud maradni,mert a szabit a suli-bölcsi-ovi kezdésre tartogatta,meg a beszoktatásra.
Jó nagy táskát pakoltunk össze,főleg a srácok,akik megtömték mindenféle kütyüvel.Plüssök,meg játékok,könyvek,..miegymás.Éjjel,amíg aludtak ki is szedtem pár dolgot.
Most csak szabász van itthon,így kihasználtam a lehetőséget,és kiszanáltam a srácok ruhái közül ami már nem jó..Holnap a játékokkal teszek így,mert ilyenkor szabadon garázdálkodhatom.Petrán,és Atin múlna,hát minden apró csomagolópapírt,meg dobozkát is megőriznénk.
Már most hiányoznak!Ateszka a vagány pókemberes pólót vette fel,és ismét belőttük a frizuráját.Igen nagyfiús így.Petra pedig a romantikus,kockás kis ruhát választotta.
Jó lesz,ott lesznek a tágabb rokonság gyermek képviselői is.Megjegyzem ott is mindenki fiú,de Petra szereti nagyon őket.Lesz buli,pancsi,játszótér..ami csak kell!

2009. augusztus 14., péntek

Gyerünk a moziba be..

A bátyám egy hős!Ma elvitte a 3 nagyobbacska gyermeket moziba.Saját fiát,és az én két,1m feletti példányomat.

Ateszkán vacilláltunk, mert még sosem volt moziban,és ki tudja,hogy mennyire üli végig ..stb..
Aztán gyorsan sírva is fakadt a drága,hogy ő esetleg nem mehet.
Végül elmentek mind.
Olyan jó érzés volt nézni,hogy ültek ott együtt a tesóm kocsijában,és ő elindult velük.
Így esett,hogy Ateszka ma először volt moziban.A Jégkorszak 3 volt a nagy film.Nem volt semmi gond vele,végignézte.
Előtte inget kért magára,fújt egy keveset apasprayből is,és belőttük a haját egy kis zselével.
Hiába,nyílik a világ!

Húzza!


Eljött az ideje a húzós játékoknak!
Szabi ma elkezdte a húzós pillangót rendeltetésszerűen használni.Húzza maga után,és imádja!
Meg kell zabálni,olyan édes hangokat ad ki közben!

Védőnéninél

Elmentem a 3 díszpinttyel ma a védőnénihez.Nagyon kedveljük,mert igazán jó fej!Mostanában több közös is lesz bennünk,mert egy osztályba fog járni Petrus,és az ő kisfia.Szabi törzslapját töltötte ki.Közben jól el is beszélgettünk.
A srácok hozták a formát, a rendelőben lévő műanyag csúszdán játszottak.Ati ,és Szabi össze is kaptak.Szabi se enged már,nem csak kiabál,de csapkod is..Elég muris látvány.
Mindhárom gyermek meg is mérettetett,mert az itthoni mérleg már rég óta elemcserére vár,meg amúgy is rég került adat róluk bármilyen statisztikába.
Így állunk :

Petra :116cm, 21.5kg

Atesz: 104cm, 18.5kg

Szabi:79cm, 11kg

Ati alig hízik,amit nem is csodálok,mert gyakorlatilag nulla,mit megeszik.Érdekes dolog,tekintve a csecsemőkori étvágyát.
Petra szépen fejlődik,szerintem pont jó így.Nem túl magas,de mitől is,kitől is lenne az.
Szabi kb. egy hónapja is 11 kg volt,de nem ua. mérlegen.Mindegy,szerintem így is nagyon jó kis súlya,hossza van,még akkor is,ha most nem gyarapodott.

Elmondhatom hát,hogy 1 centi híján 3m, és 51 kg boldogság az enyém! :)

2009. augusztus 12., szerda

Bölcsi+új tanév..

Ma délelőtt dolgozni mentem,én voltam a heti ügyeletes.Jött két gyermekecske,akiknek órát tartottam.Jól is esett.Ezután beszéltem az intézményünk vezetőjével,aki igazán segítőkésznek mutatkozott a továbbtanulásom,meg a sok gyermekem kapcsán.
Az új tanévben kedvező feladatokat kapok,megkapom a helyi ovik fejlesztését.Oda én járok ki,én osztom majd be az időm,így jobban tudok átcsoportosítani munkát.A tanácsadóban kevesebb órám lesz,mert az kötöttebb.Igénybe vehetem a heti 1 képzési napot is,ami a továbbtanulás kapcsán jár.Így csak négy nap kell mennem,és ezen napokon kell megtartanom a kötelező óraszámomat. Nagyon klassz így,mert Szabászkát sem kell akkor minden nap vinnem.
Amíg én dolgoztam,a gyerekek Móniéknál voltak.Ati bácsi elvitte őket horgászni,Petra még gyíkot is fogott.Ateszka meg igen büszke volt a halacskákra,amiket meg is lehetett simogatni,és ők fogták ki.Kapott egy pókemberes pólót is,amit a srácok Móniéknál már kinőttek.
Nos..bölcsi...
Délutánra vártuk a gondozónénit.Én mentem el érte kocsival,meg az egész pereputtyal a nev.tan. parkolójába,lévén ,hogy ő nem vezet,és nem ismeri az új utcákat a környéken.
Nagyon kedves volt.Szabi nem igazán akart barátkozni vele,sőt nagyon sírt tőle.Remélem majd azért megbarátkoznak.Hozott Szabinak egy kis nyakbavalót,amin a dobocska jele van.Atiék is ilyet kaptak tavaly az óvónéniktől. Szabász is örömmel nézegette,és viselte a nyakában.(Tavaly még nem gondoltam,hogy ő is ilyen hamar kap majd jelet a nyakába.)
Átbeszéltük Szabi szokásait.Mikor kel,mit eszik,hogyan eszik,hogyan iszik,mit játszik...Sajnos a tej elkerülhetetlen,mert a főzelékeket is azzal habarják be,és azt adnak reggelire.Sajnálom nagyon,de mit tehetek..ember tervez körülmény,intézmény végez.Lassan bevezetem itthon is,hogy ne ott kapja először.
Megnézte a gondozónéni a szobáját,ami nagyon tetszett neki.Felírta,hogy milyen játékokat látott stb..Nagyon tetszett neki az udvarunk,azt mondta,hogy igazi gyerekparadicsom.Petráék is megmutattak neki mindent,meséltek,hozták a formát.Összességében jó benyomásom volt a dologgal kapcsolatban.Kedves,barátságos hölgy lesz Szabász gondinénije,aki határozott is egyben.
Elmondása szerint nagyjából hasonló korúak lesznek a gyerekek.Lesz mondjuk egy hároméves is,a legkisebb viszont még csak 11 hónapos.A többiek 15-18 hónaposak.Fele fiú,fele lány.
Felkészített,hogy lesz majd sírás ,amikor elválunk,és nem lesz egyszerű.No,ezen aztán rögtön könnybe is lábadt a szemem.Azt is hozzátette,hogy maga az a szitu nehéz,az az 5 perc,amíg el kell válni Anyától.Megélni az elszakadást.Utána a legtöbb gyerek jól eljátszik,és feltalálja magát.Ezt az oviban már megtapasztaltam,Ateszka kapcsán...
Azt is elmesélte,hogy erre a korosztályra is jellemző azért,hogy bizonyos játékokon összekülönböznek,és ők leginkább harapnak.no,gondoltam,mi jöhet még.. :)Igen,harapni valóban harap néha,bár még nem harc jelleggel.
Hétfőn,10 órára megyünk.Először csak egy órára ,és velem.másnap már kettőre,harmadnap már ott is ebédel.Következő héten ottalvós,próbálkozós.Később majd igazodva a munkabeosztásomhoz,el is hozhatom,így nem kell mindig ott aludnia.
Most még a régi,oviba menő gyerekek közt szokhat csak,pont azért,mert az ő társai csak szeptemberben kezdik meg a szoktatást.A gondinénihez kell leginkább szoknia ezen korosztálynak,de azért furi,hogy mindjárt 3 évesekkel kezd a kis vakarcs.Be lesz dobva a mély vízbe,bár azért harcedzett is..Ennyi nagy tesó közt volt már mit tanulnia.Azzal a különbséggel,hogy itt mindig ott volt a háttérben az ANYA,ott pedig nem lesz.
Itt érek el azon pontra,ahol beúsznak a tudatomba ismereteim az anya-gyerek kapcsolat alakulásáról,a kötődésről,a leválásról,és sok hasonló ,fontos dologról.Itt aztán gyorsan próbálok megálljt parancsolni magamnak,és "jólfelfogósra" venni a figurát!
Nehéz,de menni fog!