Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers

2009. május 31., vasárnap

Lépések

Ma,2009. május 31-én Szabi megtette első pár önálló lépését.
Ma,így 1 éves,11 naposan.

2009. május 28., csütörtök

Ovibuli






Petra holnap ballag az oviból.
Nagyon gyorsan repül az idő!Szinte most volt,hogy először mentek,és már ballag is.Jó,ő csak egy évet járt oda,de ez is nagyon gyorsan eltelt.Néha arra gondolok,hogy most született,és olyan élénken előttem vannak azok a pillanatok,amikor hazahoztuk a kórházból,és éjszakánként figyeltem a légzését,meg csodálgattam az én első kisbabámat.Pikk-pakk nagylány lett,aki gyönyörűen mozog,szépen énekel,imád alkotni,és tanulni,hatalmas szociális érzékkel bír,hullahoppban verhetetlen..sorolhatnám napestig.
Ma buli is volt a nagycsoportosoknak."Ottalvós" buli,ami annyit tesz,hogy a kislányom ma az éjszakát is az oviban tölti.
Délután játékos vetélkedővel várta az óvónéni a szülőket,gyerekeket.Vinni kellett ágyneműt,meg vacsira valót is.
Játszottunk,ettünk,ittunk.Volt labdapattogtató verseny,és evő verseny is nyilván.Némely feladatokban a szülőknek is csillogtatni kellett a tudást.
Petrusom újabb hódolói ajándékban is részesült,mégpedig egy szívecskés hajgumit kapott.
Volt hullahopp verseny is,ami nyilvánvalóan a zsebünkben volt.
Egyik anyuka odavetette a lánynak,hogy amilyen profi,lehet,hogy több karikát is tud egyszerre pörgetni.Láss csodát ,hát tényleg tudja! 4 karikát tudott maximum egyszerre pörgetni a derekán,bár ezt azért rövidebb ideig,de úgy is,hogy különböző ütemben pörögtek a karikák.
A vacsi,játék után ott megfürödtek a srácok,és a tornateremben meg is ágyaztak neki szivacsokon.Vittünk be DVD-n meséket,amit nézhetnek elalvás előtt.
Petra minden zokszó nélkül ottmaradt.Nyomott egy puszit,és rohant is fürdeni,kuncogni a csajokkal.Beültünk a két kisfiúval a kocsiba,és én sírtam el magam.
Hiába,a lányom már nem is alszik itthon,és még csak 6 éves!
Az óvónéni előtt pedig le a kalappal.Ő volt eredetileg a délutános óvónéni.Aztán a délelőttös óvónéni táppénzre ment..hónapok óta nincs.Azóta Erika néni áll helyt,és a dadusnéni.Mindketten igazán jó pedagógusok.Még így kettecskén is megszervezték a tegnapi kirándulást,és a mai vetélkedőt, "ottalvást".

2009. május 27., szerda

Státusz+ új dolgok

Ma voltunk egyéves státuszvizsgálaton.
A feltett kérdésekre 2 kivétellel pozitív választ adtunk,tehát a gyermek ezen dolgokat végrehajtja,képes rájuk stb..
Nem jár,és nem iszik pohárból.(Megjegyzem inni nem is igen iszik sehogy,mert kínálom én ebből is,abból is,de minimális a fogyasztása.Atika épp ilyen volt,és mára a világ legnagyobb kacsája lett,egész nap inna.)
Méreteit tekintve is nagy elégedettség övezte a gyermeket.
10540g(reggeli súly)77 cm.Közel jól mértem tehát.Fejkörfogata 47cm,ami igen nagy méret,a védőnő szerint,ekkora méret már volt a katonaságnál sapiból..A mellkasának méretét pedig elfelejtettem,mert a kiskönyv biza itthon maradt,így nem írtuk bele.
Szabi tehát átesett az egyéves státuszának vizsgálatán.
Új szokása is van.Nemrégiben kezdte el,hogy felmászik a gyerekek ágyára.Leginkább Petráéra.Gondolom azért,mert Ateszén magasabb a leesésgátló rész.
Felmászik tehát,és ott "idétlenkedik".Elnevetgél magában is akár,meg fúrja a fejét a paplanba,huncutkodik,bujkál előlem.Ilyenkor szinte megeszem minden porcikáját.
A játékokat nagy mennyiségben tartalmazó polc is Petra ágyának közelében van.No az kevésbé vidám,amikor annak lát neki.Repül szanaszét a cucc.A másik kedves dolog,amikor Petra virág alakú fali lámpáját kívánja eltávolítani a helyéről,és közben kajánul vigyorog.Az ágy felett lógott egy kis díszkalitka is,benne műmadarakkal,melyek a hangokra reagálva csipogtak.Gondolom őket is meg kellett nézni közelebbről,mert a kalitka is lekerült a helyéről,ami Petrából váltott ki nagyobb hanghatásokat,és adott Apának egy rövidke feladatot.A madarak kicsit rövidebb akasztón,de a helyükön vannak.
Azt hiszem idővel jelentősen nőni fog azon tárgyak száma,melyek hasonlóképp Szabolcs martalékává fognak válni.


Felvételi

Tegnap volt.
Eleve kérdésessé vált az is,hogy el tudok-e menni.
Apánk dolgozott,Móni (aki Szabira vigyáz) más elfoglaltsága miatt nem tudta elvállalni a picit.
Sógornőm azt mondta,majd ő megőrzi a drágát,de eleve nehéz lett volna,mert oviba kell vinni a nagyobb csemetét,és ottlett volna a két kicsi is.
Aranyos volt,mert állította,hogy megoldja.Alakult a dolog,már a Mei tai kötését is megmutattam nekik,hogy tudja egyszerre vinni a két manót.A bizakodásnak az vetett véget,hogy Palkónak estére hasmenése lett.
Ki voltam az egésztől,mert nagyon rossz érzés volt,hogy a kisfiamat így próbálom passzolgatni,bőgtem is emiatt egy sort.
Hívtam a Mamiékat,de tudtam,hogy ők is betegek,most kezdenek lábadozni.
Sajnos a nagyszülők a párom részéről nem túl aktívak.Alig érdeklődnek a gyerekek iránt.Így maradt továbbra is a nagy kérdőjel.
Annus,szegény azonnal többféle ötlettel is előállt,bár Petya akkor még betegnek tűnt.
Igazán jó érzés volt,és olyan nagyon jól esett.Beviszi anyósához Petyát,hogy ne is találkozzanak a gyerekek,és elmegyünk.Nyugodjak meg!
(Végül jól alakult a dolog,mert Petya jobban lett,és elmentek mindannyian a játszóházba.)
Éjjel kettőig nézegettem a könyveim,és a megadott témaköröket.
Amit gyakorlatban,napi szinten használok azzal nincs is gond,de a törvényi részekkel,pontos adatokkal,és rég tanult,főleg elméleti részekkel(gyógyped.történet stb..) azért nem vagyok teljesen képben.
Reggel nekivágtunk.Miután elbúcsúztam a picit pityogó manótól az iskola felé vettem az irányt.
Beléptem az épületbe,és ezer emlék rohant rám.Milyen jó is volt!Amikor oda jártam, még bohókás voltam,és ifjú.Olyan gondtalan forma.Tele voltam tettvággyal,és lelkesedéssel.
A nosztalgia mosolya hamar lelohadt az arcomról,amikor megláttam a várakozó tömeget.
Az államilag finanszírozott mesteri képzésre (mint kiderült) 50 fő kerül be,a legjobbak.
Voltak fiatal,épp államvizsgára készülő csajok is,akik bizton állítom,hogy igen friss,és biztos fogalmakkal,és elméleti ismeretekkel rendelkeztek.Hiába no..
Így kissé reményvesztetten álltam ott.Egyesével hívtak be minket a nagy előadóba,és ellenőrizték a személyazonosságunkat,meg az okleveleinket.Számozott helyekre ültünk le.Két fiatal,tanszéki munkatárs felügyelte a becsületes munkavégzést.
Furcsa érzés volt ismét vizsgahelyzetben lenni.A párom szerint nekem ez a függőségem.Tanulni,vizsgázni,és maga ez a szakma.Ahogy ott ültem,bennem is megfordult ez.Jó volt ezt érezni!Bár magamnak is nehezen vallottam be,mert első sorban ANYA vagyok,és annyira megszoktam,hogy én magam a többedik helyen állok saját rangsoromban.Jó,ez furcsán hangzik,mert nekem ez így jó,és természetes,hogy a gyerekek az elsők..Furcsa,összetett érzés..
Soká nem filózhattam rajta,mert hivatalos keretek közt felnyitották a felvételi lapokat,és kiosztották.
Az első lapon adatok voltak.Gyorsan kitöltöttem,mert ugye ez még ment.
Aztán jött a java.Egyből lesápadtam.
100 pontot lehetett szerezni..Hát?
1.Gyógypedagógia tudomány tágabb értelemben vett megközelítése a tudományok rendszerében 20p.
2.Gyógypedagógia tudomány szűkebb értelemben vett megközelítése a tudományok rendszerében 20p.
3.Sajátos nevelési igény fogalma,tartalma 20p.
4.Sajátos nevelési igény a magyar közoktatás rendszerében.Jogok,és kötelezettségek 15p.
5.Inetgráció törvényi szabályozása 15p.
6.Inetgráció fajtái,osztályozása 10p.
Írtam én bőségesen minden feladathoz,de azért így utólag végiggondolva akad benne hiba,és hiányosság.
Igazából az első két feladat,ami kicsit rég volt már.A többivel napi szinten dolgozom,hisz S.N.I.gyerekeket látok el.
Lesz,ami lesz.Jó lenne persze,és örülnék nagyon,ha felvennének!Főleg az államilag finanszírozott formának,mert a másikat nem tudom magamnak finanszírozni.(175000Ft/félév) Július végén kiderül!Addigra lesznek meg a ponthatárok.
Amíg önmevalósítottam,addig Szabász jót játszott Annusékkal!Ez igazán megnyugtató,így nincs akkora furdalásom..
Összességében azt gondolom,hogy az utóbbi időben kicsit túlvállaltam magam.Ezt be kell vallanom magamnak is.Próbálok kevésbé pörögni,mert ez már nekem is sok!:)

2009. május 25., hétfő

Táncoló Királynő

Ma volt Petrus R.S.G. bemutatója.
Lenyűgözött,és szokásomhoz híven az egészet végigbőgtem.
Az igazság az,hogy jómagam soha életemben nem mozogtam jól.A hullahopp karikát pl. egyetlen egyszer sem tudom megpördíteni a derekamon.Jópár évtizede gyakorolgatom pedig,de a helyzet változatlan.
Ehhez képest a gyönyörű ,hatéves lányom első helyen végez a hullahopp pörgető versenyben.Hihetetlen volt nézni is.A Mókuskáim ki a házból c. játékot is ő nyerte meg,így a gyorsasággal,szemfülességgel sincs gondja.
Mindezt persze nem tőlem örökölte,ez biztos.
Elnéztem,és mindent elfeledtem ami a fejemben zakatolt.Felvételit,munkahelyet,kapkodó hétköznapokat.Egyszerűen gyönyörű!


szólj hozzá: Táncoló királynő

2009. május 21., csütörtök

Egyévesen





Petra9300g volt,Atika 11800.Szabi így súly tekintetében a középső helyet foglalja el.Magasságra nagyjából egyforma a helyzet.
Mozgásban Atika volt a leggyorsabb,mert tíz hónapos kora után elindult,míg Petra már közel 13 hónapos volt,amikor megtanult járni.Szabi is kb. ennyi idős lesz ,amikor megindul majd.
Természetre a két fiú szinte azonos.Atika is pont ilyen nyugis baba volt.Petra már akkor nagy öntudattal rendelkező női személy volt.
Sokfélék,hisz sokan vannak.

Tudás

Szabika egyévesen a világ legjobb kisfiúja..továbbra is! :)Ja,és nem vagyok elfogult,mert ezt többen is állítják róla.
Igen jó természettel áldotta meg a sors,így fát is lehetne hasogatni a hátán,kevés dolog hozza ki őt,a sodrából.ilyen például az álmosság,mert akkor cudar nyűgös tud lenni.Kedves,közvetlen,mosolygós baba.Nagyon könnyen alkalmazkodik helyzetekhez,igazán rugalmas személyiség.

Mozgását tekintve szerintem teljesen jól halad.Biztosan áll,kapaszkodva szépen lépeget.Mostanság fedezte fel a járássegítőt,és tegnap óta a bébitaxit amit kapott.Tolja őket,és úgy sétál.Nagyon édes!A járgányok a lendülettől persze gyorsulnak,és ilyenkor ő is nagyobb vehemenciával lépeget utánuk.Így száguldott be ma a konyhába,amin majdnem megszakadtam a nevetéstől.
Szabályosan mászik,pontosan nyúl.Finommozgás terén sincs vele gond,mert a legapróbb dolgokat is remekül felszedegeti,lehetőleg lenyelés céljából.(lásd majomdarab)
Beszéde szintén rendben fejlődik.sokat halandzsázik,rengeteg holofrázist használ.Sok az adekvátan használt szó is a készletében.
Melyek ezek?
cia-szia,hoppá-hoppá,jó-jó,aja-anya,apa-apa,va-va-vau,halló-halló
Imádom amikor "pf" hangot ad csak úgy.Ez általában valami kellemeset jelent nála.
Szereti a hasát.Főleg a főzelékeket,és joghurtokat.Babatejet,tejpépet kevésbé már.Sajna 11 hónaposan végleg elválasztotta magát,de így is büszke vagyok magunkra,hogy ennyi ideig így tápláltam őt,és ő táplálkozott belőlem.Néha nem is volt egyszerű a dolog.
Ami a legfantasztikusabb számomra az ő növekedésében,az a szocializáció.
Az első gyerekkel nagyon sokat foglalkozik az ember,mert rengeteg ideje van,csak arra az egyre.Sok mondóka,mese,játék,rajz.Így az első manók szupi,kiemelt figyelmet kapnak.Nálunk Petra verbálisan nagyon jó volt,és talán ez is benne volt a dologban.
Atika már alkalmazkodott.Megoszlik a figyelem,és más területeken fejlődik kiemeltebben egy második manó.Több a példa előtte,utánoz,bár lehet,hogy később kezdi a Cini-cini muzsikát.
A harmadik nálunk egy igazi bandatag egyévesen.Gyönyörűen alkalmazkodik a nagyokhoz.Gazdag a mimikája,a gesztusai,hisz élnie kell ezekkel.Nagyon jól szocializált..szerintem.Bár a Cini-cini muzsika nála is később fog következni,de azt gondolom,hogy családtagként ő a legprofibb így egyévesen.Ki van ez találva na!
Igazi jófej kis egyéves tehát,akit mi négyen hihetetlenül imádunk!

Méretek

Az egyéves státuszvizsgálatra tegnap kellett volna mennünk,de végül nem indultunk neki.
Épp jöttek barátaink köszönteni Szabit,és nem sok kedvem volt menni.
Így csak én,csak itthon méregettem meg,és csak két adatig jutottam.Jelesül a súly,és a hossz megméréséig.
Az én mérlegem 10600g-t mutatott.A centim pedig 75cm-t mért.
Születéskor 2740g volt,tehát közel 8 kilót hízott.A centik is sokat növekedtek,mert születéskor 51cm-t volt,így 24cm a változás.

Szülinap képekben







2009. május 20., szerda

Boldog Születésnapot!

2008.május 20-án,11óra 32perckor megszületett harmadik gyermekünk Páczai Szabolcs Gábor.
Azóta eltelt egy év..
Boldog SzülinApot Szabi!


szólj hozzá: Szabi Szülinap



2009. május 19., kedd

2008. május 19 .(1)

"FUZES??????????????Ne tessék hányingerrel eltűnni..meg találunk rémülni!

Timi! Szép méretek! Gratula! Mész ma szülni, vagy akkor vigyem azé a kampókat?Hogyan érzed most?

Mi udvaroztunk..Most állandóan gyíkokat kergetnek a srácok..kész vagyok tőle..

aztán elmosott minket egy kis eső.

Bepakoltam a kicsinek is táskát...szal már ezzel se halogatok..viszont a mellszívó még fertőtlenítődik.."

Tavaly május 19-én ez a bejegyzés szerepelt tőlem utoljára a júniusi fórumon, pocakosként.
Akkor még nem is sejtettem,hogy másnap meglátom a kisfiamat.
A mellszívó valóban fertőtlenítődött.Reggel elég kapkodva szedegettem össze az alkatrészeit,amikor a fájások épp engedték.
Este elmentem zuhanyozni,és valahogy olyan furán nézett ki utána a pocakom.Mintha leesett volna a helyéről.Szabi pedig igen intenzíven mocorgott,ami akkor már nem volt rá jellemző.
Akkor motoszkált is az agyamban valami,talán megfordult benne az is,hogy akár...Ezt akkor még elhessegettem,mert nagyon szerettem volna még pár napig kihúzni a dolgot.
Szabi végül döntött,és így visszagondolva tudom,hogy amit 19-én este éreztem az már bizony az volt..
Szép,kerek dátumot választott születése napjának.Egy szép tavaszi napot,egy olyat,amikor már minden rendben volt,és őt vártuk.Egy új reményt.
Ma,amikor dolgozni indultam szirénázó mentő rohant keresztül a körforgalmon ,alig győztünk félrehúzódni előle.
Remélem ez a mentő is egy hozzám hasonlóan szülni induló anyukát szállított.Élesen villant elém az emlék látva,hallva a mentőt.
Mennyi benyomás,érzés,emlék kötődik a naphoz,mely egyik legfontosabb volt az életemben.
Ma,amikor fürdettem Szabit,és elnézegettem,olyan hihetetlennek tűnt,hogy valaha bennem élt.Amikor pocakom van olyan természetesnek érzem a dolgot,hogy odabent lakik egy apró ember,aki a mi gyermekünk.Így visszatekintve milyen hihetetlen,hogy mi mindannyian egy anya pocakjában éltünk a kezdetek kezdetén.Mennyire imádom azt a pocakos létet!
Olyan erővel,bizakodással,hittel ruház fel mindig.Olyankor egész más a világ,és a hangulatváltozások ellenére minden sokkal szebb,jobb.
Ma,a kenyeres pultnál majdnem beleszaladtam egy pocakba.8 hónapos forma lehetett,és annyira szép volt!Rámosolyogtam a nőre,aki visszamosolygott rám.Közös bennünk valami ősi,valami hatalmas,valami csodás.

Kalapácsolt család

Vannak jópofa fejlesztő játékok.Nálunk most nagyon divatos egy,amit "kalapácsolós játék"-nak hívnak.
Színes,a logikai lapokhoz hasonló,fa lemezekből áll,melyeket egy kisebb parafa táblára,fa kalapáccsal lehet,apró rajzszegekkel szegelni.
Képeket lehet minták alapján lemásolni így,de hagyatkozhat a gyermek saját fantáziájára is.
Sok lehetőséget ad különböző fontos területek gyakoroltatására.Finom mozgások a rajszegek szedegetésével,színek,formák gyakorlása.
Figyelem fejlesztése a másolással.Kreativitás,ábrázolás,testséma,rész-egész...
Alkalmas akár "modern családrajz"készítésére is,hiszen akár a saját családunk is megalkotható.
Íme a mi három gyermekünk szegecselve,különböző síkidomokból.(Bal Atesz,jobb Petra munkája.)

Elbírok én hárommal is..






A sógornőmnek mára elintézni való ügye akadt.
Tegnap délután megkérdezte,hogy tudunk-é vigyázni Palkó nevű,kisebbik uncsiöcsire.
Mondtuk,hogy szívesen,de én délelőtt dolgozom,Attila viszont itthon van.
"Tud majd vigyázni a két picire?"
Merült fel a kérdés sógorasszony fejében.
Mire Apánk büszkén rávágta,hogy:
-Elbírok én hárommal is!
Így ma délelőtt Apa két aprótalpúra vigyázott.Jól telt a délelőtt,mindenki élvezte.
Hiába,egy háromgyerekes apuka elbír akár hárommal is.

2009. május 18., hétfő

Az élet nagy pillanatai (2)

Ma amolyan beszerzős napunk volt.
Apával,és Szabival délelőtt elmentünk a Krasznár és Fiai könyvesboltba megvenni egy könyvet,ami még nem volt a birtokomban,de kell a felvételihez.
Utána következett Szabi szülinapi ajándéka.Jól sikerült a vásárlás!
Délután aztán barkács üzletbe indultunk nagycsaládilag.Apa imádja ezen boltokat,és órákig tud válogatni bennük.A gyerekek nyűglődnek egy idő után,én is szenvedek,melegem van,és unatkozom.
Ma épp az öntözéshez használt berendezéseink tökéletesítése végett kellett ellátogatnunk egy közeli boltba,ahol hosszasan időztünk.
Voltak autós,gyerekeknek szánt bevásárló kocsik.Mindjárt magunkévá tettünk közülük kettőt.Közben elképzeltük apával,hogy mi lesz a jövő,amikor mindhárman bele akarnak ülni egy-egy ilyen kocsiba..
Nézelődtünk,amíg apa keresgélte az alkatrészeket.Szokásos mód unatkoztunk,izzadtunk, nyűglődtünk.Én Petrát,és Szabit toltam.Petra ült a kisautóban elöl,Szabi pedig a bevásárlókocsi részen,az ülőkében.
Petra dudálgatott,kormányozgatott stb.Szabinak fel is keltette az érdeklődését annyira,hogy próbálkozott előre mászni hozzá.
Hirtelen gondoltam egyet,és Petra ölébe ültettem a kicsit.
Petrust indulás előtt kifestettem,mert az oviban volt ma arcfestős buli,de ő lemosta a délutáni R.S.G. miatt.Ezt itthon pótoltuk,így a vásárlás idejére javarészt maszatos volt már a csaj.
Ültek ott ketten a kisautóban,ragyogó arccal.Petra maszatos pofival ölelte magához az öcsikét,vigyázott rá.Dudáltak,tekerték a kormányt.
Addig-addig,míg a szentimentális anyjuk arcán nem folytak a könnyek egy barkácsüzlet közepén.
Olyan szép pillanat volt,és olyan felhőtlenül igaz,és boldog.
Arra gondoltam,hogy volt idő,amikor nem gondoltam volna,hogy leszek még valaha ilyen boldog!
Hiába,az élet nagy pillanatai bizony ezek!

Pasim..a telóról.. (2)






2009. május 17., vasárnap

Napunk (3)

Reggel nyüzsizett az aprónép.Szabi birtokba vette az ágyneműtartót,és ott bulizott.A nagyok kicsit nyűgösek voltak,velem együtt.Hamar kicsörtettek az udvarra,amíg én a lakást próbáltam helyrepofozni.
Ebéd után mindenki aludt egy nagyot,ami végre segített a nyűgösség leküzdésében.
Délután füvet nyírtunk,játszottunk.
Később elmentünk négyesben fagyizni,bár én csak néztem,a srácok ették.Nagyot sétáltunk hazafelé.
Este Petrus altatta szabit,ült az ágya mellett,énekelgetett neki.
A végére persze nagy bohóckodás lett a dologból.
Szabi beverte véletlen a fejét az ágya szélébe.Azt hittük sírni fog,de ő hangosan nevetett.Petra is rákezdett hát kacagni,így Szabi már direkt verte oda a kis fejét,aztán a nagy mulatás.
Felállt,és elengedte a kis kezével az ágyrácsot,közben hosszasan mondta,hogy ÚÚÚÚÚ,végül letottyant ,és kommentálta,hogy hoppá.Ezen is soká nevetgéltek.
Szabi egy igazi bohóc,és akad bőven partnere.
Végül mindhármat ágyba dugtam,és édesen szuszognak.
Jó itt lenni velük!


szólj hozzá: Szabi ágyneműtartós bulija

-17

Már megkezdődött az utolsó 30 napom a 90-ből.
Hamar megy az idő!
Március közepe óta 11kg-t,január óta összesen 17 kg-t fogytam.
Tegnap Apa le is hozta a padlásról rég elfeledett ruháim zömét.Néhány még nem jó,de lesz!
Ilyenkor dúskálok.
Picit büszke vagyok magamra!

2009. május 16., szombat

Ismét Hajógyári










Bár igen sok tennivalónk lett volna itthon,engedtünk a csemeték unszolásának,és ismét ellátogattunk a Hajógyári szigetre.
Volt bőven csúszdázás,pörgés-forgás,barátkozás,piknikezés.
Szabi pedig igazi napszemüveg lázban égett.
Jó volt,máskor is megyünk!